Varför jag väljer bort smör är inte bara för att det innehåller dubbelt så många kalorier, fem gånger mer transfett och 3-7 gånger mer mättat fett än lättmargarin. Smör innehåller tolv gånger mindre D-vitamin är margarin och Bregott. Ännu värre är kanske att den 3 %-iga standardmjölken inte innehåller D-vitamin alls. Den berikas inte som lätt-, mellan- och minimjölk.
D-vitamin bildas inte här i Norden i dagsljus under vinterhalvåret i kroppen (utom på ev solsemester). Fet fisk är det absolut rikaste källan till D-vitamin, men berikad mjölk, naturell lätt- och mellanfil, margarin (även flytande) och Bregott, ger också tillskott. Ägg och kyckling ger också D-vitamin, men för övrigt är det dåligt med D-vitamin i andra livsmedel. Under vinterhalvåret är det svårt att nå upp till rekommenderat D-vitaminintag och ännu svårare är det om man väljer smör och 3 %-iga mejerier. Fruktyoghurt brukar heller inte ge något D-vitamin; inte heller olja.
De tillsatser som finns i lättmargarin skulle kanske också kunna kallas naturliga? De finns naturligt i naturen. För övrigt kan man inte sätta likhetstecken mellan ”naturligt” och ”nyttigt”. Flugsvamp är naturligt, men vi äter det inte för det. Linfrö innehåller det naturliga giftet vätecyanid. Max 1-2 msk råa linfrön per dag rekommenderas, helst hela frön.
Ylva Gefvert
Leg dietist
Skövde
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt