Arkiv alla nyheter

Inkretinbehandling (GLP1 och DPP4-hämmare) som glukossänkande terapi vid T2DM, bakgrund, mekanism, beh effekter, uppdaterad säkerhet (april 2013), kard vask effekter, positionering i T2DM beh, kombinationsbeh och hälsoekonomi. Prof Bo Ahrén.

Översikts-artikel med 118 referenser är skriven för DiabetologNytts läsare. 

Alla figurer och tabeller kommer att finnas med i DiabetologNytt juninumret – saknas här i denna preprint version. DiabetologNytt står ekonomiskt bakom artikeln och den är utan industristöd.

 

Bo Ahrén, professor

Institutionen för kliniska vetenskaper Lund, Lunds Universitet, Endokrinologiska kliniken, Skånes Universitetssjukhus, SUS

Sammanfattning
Inckretinterapi som glukosreducerande behandling vid typ 2 diabetes har fått en allt större användning under 2010-talet. Behandlingen är baserad på de anti-diabetiska egenskaperna av inkretinhormonet glukagon-lik peptid-1 (GLP-1). Dessa egenskaper är framförallt glukosberoende förbättring av såväl beta- som alfa-cellerna i de Langerhanska öarna, förlångsammad magsäckstömning och en centralt inducerad mättnadseffekt. Behandlingen används dels i form av injektionsbehandling med GLP-1 receptor agonister och dels i form av tablettbehandling med DPP-4 (dipeptidyl peptidas-4) hämmare, vilka blockerar nedbrytningen av det endogent frisatta inkretinhormonet GLP-1.  Behandlingen leder till reduktion av såväl faste- som postprandiellt glukos med åtföljande sänkning av HbA1c utan någon viktökning (med GLP-1 receptor agonister viktnedgång) och med liten risk för hypoglykemi. Behandlingen har inte visats ge någon ökad förekomst av biverkningar, frånsett illamående och andra gastrointetsinala biverkningar inledningsvis vid behandling med GLP-1 receptor agonister.

Inkretinbehandling kan användas i olika faser av diabetessjukdomen och har även visat sig vara av stort värde vid behandling av speciellt sköra patientgrupper, exempelvis äldre patienter och patienter med njurinsufficiens. Behandlingen har blivit särskilt använd i kombination med metformin och i kombination med insulin.

Den stora fördelen med inkretinbehandling är att den är en glukossänkande behandling med liten risk för biverkningar, samtidigt som den är förenad med en låg risk för hypoglykemi utan viktökning. Det gör att inkretinbehandlingen fyller ett tomrum bland möjligheterna för glukossänkande behandling som funnits tidigare.

Introduktion
Många patienter når inte behandlingsmålet för HbA1c (1). Det kan finnas många förklaringar till detta, men en förklaring är att det ibland finns en tröghet att initiera och intensifiera glukossänkande behandling trots att HbA1c inte är optimalt (2,3). En studie har exempelvis visat att intensifiering av glukossänkande behandling är fördröjd med upp till två till tre år efter att HbA1c befunnits vara förhöjt (4). Detta i sin tur betyder att många patienter under sitt liv har långvariga perioder med hyperglykemi (5) vilket ökar risken för komplikationer. Det kan finnas många förklaringar till denna kliniska tröghet. Exempel på sådana förklaringa som diskuterats är attityder hos patient och vårdgivare eller brister i hälso- och sjukvårdens organisation och tillgänglighet (3). En förklaring som visats vara mycket viktig är dock att många av de tillgängliga alternativen för glukossänkande behandling, framförallt insulin och sulfonylurea, är associerade med biverkningar i form av hypoglykemi och viktuppgång. Detta gör att det finns ett motstånd att sätta in behandling tidigt då man velat undvika dessa följder (3). Det har därför under en längre tid funnits ett behov av ny glukossänkande behandling av typ 2 diabetes som kan sättas in tidigt i behandlingen och som har den egenskapen att kunna sänka glukosnivåerna utan risk hypoglykemi eller viktuppgång.

Mot denna bakgrund är den sedan några år tillgängliga inkretinbehandlingen ett värdefullt tillskott. Den har en glukossänkande effekt utan att ge någon viktuppgång och är dessutom förenad med låg risk för hypoglykemi. Den kan, vidare, användas tidigt i sjukdomsförloppet som monoterapi för de patienter där metformin är olämpligt respektive som tillägg till metformin nör metformin som enda farmakologiska glukossänkande behandling är otillräcklig. Det har också visats att inkretinbehandlingen även med fördel kan användas i senare faser av sjukdomen, exempelvis i kombination med insulinbehandling.

Sedan inkretinbehandlingen först infördes, vilket skedde i USA 2005, har användningen av den ökat över hela världen, och man räknar idag med att mer än 20% av alla patienter med typ 2 diabetes världen över får denna behandling. Denna artikel ger en bakgrund till denna behandling och presenterar var vi står gällande behandlingen idag.

Bakgrund till inkretinbehandlingen
Inkretinbehandling utvecklades av kliniska forskare utifrån effekter av inkretinhormonet glucagon-lik peptid-1 (GLP-1). En viktig styrka med inkretinbehandlingen är att den riktar sig mot den sviktande öfunktionen vid typ 2 diabetes, dvs. mot den direkta orsaken till att diabetes utvecklas. Detta gäller kombinationen av nedsatt insulinsekretion och ökad glukagonsekretion (Figur 1). Denna kombination av ö-cellsdefekter finns mycket tidigt under utvecklingen av typ 2 diabetes vilket vi visat i vår långtidsstudie från Malmö (6). Vidare är effekten på pankreasöarna glukosberoende vilket innebär dels en minskad risk för hypoglykemi och dels att det sker en stimulering av betacellen utan risk för hyperinsulinemi. Kombinationen att sänka glukagon och samtidigt stimulera betacell-funktionen leder till sänkt fasteglukos och sänkt postprandiellt glukos. Behandlingen har som adderande värde att den är associerad med en liten risk för hypoglykemi och inte leder till någon viktökning.

GLP-1 är ett inkretinhormon som frisätts från hormonproducerande celler i tarmen (L-celler) i samband med måltid och som ökar insulinsekretionen och minskar glukagonsekretionen genom glukosberoende mekanismer i de Langerhanska öarna (7).  GLP-1 förlångsammar också magsäckstömningen och har en mättnadsinducerande effekt på mättnadscentrum i hypothalamus. I djurförsök har det också visats att GLP-1 kan öka beta-cell massan genom att hämma den vid diabetes ökade apoptosen i betacellen, men om detta är en effekt som ses vid inkretinbehandling av patienter är osäkert. Samtliga dessa effekter av GLP-1 är positiva vid behandling av typ 2 diabetes och var orsaken till att den kliniska utvecklingen av inkretinbehandlingen inleddes för nu mer än 20 år sedan (8).

GLP-1 upptäcktes 1983 av den amerikanske forskaren Graham Bell då han och hans medarbetare kartlade de hormoner som kodas från proglukagon-genen, vilket är en egenskap för GLP-1 (9). Experimentella studier under 1980-talet visade på GLP-1s många fysiologiska effekter, till exempel den första studien in vivo att GLP-1 både stimulerar insulinsekretionen och hämmar glukagonsekretionen, vilket vi visade i studier på försöksdjur (10). Flera olika effekter av GLP-1 påvisades också, vilket förutom effekten på pankreasöarna, är effekter på hjärnans mättandscentrum, ventrikeltömningen, hjärtat, njurarna och skelettet (Figur 2). Den första studien som visade att GLP-1 är ett fysiologiskt inkretinhormon på människa uitfördes av professor Stephen Bloom i London 1987 (11).

Den första studien som visade en glukossänkande effekt av GLP-1 vid typ 2 diabetes utfördes av undertecknad tillsammans med docent Mark Gutniak och professor Suad Efendic i Stockholm. Den redovisades vid EASD-mötet i Köpenhamn 1990 där presentation föreslog att GLP-1 kan vara ett framtida läkemedel vid typ 2 diabetes (12). Studien publicerades ett par år senare (13). En ledare i det numret av tidskriften som publicerade artikel framhöll  “if these interesting findings can be replicated ……. GLIP (=GLP-1) analogues may become useful in the treatment of patients with NIDDM (=type 2 diabetes)” (14), vilket var en framsynt ledare och underströk vikten av att vidareutveckla fynden med GLP-1.

Flera senare arbeten konfirmerade att GLP-1 är glukossänkande vid typ 2 diabetes. I en viktig sådan studie från Jen Holsts forskargrupp i Köpenhamn gavs GLP-1 som en kontinuerlig subkutan infusion under 6 veckor till patienter med typ 2 diabetes med resultatet att glukosnivåerna förbättrades markant och kroppsvikten sjönk (15). En särskild utmaning vid läkemedelsutvecklingen av inkretinbehandlingen var att GLP-1 bryts snabbt ned av enzymet dipeptidyl peptidas-4 (DPP-4) som bildas i endotelceller och är vitt spridd i kroppen. Genom DPP-4 har det endogent frisatta GLP-1 en kort halveringstid (endast 1-2 minuter) och det nativa GLP-1-hormoner måste därför ges som en kontinuerlig infusion för att vara glukos-sänkande. För att möjliggöra utnyttjandet av de positiva effekterna av GLP-1 utan att tvingas till kontinuerlig infusion av hormonet har de två strategierna som nu finns tillgängliga för våra patienter utvecklats: DPP-4 resistenta GLP-1 receptor agonister och DPP-4 hämmare (16; Figur 3).
.
GLP-1 receptor agonister
Den första GLP-1 receptoragonisten som utvecklades var exenatid. Den är den syntetiska formen av proteinet exendin-4 som ursprungligen isolerades från spottkörteln på en ödla (Ghila monster). Exendin-4 har cirka 50% strukturlikhet med naturligt GLP-1 och aktiverar GLP-1 receptorn. Den ursprungliga formuleringen av exenatid är ByettaR som introducerades i behandlingen 2005. Den ges som en subkutan injektion två gånger per dag. Förra året introducerades även en veckoformulering av exenatid (BydureonR) i vilken exenatid har inbäddats i degraderbara polymerer som när de ges subkutant sakta bryts ned varvid exenatid frigörs successivt vilket medför en stabil koncentration av exenatid under en veckas tid (17).

Den första (och hittills enda) GLP-1 analogen för kliniskt bruk, dvs där nativt GLP-1 förändrats för att motstå nedbrytningen av DPP-4, var liraglutid (VictozaR). I denna har det naturliga GLP-1-hormonet marginellt förändrats och en fettsyra har kopplats på. Fettsyran försvårar för DPP-4 att bryta ned molekylen. Detta leder dels till en långsammare absorption från det subkutana injektionsstället och en hög grad av albuminbindning, och dels till förlångsammad nedbrytning av DPP-4, vilket gör att effektdurationen av liraglutid väsentligen överstiger den av subkutant givet naturligt GLP-1. Liraglutid kan därför ges en gång per dag (18).

Både exenatid och liraglutid har nu använts under flera år varför det finns en stor erfarenhet av dem. De reducerar faste- och postprandiellt glukos och kroppsvikten, och de har bra effekt i kombination med metformin, sulfonylurea, thiazolidindion och insulin (17,18). HbA1c-reduktionen, som är beroende av utgångsnivån av HbA1c, är i de flesta studierna cirka 8-15 mmol/mol från utgångsvärden av 58-68 mmol/mol. Vikten sänks ofta i genomsnitt 2-5 kg.

GLP-1 receptoragonisterna har visats vara säkra och väl tolerabla med en mycket liten risk för hypoglykemi. Den enda konsistenta biverkan är illamående, kräkningar och/eller diarré, vilket uppträder hos ett begränsat antal av patienterna under de inledande veckorna av behandlingen. Dessa biverkningar är emellertid ofta övergående och kan minskas genom successiv doshöjning, vilket därför rekommenderas. Det kan också uppstå lokal biverkan i form av rodnad eller liten svullnad kring injektionsstället, framförallt efter injektion med BydureonR, där det rapporterats att cirka 10-12% av patienterna får sådana förändringar, vilka dock oftast är övergående (17). GLP-1 receptoragonister kan också ge upphov till bildandet av antikroppar, vilket är vanligare vid behandling med exenatid än med liraglutid (10). Detta beror på att exenatid är strukturellt mer skilt från kroppens eget GLP-1 än liraglutid. Frånsett vid mycket hög titer, vilket setts i enstaka fall, har antikropparna emellertid inte någon klinisk inverkan på den glukos-sänkande effekten eller på biverkningsrisken.

GLP-1 receptor agonisterna är således effektiva läkemedel som sänker glukosnivån, både fasteglukos och postprandiellt, och de sänker även kroppsvikten. Några studier har direkt jämfört GLP-1 receptoragonisterna. Dessa studier har visat att veckoberedningen av exenatid mer effektivt sänker HbA1c än exenatid i tvådosförfarande (20) och att liraglutid i sin tur sänker HbA1c mer än veckoberedningen av exenatid vid tillägg till tablettbehandling (21). Däremot synes sänkningen av kroppsvikten inte vara skild mellan exenatid och liraglutid. Vid närmare analys av resultaten då exenatid och liraglutid har jämförts synes det också finnas en skillnad hur effektivt GLP-1 receptoragonisterna sänker postprandiellt glukos jämfört med fasteglukos. Detta kan bero på en intressant fysiologisk observation att det finns en takyfylaxi rörande hämningen av magsäckstömningen med GLP-1 så att vi långvarig kontrinuerlig stimulering av GLP-1 receptorerna avtar denna effekt (22).

En sådan takyfylaxi av långverkande GLP-1 receptor agonister kan förklara att mer kortverkande GLP-1 receptoragonist är mer effektiva att sänka postprandiellt glukos, medan långverkande GLP-1 receptoragonist är mer effektiva att sänka fasteglukos. Denna skillnad har visats i de båda direkt jämförande studierna (20,21), och har nyligen utvecklats i en översiktsartikel (23). Detta kan ha betydelse för vilka patientgrupper som lämpar sig bäst för behandling med kortverkande respektive långverkande GLP-1 receptoragonister. Vi behöver dock fler direkta jämförande studier för att kunna vidareutveckla dessa fynd och tankar.

Inom GLP-1 receptoragonist-området pågår en intensiv utveckling. Exempelvis godkändes i början av 2013 en ny GLP-1 receptoragonist, lixisenatid (LyxumiaR). Det är en förlängd form av exenatid som ges en gång per dag (24). Den har visats ha god effekt på glukosnivåer och vikten, liksom övriga GLP-1 receptoragonister, men synes ha en särskilt god effekt att sänka postprandiellt glukos. Vi kan sannolikt emotse en introduktion av denna nya GLP-1 receptoragonist på svenska marknaden under hösten 2013. Vidare pågår en intensiv utveckling att finna än mer långverkande GLP-1 receptoragonister (25). Exempel på denna utvecklingslinje är GLP-1 receptoragonisten albiglutid, som består av två GLP-1 molekyler som fusionerats med humant albumin, vilket ger en mycket lång halveringstid (26). En annan långverkande GLP-1 receptoragonist under utveckling är semaglutid. Denna har en snarlik struktur som liraglutid vilket medfört att halveringstiden förlängts så att semaglutid ges en gång per vecka (27). Ytterligare en GLP-1 receptoragonist som kan ges en gång per vecka är dulaglutid vilken består av två GLP-1 molekyler som är kovalent bundna via en liten bindningspeptid till den tunga Fc-kedjan av humant immunoglobulin (28). Dessa nya GLP-1 receptoragonister undersöks nu i kliniska studier.

DPP-4 hämmare
Den andra strategin för inkretinbehandling är DPP-4 hämning, dvs hämning av inaktiveringen av endogent frisatt GLP-1. Eftersom DPP-4 är det kroppsegna enzym som spjälkar och inaktiverar inkretinhormonet GLP-1 leder en hämning av DPP-4-aktiviteten till att cirkulerande nivå av det endogent frisatta GLP-1 ökas och ökningen förlängs efter varje måltid (29). DPP-4 är ett stort protein med olika funktioner, men endast en liten del (endast 5 av de cirka 800 aminosyrorna) är ansvariga för nedbrytningen av GLP-1. De DPP-4 hämmare som utvecklats för kliniskt bruk är mycket specifika så att enbart denna del av enzymet hämmas. Därigenom påverkas inte andra delar av enzymet, vilket är en av förklaringarna till att DPP-4 hämmarna är förenade med mycket låg risk för biverkningar.

Den första studien som visade att DPP-4 hämning är glukossänkande vid typ 2 diabetes var en svensk studie som undertecknad ledde och i vilken patienter från Malmö, Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå deltog. Det var DPP-4 hämmaren NVP-DPP728 som gavs dagligen under fyra veckor till patienter med typ 2 diabetes. Efter de fyra veckorna hade HbA1c sänkts (30). Denna första studie rörande behandling med DPP-4 hämmare presenterades som en poster vid ADA-mötet i Philadelphia 2001 (31) och publicerades året därpå (30). Denna studie innebar början på en utveckling inom detta område. Den första DPP-4 hämmaren som introducerades kliniskt var sitagliptin (JanuviaR), vilket skedde 2006. Flera DPP-4 hämmare har därefter utvecklats och idag finns tre på svenska marknaden, nämligen, förutom sitagliptin, också vildagliptin (GalvusR) och saxagliptin (OnglyzaR) (32-34). I andra länder finns ytterligare DPP-4 hämmare som redan används kliniskt [linagliptin (TrajentaR), alogliptin (NesinaR),  tenagliptin (TeneliaR)] (35-37) eller som precis blivit godkända för användning [anagliptin (SuinyR ) och gemigliptin (ZemigluR)]. Det finns dessutom ytterligare ett stort antal DPP-4 hämmare vilka är under klinisk utveckling i fas II eller fas III (omarigliptin, trelagliptin, evogliptin, melogliptin och gosogliptin).  

Samtliga DPP-4 hämmare är små molekyler som tas peroralt. De har en snabb absorption och hämmar specifikt den del av DPP-4 som bryter ned GLP-1. Effektdurationen är sådan att de tas en gång eller två gånger per dag. Det finns skillnader mellan DPP-4 hämmarna avseende kemisk struktur, farmakokinetiska egenskaper och mekanismer för metabolism och eliminering (38). Dessa skillnader har betydelse för doseringsintervall och dosering, men ur klinisk synvinkel synes dessa skillnader inte vara avgörande för klinisk effekt, även om direkta jämförande studier mellan dem fortfarande är få.

DPP-4 hämmare har visats ha god effekt både som monoterapi till patienter som tidigare inte fått någon glukossänkande terapi och som tillägg till annan glukossänkande behandling, som metformin, sulfonylurea, thiazolidindion och insulin. Det har visats i många studier att både faste- och postprandiellt glukos sänks och att HbA1c sänkningen är i allmänhet i storleksordningen 6-11 mmol/mol från utgångsvärden i storleksordningen 58-68 mmol/mol (30-34). DPP-4 hämmarna är i de flesta studierna viktneutrala, men i några studier har en liten viktminskning av cirka 1kg observerats. Den viktiga slutsatsen är dock att DPP-4 hämmarna inte ger någon viktuppgång. Biverkningsrisken vid behandling med DPP-4-hämmarna är mycket liten, inklusive risken för hypoglykemi. I vissa studier har påvisats en ökning av förekomst av nasofaryngit eller huvudvärk, men det är inte något som är generellt, och vid metaanalyser finns inte någon ökning av några biverkningar med DPP-4 hämmarna i jämförelse med placebo.

GLP-1 receptoragonisterna jämfört med DPP-4 hämmarna
Effekten av både GLP-1 receptoragonisterna och DPP-4 hämmarna bygger på den antidiabetiska effekten av GLP-1 vilket innebär att det finns flera likheter mellan de båda strategierna. Detta gäller för insulinsekretionen, som stimuleras, och glukagonsekretionen, som hämmas, i båda strategierna genom en glukosberoende mekanism.

Vidare sänks både faste- och postprandiellt glukos och risken för hypoglykemi under behandling med dem är liten. Det finns emellertid också skillnader mellan strategierna. En tydlig skillnad är sättet att administrera läkemedlen, där GLP-1 receptoragonisterna ges som subkutan injektion, medan DPP-4 hämmarna ges som oral tablett.

En annan skillnad är den detaljerade mekanismen bakom effekterna, där GLP-1 receptoragonisterna ger en farmakologisk och i stort sett maximal aktivering av GLP-1 receptorn, medan DPP-4 hämmarna ger en mer fysiologisk submaximal aktivering där den dynamiska GLP-1 koncentrationen över dagen kvarstår. DPP-4 hämmarna ökar också koncentrationen av det andra inkretinhormonet (glukosberoende insulinotropisk peptid eller GIP) vilket kan bidra till effekterna. En ytterligare skillnad är effekten på vikten, där GLP-1 receptoragonisterna ger en tydlig viktnedgång medan DPP-4 hämmarna är viktneutrala. Vidare finns en skillnad i effekten på glukoskontrollen, där GLP-1 receptoragonisterna är något mer potenta än DPP-4 hämmarna vilket tydligt visats i direkta jämförande studier (39,40).

Skillnaden är dock inte stor. När det gäller biverkningssidan ger GLP-1 receptoragonisterna hos ett begränsat antal patienter illamående och ibland även kräkningar och diarré under inledningsskedet av behandlingen, medan DPP-4 hämmarna inte har denna biverkan. Vidare kan GLP-1 receptoragonisterna (särskilt de som bygger på exenatid-molekylen) ge upphov till antikroppar vars kliniska relevans dock synes vara mycket marginell.

Liten risk för hypoglykemi
En styrka med inkretinbehandlingen är den låga risken för hypoglykemi. Detta är betydelsefullt eftersom hypoglykemi inte är ovanligt vid typ 2 diabetes och dessutom förenad med både obehagliga och farliga akuta symtom, nedsatt arbetsförmåga och sämre självförtroende (41,42). Hypoglykemi kan också leda till försämrad följsamhet till insatt behandling och rekommenderade livsstilsförändringar, vilket kan leda till försämrad glykemisk kontroll. Till följd av småätande för att undvika hypoglykemi kan också viktuppgång vara en konsekvens av hypoglykemin.

Det är också visat att hypoglykemi är en oberoende riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar, dvs patienter som haft hypoglykemi har ökad risk att insjukna i hjärt- och klärlsjukdomar (43). Detta kan förklaras av proarrytmogen tendens, på grund av noradrenalin frisatt i hjärtat, cytokin-inducerad inflammation, endotelskada och ökad koagulabilitet (43).

Hypoglykemi är också kostnadsdrivande genom att faktorer driver upp kostnaderna. Bland dessa faktorer kan nämnas att hypoglykemi medför fler kontakter med och fler besök i hälso-och sjukvården, inklusive akuta besök och sjukhusinläggningar. Vidare medför hypoglykemi ett ökat användande av mätstickor for egenmätning av glukos. Hypoglykemi är också förenad med ökad kostnad på grund av de olyckor som kan uppkomma och den lägre produktivitet med exempelvis frånvaro från arbetet. Vidare leder hypoglykemi inte sällan till försämrad glukoskontroll med ökad risk för komplikationer vilka är förenade med ökad kostnad.  Sammantaget är hypoglykemi därmed en sjukdomsfaktor som både är negativ för patient och omgivning och som åsamkar patient, hälso- och sjukvårdsapparaten och samhället i stort en stor årlig kostnad.

Flera studier har visat att i kombination med metformin ger inkretinbehandling inte någon ökad risk för hypoglykemi jämfört med placebo, och även vid tillägg i kombination med insulinbehandling är hypoglykemirisken liten (42). Orsaken till att inkretinbehandlingen är associerad med mycket liten risk för hypoglykemi är framförallt att effekterna av GLP-1 är glukosberoende, vilket innebär att då blodglukos under behandling faller ned mot normala värden upphör behandlingen att ytterligare sänka glukos. Vi visade detta redan på 1990-talet då vi fann att infusion av GLP-1 stimulerade insulinsekretionen hos patienter med typ 2 diabetes genom en glukosberoende mekanism (44).

Det finns också ytterligare en förklaring till att risken för hypoglykemi är mycket liten vid inkretinbehandling, nämligen att den motreglering som kroppen initierar vid hypoglykemi, vilket framförallt är ökad frisättning av glukagon, inte nedsätts av inkretinbehandling (42). Om hypoglykemi därför skulle uppkomma vid behandling med inkretinbehandling, exempelvis i kombination med insulin då insulinet fortfarande kan inducera hypoglykemi, finns inte någon broms på kroppens motreglering med glukagon. Detta skiljer inkretinbehandlingen från behandling sulfonylurea, vilka har en ökad risk för hypoglykemi pga glukosoberoende insulinstimulerande effekt och på hämning av glukagons moterglering vid hypoglykemi (45).

Säkerhet
En fördel med inkretinterapi är att den har visats vara säker med mycket liten risk för biverkningar. Den enda konsistenta biverkan är illamående, kräkning och/eller diarré som kan förekomma inledningsvis vid behandling med GLP-1 receptoragonister, och de lokala biverkningar som kan uppträda vid injektionsstället.

I övrigt visar de många kliniska studierna att biverkningar inte förekommer i större utsträckning vid inkretinbehandling än vid placebo-behandling (46).

Också gällande kardiovaskulär sjukdom synes säkerheten vara stor då metaanalyser givit resultatet att insjuknandet i kardiovaskulär sjukdom inte är högre vid inkretinbehandling än vid annan behandling; för DPP-4 hämning till och med lägre risk för kardiovaskulär sjukdom (47,48).

Nyligen visades det också i en direkt jämförande 2-års-studie mellan en DPP-4 hämmare (linagliptin) och en sulfonylurea (glimepirid) att inkretinbehandlingen minskar risken för akut kardiovaskulär sjukdom (49).

DPP-4 hämmare har också visats vara förenade med en minskad risk för frakturer (50), vilket förklaras med en stabiliserande effekt på benmassan orsakad av GLP-1 och GIP i kombination.

Den nu relativt långa och tunga samlade erfarenheten av inkretinbehandling världen över leder således till samma slutsats att inkretinbehandlingen är en säker behandling.

Det är emellertid mycket väsentligt att fortsätta följa och observera patienter som får inkretinbehandling så att eventuella biverkningar som uppträder i mycket liten grad eller efter mycket lång behandlingstid kan upptäckas.

En potentiell biverkan som har diskuterats för inkretinbehandlingen är en möjlig ökad risk för akut pankreatit. Bakgrunden till denna diskussion är att det för några år sedan uppmärksammades att akut pankreatit inträffade vid behandling med exenatid. Senare följde liknande rapporter för sitagliptin och därefter har enstaka fall rapporterats för i stort sett alla inkretin-preparat. Noggrannare analyser har emellertid visat att typ 2 diabetes i sig är en riskfaktor för akut pankreatit, särskilt vid samtidig fetma och hyperlipemi, och att därför akut pankreatit inträffar i högre grad hos personer med typ 2 diabetes än hos personer utan typ 2 diabetes (51). Därför kan pankreatit också inträffa hos patienter som behandlas med inkretinbehandling.

Analyser av förekomst av akut pankreatit hos personer med typ 2 diabetes som har fått inkretinbehandling jämfört med dem som fått annan behandling visar att det synes inte vara någon ökad risk för akut pankreatit hos patienter som får inkretinbehandling (52). Analyser av biverkningsrapportering från de många kliniska studierna med inkretinbehandling har heller inte givit stöd för någon ökad risk för akut pankreatit med denna behandling (53-57). Inte heller långtidsstudie, ibland livslånga studier, i olika species av försöksdjur, inklusive apa, har givit några hållpunkter för en induktion av pankreatit med vare sig GLP-1 receptoragonist (58) eller DPP-4 hämmare (59).

I motsats till dessa analyser har en nyligen publicerad studie visat en association till inkretinbehandling hos patienter som hospitaliserats för akut pankreatit jämfört med en kontrollkohort (60). Det är emellertid svårt att kontrollera för de många andra faktorer som ökar risken för akut pankreatit i studier av denna typ. Exempelvis har studien över hospitaliserade patienter en skillnad i kohorterna för många riskfaktorer, som fetma, hypertriglyceridemi, alkoholintag, gallstenar, rökning, gallvägscancer och cystisk fibros, vilka alla var ökade i gruppen som hospitaliserats och haft inkretinbehandling jämfört med kontrollgruppen (60). Fortsatta mer välkontrollerade studier rörande denna potentiella biverkningsrisk är därför viktiga.

I dagsläget är det viktigt, vilket framhålls i FASS-texten för GLP-1 receptoragonisterna, att  patienter som insätts på sådan behandling bör informeras om de karakteristiska symtomen på akut pankreatit: ihållande, svår magsmärta och vid misstänkt pankreatit ska behandlingen sättas ut.

Eftersom akut pankreatit är associerat med pankreascancer har också inkretinbehandling diskuterats i detta sammanhang. Noggranna och välkontrollerade långtidsförsök i olika djurslag, även på apa, har emellertid inte visat några strukturella eller premaligna förändringar av vare sig GLP-1 receptoragonist eller DPP-4 hämmare (58,59). Inte heller meta-analyser har visat någon signifikant ökning av cancer under behandling med inkretinterapi (61).

Vad gäller möjlighet att inducera beta-cell proliferation, som, tillsammans med anti-apoptos, är en effekt av GLP-1 vilken visats i djurförsök (7), synes inte heller detta kunna ske vid långtidsbehandling av försöksdjur eller vid inkretinbehandling hos människa.

Sålunda har bland annat vi nyligen visat att långtidsbehandling med DPP-4 hämning av fet-kost-behandlade möss inte ger någon ökad betacellmassa (62) och en annan studie har visat att det inte finns någon proliferativ effekt av GLP-1 på beta-celler i humana öar (63).

En nyligen publicerad studie på några avlidna patienter föreslår emellertid att inkretinbehandling (7 patienter sitagliptin och 1 (sic!) patient med exenatid) kan vara förenad med ökad pankreastillväxt, ökad ö-cellmassa (särskilt glukagonproducerande alfa-celler) och även premaligna förändringar i mucin-producerande celler (64). Den undersökta gruppen skiljde sig kraftigt åt avseende ålder jämfört med kontrollgruppen (nästan 20 år äldre) och någon redovisning av diabetessjukdomens svårighetsgrad och behandlingslängd gjordes inte, varför det är väsentligt med mer omfattande studier görs innan någon slutsats kan dras.

Det är också sedan många år välkänt att symptomfria adenom i pankreasöarna inte sällan förekommer hos helt friska individer, vilket bland annat visats i en klassisk obduktionsstudie av Grimelius och medarbetare redan på 1970-talet (65).

Mer välkontrollerade studier, inklusive långsiktiga epidemiologiska studier, för att belysa effekt av inkretinbehandlingen på pankreas är viktiga och sådana pågår och planeras efter diskussioner i amerikanska och europeiska läkemedelsmyndigheterna.

En annan möjlig biverkan som diskuterats är debut av medullär tyreoideacancer under behandling med GLP-1 receptoragonister (46). Bakgrunden till denna diskussion är att liraglutid visades ge detta i försök på råtta genom att de celler som ger upphov till denna cancer (de calcitoninproducerande C-cellerna) uttrycker GLP-1 receptorer i gnagare. Emellertid har inte någon ökad risk för medullär thyreoideacancer eller ökad nivå av calcitonin i plasma påvisats i flera studier under behandling med liraglutid (61). Detta anses bero på att människans C-celler endast i mycket liten grad uttrycker GLP-1 receptorer (till skillnad från råttans). Man ska dock av försiktighetsskäl inte ge GLP-1 receptoragonister till patienter med hereditärt ökad risk för medullär thyreoideacancer.

Slutligen har det också diskuterats huruvida de antikroppar som bildas under behandling med framförallt exenatid (25-50% med ByettaR och 50-75% med BydureonR) men också, i liten grad, med liraglutid (cirka 5%), har någon klinisk betydelse. Frånsett resultat att de fåtal patienter som får en hög titer av antikroppar har en lägre effekt av behandlingen har dock inte påvisats några negativa effekter av dessa antikroppar (19).

Kardiovaskulära effekter
Det finns flera skäl som gör att man kan förmoda att inkretinterapi har en positiv inverkan på hjärta- och kärlsjukdomar så att risken för dessa minskar. Sålunda sänker inkretinterapin glukosnivåerna, blodtrycket (≈-2-4 mmHg) och blodlipiderna (≈-3-5% sänkning av LDL kolesterol och triglycerider), och vidare har GLP-1 föreslagits ha en egen kardioprotektiv effekt (66). Sänkningen av blodtrycker synes kunna förklaras av en natriuretisk effekt av GLP-1 (67), och ibland åtföljs den av en ökad hjärtfrekvens även om detta inte är ett konsekvent fynd. Sänkningen av blodlipider förklaras av ökad postprandiell lipidoxidation (68) och sänkt postprandiellt triglycerid-koncentration (69,70). Dessa effekter är dock inte de enda förändringar som kan minska riskerna för hjärta- och kärlsjukdomar vid inkretinbehandling. Även den låga risken för hypoglykemi och att behandlingen inte ger någon viktuppgång adderar sig till dessa förväntat positiva effekter på kardiovaskulär risk. Inte minst den låga risken för hypoglykemi är troligen en viktig möjlighet för inketinbehandlingen att ge skydd för kardiovaskulär sjukdom, eftersom hypoglykemi har visats vara en oberoende riskfaktor för framtida hjärta- och kärlsjukdom (42,43).

För att undersöka om inkretinbehandling har effekt på insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar har meta analyser genomförts av studier med inkretinterapi där kardiovaskulära ”hårda” data finns redovisade. Dessa metaanalyser styrker att risken för kardiovaskulär sjukdom är lägre med inkretinterapi än med annan glukossänkande terapi (71-73). Det finns också en direkt jämförande studie mellan linagliptin ocjh glimepirid som visat en minskar risk för akut kardiovaskulär sjukdom hos patienter som randomiserats till linagliptin (49). För närvarande pågår ett stort antal mycket stora kardiovaskulära ”outcome”-studier med inkretinterapi som bas. Resultaten av dessa förväntas komma under slutet av 2013 och följande år, varför vi då kommer att kunna få en tydligare bild av inkretinterapins effect på kardiovaskulär sjukdom.

Levereffekter
Erfarenhet av behandling med inkretiner vid samtidig leversjukdom är begränsad. Hittillsvarande erfarenhet är att inkretinpreparaten är lika effektiva hos patienter med leversjukdom som hos andra patienter och att inkretinbehandling inte påverkar leversjukdom negativt. Det har även diskuterats om inkretinbehandling kan vara positiv för leverförfettning, mot bakgrund av att GLP-1 har en direkteffekt på leverceller att minska fettinnehållet (74). Detta kan vara positivt vid behandling av patienter med typ 2 diabetes, mot bakgrund om att 30% av patienter med typ 2 diabetes har leverförfettning. Det pågår nu studier rörande denna möjlighet. Metaanalyser är uppmuntrande då de visat att inkretinbehandling leder till en sänkning av ALAT, som är ett indirekt mått på graden av leverförfettning (75).

Positionering av inkretinbehandlingen som glukossänkande terapi i klinisk terapi
Ett vanligt användningsområde för inkretinbehandling är som tillägg till metformin hos patienter där metformin enbart (som farmakologisk behandling) är otillräckligt för glukoskontrollen. Här har flera studier visat att inkretinbehandling ger bra glukossänkande effekt med samtidigt låg risk för hypoglykemi och inte någon viktuppgång (76-82). Detta skiljer inkretinbehandling från annan möjlig tilläggsbehandling till metformin vilken ger en ökad risk för hypoglykemi och vanligen viktuppgång (särskilt insulin och sulfonylurea). Detta har också visats i direkt jämförande studier mellan inkretinbehandling och sulfonylurea som tillägg till metformin (73,83-86).

Under senare år har det också skett en ökad användning av inkretinbehandling som tillägg till behandling med insulin. Detta är en intressant utveckling mot bakgrund av att detta inte var något som diskuterades då vi inledde utvecklingen av inkretinbehandlingen. Istället diskuterades då mer möjligheten av att med inkretinbehandling insatt tidigt kunna skjuta upp insättandet av insulin.

Inte minst efter en editorial av Rosenstock och Fonseca 2007 (87) har emellertid kombination av inkretinbehandling med insulin studerats, och visats ha positiva effekter. En fördel med kombinationen inkretinbehandling och insulin, jämfört med ökning av insulindosen, är att glukos kan sänkas utan ökad risk för hypoglykemi eller viktuppgång (88-94). Denna nya och intressanta behandlingsalgoritm har nyligen diskuterats i flera översiktsartiklar (95,96).

Flera olika algoritmer för kombinationsbehandling med inkretiner och insulin har utvecklats.  Om man väljer DPP-4 hämning som addering till insulinbehandlingen förväntas sänkning av både faste- och postprandiellt glukos med liten risk för hypoglykemi eller viktuppgång.

Om man väljer GLP-1 receptoragonist erhålles också sänkning av faste- och postprandiellt glukos med liten risk för hypoglykemi utan viktuppgång. Det kan vara av intresse att notera att de långverkande GLP-1 receptoragonisterna synes ha en relativt sett bättre effekt på fasteglukos än de kortverkande GLP-1 receptoragonisterna, vilka å andra sidan synes ha mer accentuerad effekt postprandiellt (23). Detta behöver visas i fler studier, men kan innebära att kortverkande GLP-1 receptoragonisterna är av fördel hos patienter där fasteglukos titrerats tillräckligt med insulin medan HbA1c fortfarande är oacceptabelt högt på grund av hög postprandiell glukosnivå. Denna behandling kan därför vara ett alternativ till tillägg av måltidsinsulin till patienter som behandlas med basinsulin.

Hos de patienter där titreringen av insulin för sänkning av fasteglukos givit otillräcklig effekt kan däremot tillägg av långverkande GLP-1 receptoragonist vara av fördel. Detta är en vanlig patientgrupp eftersom titrering av insulindosen ökar risken för hypoglykemi även då fasteglukos inte normaliserats.

En viktig diskussion är hur insulinbehandlingen ska titreras hos de patienter där man beslutar addera tillägg av inkretinbehandling. En algoritm som föreslagits är att patienter som står på både bas- och måltidsinsulin kan, vid tillägg av inkretinbehandling, antingen fortsätta med denna insulinbehandling (eventuellt efter 20% reduktion av insulindosen om HbA1c understiger 60 mmol/mol) eller kan måltidsinsulinet seponeras och man fortsätter med enbart basinsulin i kombination med inkretinbehandling. Omvänt kan tillägg av insulin vara en möjlighet till patienter som behandlats med metformin i kombination med inkretinbehandling där glukosnivåerna fortfarande är oacceptabelt höga. Här adderas med fördel basinsulin initialt.

DPP-4 hämmarna är också indicerade i monoterapi till patienter där metformin är olämpligt, exempelvis då metformin ger så mycket (gastrointestinala) biverkningar att patienten inte önskar fortsätta med metformin eller då metformin är kontraindicerat, exempelvis vid njurinsufficiens. Som monoterapi har DPP-4 hämmarna visats ha bra glukossänkande effekt med samtidigt låg risk för hypoglykemi och inte någon viktuppgång (97-99). Även GLP-1 receptoragonister har i studier som monoterapi visats ha god effekt på glukosnivån utan att ge ökad risk för hypoglykemi och dessutom ge viktreduktion (100,101). Denna indikation för GLP-1 receptoragonister är dock ännu inte godkänd.
Det finns patientgrupper där inkretinbehandlingen är ett speciellt värdefullt tillskott till behandlingsmöjligheterna. En sådan grupp är patienter med njurinsufficiens (kreatinin clearance <60 ml=”” min=”” p=””>

I denna patientgrupp är metformin olämpligt på grund av biverkningsrisken och i denna patientgrupp finns också en ökad risk för hypoglykemi då motregleringen vid hypoglykemi är försämrad. Här har inkretinbehandling visats ge bra glukossänkande effekt som tillägg till annan behandling med samtidigt låg risk för hypoglykemi och inte heller någon ökad risk för försämring av njurfunktionen (102-104).

Även för patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion (kreatinin clearance <30 ml=”” min=”” och=”” till=”” med=”” s=”” kallad=”” end-stage=”” renal=”” disease=”” esrd=”” har=”” inkretinbehandling=”” visats=”” ha=”” god=”” glukos-s=”” nkande=”” effekt=”” vad=”” som=”” r=”” v=”” sentligt=”” att=”” veta=”” dosen=”” f=”” de=”” flesta=”” dpp-4=”” h=”” mmare=”” ska=”” nkas=”” vid=”” behandling=”” av=”” patienter=”” njurinsufficiens=”” d=”” uts=”” ndras=”” via=”” njurarna=”” p=””>

En annan patientgrupp där inkretinbehandlingen är ett värdefullt tillskott i den glukossänkande behandlingsarsenalen är äldre (>65 år) eller äldre äldre (>75 år) patienter, vilka kan ha ökad risk för hypoglykemi, eftersom motregleringen vid hypoglykemi försämras med åldern. Detta, tillsammans med den i övrigt låga risken för biverkningar, gör att inkretinbehandling har visats ha bra effekt, i denna åldersgrupp (105-107).

Potentiell kostnadsbesparing
Mot bakgrund av de positiva effekterna av inkretinbehandling och den låga risken för komplikationer är det överraskande att behandlingen inte används mer än vad den gör. Den vvanligaste förklaringen till det är att kostnaden för preparaten överstiger kostnaden för andra glukos-sänkande preparat, framförallt sulfonylurea. När man bedömer kostnad bör emellertid även annan kostnad än läkemedelskostnad analyseras. Med tanke på att inkretinbehandling ger mindre risk för hypoglykemi (vilket genererar en hög kostnad), inte kräver glukosmätning (vilket genom kostnad för mätstickor är dyrbart) och även kan förmodas minska risken för sjukskrivningar och komplikationer till diabetessjukdomen kan den vara kostnadseffektiv. Hälsoekonomiska analyser bör kunna ge en bild av de totala kostnaderna.

En aspekt som ofta inte vägs in i kostnadsanalys är den besparing som kan erhållas då en behandling sätts in tidigt vilket förebygger komplikationer. Detta kan vara kostnadsbesparande eftersom komplikationerna till diabetessjukdomen har en hög kostnad. Behandlingar som motverkar den kliniska trögheten, som inkretinbehandlingen, är ett viktigt verktyg för sådana kostnadsbesparande insatser.

Framtiden för inkretinbehandlingen
Inkretinbehandling har visats vara mycket framgångsrik som glukossänkande behandling vid typ 2 diabetes. Framgången med denna behandlingsform överstiger till och med de förhoppningar vi hade när vi utförde de första studierna med GLP-1 receptorstimulering eller DPP-4 hämning. Användningen av inkretinbehandling som glukossänkande terapi vid typ 2 diabetes har därför ökat kraftigt under senare år. Vi kan emotse en fortsatt ökad användning. Vilket leder till en än större erfarenhet av behandlingen och därmed mer definitiv inplacering i riktlinjer. Under senare år har inkretinbehandlingen fått en allt mer framskjuten plats i olika riktlinjer, och exempelvis i den analys som en gemensam arbetsgrupp för ADA och EASD gjenomfördes 2012 placerades inkretinbehandling som ett alternative till sulfonylurea, thiazolidindion och insulin som förstahandsval vid tillägg till metforminbehandling hos patienter där monoterapi med metformin givit otillräcklig effekt (108).

Det pågår också forskning kring fortsatt utveckling av inkretinbehandlingen. En viktig sådan är utvecklingen av inkretinbehandling med längre duration som kan medföra veckobehandling i ökad utsträckning. Detta pågår framförallt inom GLP-1 receptoragonist-området (22) men även för DPP-4 hämmare finns utveckling mot alltmer långtidsverkande preparat som kan medföra intag av endast en tablett per vecka (omarigliptin (MK-3012; 109) och trelagliptin).

En annan forskningslinje är studier rörande möjligheten att inkretinbehandlingen är glukossänkande även vid typ 1 diabetes. Det finns flera teoretiska underlag för detta. Exempelvis finns en hyperglukagonemi även vid typ 1 diabetes och inkretinbehandlingen kan sänka denna. Vidare kan GLP-1s basala antiapoptotiska mekanismer i beta-celler möjligen öka överlevnaden av beta-celler även vid typ 1 diabetes. Flera studier har redan visat en positiv effekt av inkretinbehandling vid typ 1 diabetes, både för GLP-1 receptoragonister och DPP-4 hämmare (110,111); denna indikation är emellertid ännu inte fastställd.

Den viktreduktion man ser vid GLP-1 receptoragonist-behandling har även stimulerat studier rörande möjlighet att använda GLP-1 receptoragonister som viktreducerande terapi vid obesitas även utan typ 2 diabetes. Hittillsvarande resultat är positiva med viktreduktion upp till 7-10 kg vid behandling med liraglutid till patienter med obesitas utan typ 2 diabetes (112).  Den kardioprotektiva effekten av GLP-1 har även givit upphov till kliniska studier rörande effect av GLP-1 vid hjärtinsufficiens och hjärtinfarkt (113). Det finns också en neuroprotektiv effekt av GLP-1 som man observerat i djurförsök där GLP-1 visats ha positiva effekter i modeller för Parkinson´s sjukdom och Alzheimer´s demens, vilket har initierat nu pågående kliniska studier (114).

Slutligen har GLP-1 även haft antiinflammatoriska effekt i modeller för psoriasis vilket kan vara av framtida kliniskt intresse (115). Vi kan därför emotse en fortsatt spännande utveckling av inkretinbehandling ur olika aspekter, vilket nyligen utvecklades i en översiktsartikel (116).

Jävsdeklaration
Författaren har mottagit honorar för konsultuppdrag och för föreläsningar vid utbildningsaktiviteter från läkemedelsföretag vilka är engagerade i utvecklingen av inkretinbehandlingen: Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb/Astra Zeneca, GSK, Lilly, Novartis, Novo Nordisk, MSD och Sanofi. Författaren tackar DiabetologNytt för ekonomiskt stöd till det professionella utförande av figurerna till detta manuskript.

Referenser
1. Eliasson B, Cederholm J, Nilsson P, Gudbjörnsdottir S: The gap between guidelines and reality: Type 2 diabetes in a National diabetes Register 1996-2003. Diabet Med 2005;22:1420-6.
2. Ziemer DC, Miller CD, Rhee MK, Doyle JR, Watkins Jr C, Cook CB, et al.: Clinical inertia contributes to poor diabetes control in a primatry care seeting. diabetes Educ 2005; 31:564-571
3. Nicolucci A, Rossi MC: Incretin-based therapies: a new potential treatment approach to overcome clinical inertia in type 2 diabetes. Acta Biomed 2008;79:184-191
4. Brown JB, Nichols GA, Perry A: The burden of treatment failure in type 2 diabetes. diabetes Care 2004;27:1535-1540
5. Del Prato S: Megatrials in type 2 diabetes. From excitement to frustration? Diabetologia 2009:52:1219-26.
6. Ahren B. ß- and α-cell dysfunction in subjects developing impaired glucose tolerance. diabetes 2009; 58:726-31.
7. Drucker DJ, Nauck MA. The incretin system: glucagon-like peptide-1 receptor agonists and dipeptidyl peptidase-4 inhibitors in type 2 diabetes. Lancet 2006; 368: 1696–705.
8. Ahrén B. GLP-1 for type 2 diabetes. Exp Cell Res 2011; 317: 1239-45.
9. Bell GI, Santerro RF, Mullenbach GT. Hamster preproglucagon contains the sequence of glucagon and two related peptides. Nature 1983; 302: 716-8.
10. Fridolf T, Böttcher G, Sundler F, Ahrén B. GLP-1 and GLP-1(7-.36) amide: influences on basal and stimulated insulin and glucagon secretion in the mouse. Pancreas 1991: 6: 208-16.
11. Kreymann B, Williams G, Ghatei MA, Bloom SR. Glucagon-like peptide-1 7-36: a physiological incretin in man. Lancet 1987; 2: 1300-4.
12. Gutniak M, Ahrén B, Efendic S. Glucagon-like insulinotropic peptide 1 (7-36) – new approach to treating diabetes? Diabetologia 1990; 33:A73
13. Gutniak M, Ørskov C, Holst JJ, Ahrén B, Efendic S. Antidiabetic effect of glucagon-like peptide-1 (7-36) amide in normal subjects and patients with diabetes mellitus. N Engl J Med 1992; 326: 1316–22.
14. Ensinck JW, D´Alessio DA. The enteroinsular axis revisited. A novel role for an incretin. N Engl J Med 1992; 326: 1352-3.
15. Zander M, Madsbad S, Madsen JL, Holst JJ. Effect of 6-week course of glucagon-like peptide 1 on glycaemic control, insulin sensitivity, and beta-cell function in type 2 diabetes: a parallel-group study. Lancet 2002; 359: 824–30.
16. Ahrén B. GlP-1-based therapy of type 2 diabetes: GLP-1 mimetics and DPP-IV inhibitors. Curr Diabet Rep 2007; 7: 340-7.
17. Scott LJ. Exenatide extended-release: a review of its use in type 2 diabetes mellitus. Drugs 2012; 72: 1679-707.
18. Keta R, Davies MJ. Treatment evaluation of liraglutide in type 2 diabetes. Exp Opin Biol Ther 2012; 12: 1551-6.
19. Fineman MS, Mace KF, Diamant M, Darsow T, Cirincione BB, Booker Porter TK, et al.: Clinical relevance of anti-exenatide antibodies: safety, efficacy and cross-reactivity with long-term treatment. diabetes Obes Met 2012;14:546-54.
20. Drucker DJ, Buse JB, Taylor K, Kendall DM, Trautmann M, Zhuang D, et al. Exenatide once weekly versus twice daily for the treatment of type 2 diabetes: a randomized, open-label, non-inferiority study. Lancet 2008: 372: 1240-50.
21. Buse JB, Nauck M, Forst T, Sheu WH, Shenouda SK, Heilmann CR, et al. Exenatide once weekly versus liraglutide once daily in patients with type 2 diabetes (DURATION-6): a randomised, open-label study. Lancet 2013; 381:117-24.
22. Nauck MA, Kemmeries G, Holst JJ, Meier JJ. Rapid trachyphylaxis of the glucagon-like peptide 1-induced deceleration of gastric emptying in humans. diabetes 2011; 60:1561-5.
23. Fineman MS, Cirincione BB, Maggs D, Diamant M. GLP-1 based therapies: differential effects on fasting and postprandial glucose. diabetes Obes Metab 2012; 14: 675-88.
24. Horowitz M, Rayner CK, Jones KL. Mechanisms and clinical efficacy of lixisenatide for the management of type 2 diabetes. Adv Ther 2013; 30:81-101.
25. Meier JJ. GLP-1 receptor agonists for individualized treatment of type 2 diabetes mellitus. Nat Rev Endocrinol 2012; 109: 466-74
26. St Onge EL, Miller SA: Albiglutide: a new GLP-1 analog for the treatment of type 2 diabetes. Exp Opin Biol Ther 2010;10:801-6.
27. Nauck MA, Petric JR, Sesti G, Mannucci E, Courrèges JP, Atkin S, et al.: The once-weekly human GLP-1 analogue semaglutide provides significant reductions in HbA1c and body weight in patients with type 2 diabetes. Diabetologia 2012; 55: suppl 1: S7.
28. Grunberger G, Chang A, Garcia Soria G, Botros FT, Bsharat R, Milicevic Z: Monotherapy with the once-weekly GLP-1 analogue dulaglutide for 12 weeks in patients with type 2 diabetes: dose-dependent effects on glycaemic control in a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Diabet Med 2012; 29:1260-7.
29. Ahrén B. Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors – clinical data and clinical implications. diabetes Care 2007;30:1344-50.
30. Ahrén B, Simonsson E, Larsson H, Landin-Olsson M, Torgeirsson H, Jansson PA, et al. Inhibition of dipeptidyl peptidase IV improves metabolic control over a 4 week study period in type 2 diabetes. diabetes Care 2002, 25: 869–75.
31. Ahrén B, Simonsson E, Efendic S, Eriksson J, Båvenholm P, Jansson PA, et al.: Inhibition of DPPIV by NVP DPP728 improves metabolic control over a 4 week period in type 2 diabetes. diabetes 2001; 50: suppl 2: A104-105.
32. Ahrén B. Use of DPP-4 inhibitors in type 2 diabetes: focus on sitagliptin. diabetes Obes Metab 2010; 3: 31-41.
33. Ahrén B. Clinical results of treating type 2 diabetic patients with sitagliptin, vildagliptin or saxagliptin – diabetes control and potential adverse events. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2009; 23: 487-98.
34. Schweizer A, Foley JE, Kothny W, Ahrén B: Clinical evidence and mechanistic basis for vildagliptin´s effect in combination with insulin. Vasc Health Risk Manag 2013;9:57-64.
35. Deeks ED. Linagliptin: a review of its use in the management of type 2 diabetes mellitus. Drugs 2012;762:1793-824.
36. Ghatak SB, Patel DS, Shanker N, Srivstava A, Deshpande SS, Panchal SJ: Alogliptin: a novel molecule for improving glycemic control in type II diabetes mellitus. Curr diabetes Rev 2010;6:510-21.
37. Fukuda-Tsuru S, Anabuki J, Abne Y, Yoshida K, Ishii S: A novel, potent, and long-lasting dipeptidyl peptidase-4 inhibitor, teneligliptin, improves postprandial hyperglycemia and dyslipidemia after single and repeated administrations. Eur J Pharmacol 2012;696:194-202.
38. Deacon CF. Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors in the treatment of type 2 diabetes: a comparative review. diabetes Obes Metab 2011; 13: 7-18.
39. Pratley RE. Nauck M; Bailey T, Montanya E, Cuddihy R, Filetti S, et al. Liraglutide versus sitagliptin for patients with type 2 diabetes who did not have adequate glycaemic control with metformin: a 26-week, randomized, parallel-group, open-label trial. Lancet 2010; 375: 1447-56.
40. Bergenstal RM, Wysham C, Macconell L Mailov J, Walsh B, Yan P, et al. Efficacy and safety of exenatide once weekly versus sitagliptin or pioglitazone as an adjunct to metformin for treatment of type 2 diabetes (DURATION-2): a randomised trial. Lancet 2010; 376: 431-9.
41. Barnett AH, Cradock S, Fisher M, Hall G, Hughes E, Middleton A. Key considerations around the risks and consequences of hypoglycaemia in people with type 2 diabetes. Int J Clin Pract 2010; 64: 1121-9.
42. Ahrén B: Avoiding hypoglycemia: a key to success for glucose-lowering therapy in type 2 diabetes. Vascular Health Risk Managem 2013; in press
43. Desouza CV, Bolli GB, Fonseca V. Hypoglycemia, diabetes, and cardiovascular events diabetes Care 2010; 33: 1389-94.
44. Ahrén B, Larsson H, Holst JJ: Effects of glucagon-like peptide-1 on islet function and insulin sensitivity in noninsulin-dependent dia¬betes mellitus. J Clin Endocrinol Metab 1007; 82:473-8.
45. Ahrén B: Are sulfonylureas less desirable than DPP-4 inhibitors as add-on to metformin in the treatment of type 2 diabetes? Curr diabetes Rep 2011; 11:83-90.
46. Drucker DJ, Sherman SI, Bergenstal RM, Buse JB. The safety of incretin-based therapies – review of the scientific evidence. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96:2027-31.
47. Monami M, Ahrén B, Dicembrini I, Mannucci E: Dipeptidyl peptidas-4 inhibiutors and cardiovascular risk. A meta analysis of randomized clinical trials. Diabet Obes Metab 2013;15:112-20.
48. Monami M, Cremasco F, Lamanna C, Colombi C, Desideri CM, Iacomelli I, et al.: Glucagon-like peptide-1 receptor agonists and cardiovascular events: a meta-analysis of randomized clinical trials. Exp diabetes Res; 2011:215764
49. Gallwitz B, Rosenstock J, Rauch T, Bhattacharva S, Patel S, von Eynatten M: 2-year efficacy and safety of linagliptin compared with glimepiride in patients with type 2 diabetes inadequately controlled on metformin: a randomized, double-blind, non-inferiority trial. Lancet 2012;380:475-83.
50. Monami M, Dicembrini I, Antenore A, Mannucci E: Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors and bone fractures: a meta-analysis of randomized clinical trials. diabetes Care 2011;34:2474-6.
51. Lai SW, Muo CH, Liao KF, Sung HC, Chen PC. Risk of acute pancreatitis in type 2 diabetes and risk reduction on anti-diabetic drugs: a population-based cohort study in Taiwan. Am J Gastroenterol 2011; 106:1697-704.
52. Dore DD, Seeger JD, Arnold Chan K. Use of a claims-based active drug safety surveillance system to assess the risk of acute pancreatitis with exenatide or sitagliptin compared to metformin or glyburide. Curr Med Res Opin 2009; 25: 1019-27.
53. Williams-Herman D, Engel SS, Round E, Johnson J, Golm GT, Guo H, et al.: Safety and tolerability of sitagliptin in clinical studies: a pooled analysis of data from 10 246 patients with type 2 diabetes. BMC Endocr Disord 2010;10:7
54. Schweizer A, Dejager S, Foley JE, Kothny W: Assessing the general safety and tolerability of vildagliptin: value of pooled analyses from a large safety database versus evaluation of individual studies. Vasc Health Risk Manag 2011;7.49-57.
55. Derosa G, Maffioli P: GLP-1 agonists exenatide and liraglutide: a review about their safety and efficacy. Curr Clin Pharmacol 2012;7:214-28.
56. Singh-Franco D, McLaughlin-Middlekauff J, Elrod S, Harrington C: The effect of linagliptin on glycaemic control and tolerability in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. diabetes Obes Metab 2012;14:694-708.
57. Ali S, Fonseca V: Saxagliptin overview: special focus on safety and adverse effects. Exp Opin Drug Saf 2013;12:103-9.
58. Nyborg NCB, Mølck AM, Madsen LW, Knudsen LB. The human GLP-1 analog liraglutide and the pancreas. Evidence for the absence of structural pancreatic changes in three species. diabetes 2012;61:1243-9.
59. Busch SJ, Hoffmann P, Sahota P, Johnson R, Kothny W, Meyer F, Foley JE. Studies in rodents with the dipeptidyl peptidase-4 inhibitor vildagliptin to evaluate possible drug-induced pancreatic histological changes that are predictive of pancreatitis and cancer development in man. diabetes Obes Metab 2013;15:72-6.
60. Singh S, Chang HY, Richards TM, Weiner JP, Clark JM, Segal JB: Glucagonlike peptide 1-based therapies and risk of hospitalization for acute pancreatitis in type 2 diabetes mellitus. J Am Med Ass 2013; in press
61. Alves C, Batel-Marques F, Macedo AF. A meta-analysis of serioud adverse events reported with exenatide and liraglutide: acute pancreatitis and cancer. Diabet Res Clin Pract 2012;98:271-84.
62. Omar B, Vikman J, Winzell MS, Ahrén B. Enhanced beta cell function after chronic treatment with the dipeptidyl peptidase-4 inhibitor vildagliptin in an advanced age diet-induced obesity mouse model. Diabetologia 2012; 55: suppl 1: S355-6.
63. Parnaud G, Bosco D, Berney T, Pattou F, Kerr-Conte J, Donath MY et al. Proliferation of sorted human and rat beta cells. Diabetologia 2008;51:91-100.
64. Butler AE, Campbell-Thompson M, Gurlo T, Dawson DW, Atkinson M, Butler PC. Marked expansion of exocrine and endocrine pancteatis with incretin therapy in humans with increased exocrine dysplacia and the potential of glucagon-producing neuroendocrine tumors. diabetes 2013; in press
65. Grimelius L, Hultquist GT, Stenkvist B. Cytological differentiation of asymptomatic pancreatic islet cell tumors in autopsy material. Virch Arch A Pathol Anat Histol 1975; 365:275-88.
66. Usscher JR, Drucker DJ. Cardiovascular biology of the incretin system. Endocr Rev 2012; 33: 187-215.
67. Yerram P, Whaley-Connell A: Novel role for the incretins in blood pressure regulation. Curr Opin Nephrol Hypertens 2012;21:463-8.
68. Boschmann M, Engeli S, Dobberstein K, Budziarek P, Strauss A, Boehnke J, et al.: Dipeptidyl-peptidase-IV inhibition augments postprandial lipid mobilization and oxidation in type 2 diabetes. J Clin Endocrinol Metab 2009;94:846-52.
69. Matikainen N, Mänttäri S, Schweizer A, Ulvestad A, Mills D, Dunning BE, et al.: Vildagliptin therapy reduces postprandial intestinal triglyceride-rich lipoprotein particles in patients with type 2 diabetes. Diabetologia 2006;49:2049-57.
70. Tremblay AJ, Lamarche B, Deacon CF, Weisnagel SJ, Couture P: Effect of sitagliptin therapy on postprandial lipoprotein levels in patients with type 2 diabetes. Diabet Obes Metab 2011;13:366-73.
71. Mannucci E, Dicembrini I. Incretin-based therapies and cardiovascular risk. Curr Med Res Opin 2012; 28: 715-21.
72. Lorber D. GLP-1 receptor agonists: effects on cardiovascular risk reduction, Cardiovasc Ther in press 2013
73. Monami M, Ahrén B, Dicembrini I, Mannucci E. Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors and cardiovascular risk: a meta-analysis of randomized clinical trials. diabetes Obes Metab 2013; 15:112-20.
74. Ben-Shlomo S, Zvibel L, Shnell A, Shlomai A, Chepurko E, Halpern Z, et al.: Glucagon-like peptide-1 reduces hepatic lipogenesis via activation of AMP-activated protein kinase. J Hepatol 2011;54:1214-23.
75. Vilsbøll T, Christensen M, Junker AE, Knop FK, Gluud LL: Effects of glucagon-like peptide-1 receptor agonists on weight loss: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials. BMJ 2012;344:d1771.
76. DeFronzo RA, Ratner RE, Han J, Kim DD, Fineman MS, Baron AD. Effects of exenatide (exendin-4) on glycemic control and weight over 30 weeks in metformin-treated patients with type 2 diabetes. diabetes Care 2005; 28: 1092-100
77. Nauck M, Frid A, Hermansen K, Shah NS, Tankova T, Mitha IH, et al. Efficacy and safety comparison of liraglutide, glimepiride, and placebo, all in combination with metformin, in type 2 diabetes: the LEAD (liraglutide effect and action in diabetes)-2 study. diabetes Care 2009; 32:  84-90.
78. Charbonnel, B, Karasik A, Liu J, Wu M, Meininger G, Sitagliptin Study 020 Group. Efficacy and safety of the dipeptidyl peptidase-4 inhibitor sitagliptin added to ongoing metformin therapy in patients with type 2 diabetes inadequately controlled with metformin alone. diabetes Care 2006; 29: 2638-43.
79. Bosi E, Camisasca RP, Collober C, Rochotte E, Garber AJ. Effects of vildagliptin on glucose control over 24 weeks in patients with type 2 diabetes inadequately controlled with metformin. diabetes Care 2007; 30: 890-5.
80. DeFronzo RA, Hissa MN, Garber AJ, Luiz Gross J, Yuvan Duan R, Ravichandran S, et al. The efficacy and safety of saxagliptin when added to metformin therapy in patients with inadequately controlled type 2 diabetes with metformin alone. diabetes Care 2009; 32: 1649-55.
81. Taskinen MR, Rosenstock J, Tamminen I, Kubiak R, Patel S, Dugi KA, et al. Safety and efficacy of linagliptin as add-on therapy to metformin in patients with type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. diabetes Obes Metab 2011; 13: 65-74.
82. Ahrén B, Leguizamo D, Miossec P, Saubadu S, Aronson R. Efficacy and safety of lixisenatide once daily morning or evening injections in type 2 diabetes inadequately controlled in metformin (GETGOAL – M). diabetes Care 2013; in press.
83. Nauck MA, Meininger G, Sheng D, Terranella L, Stein PP: Efficacy and safety of the dipeptidyl peptidase-4 inhibitor, sitagliptin, compared with the sulfonylurea, glipizide, in patients with type 2 diabetes inadequately controlled on metformin alone: a randomized, double-blind, non-ineferiority trial. diabetes Obes Metab 2007;9:1904-205.
84. Ferrannini E, Fonseca V, Zinman B, Matthews D, Ahrén B, Byiers S, et al.: Fifty-two week efficacy and safety of vildagliptin vs. glimepiride in patients with type 2 diabetes mellitus inadequately controlled on metformin monotherapy. diabetes Obes Metab 2009;11:157-66.
85. Goke B, Gallwitz B, Eriksson J, Hellqvist A, Gause-Nilsson I: Saxagliptin is non-inferior to glipizide in patients with type 2 diabetes mellitus inadequately controlled on metformin alone: a 52-week randomiseed controlled trial. Int J Clin Pract 2010;64:1619-31.
86. Filozof C, Gautier JF: A  comparison of efficacy and safety of vildagliptin and gliclazide in combination with metformin in patients with type 2 diabetes inadequately controlled with metformin alone: a 52-week randomized study, Diabet Med 2010;27:318-26.
87. Rosenstock J, Fonseca V: Missing the point: substituting exenatide for nonoptimized insulin: going from bad to worse! diabetes Care 2007;39:2972-3.
88. Fonseca V, Schweizer A, Albrecht D, Baron MA, Dejager S. Addition of vildagliptin to insulin improves glycaemic control in type 2 diabetes. Diabetologia 2007; 50: 1148-55.
89. Kothny W, Foley J, Kozlovski P, Shao Q, Gallwitz B, Lukashevich V. Improved glycaemic control with vildagliptin added to insulin, with or without metformin, in patients with type 2 diabetes mellitus. diabetes Obes Metab 2013; 15: 252-7.
90. Vilsbøll T, Rosenstock J, Yki-Järvinen H, Cefalu WT, Chen Y, Luo E, et al. Efficacy and safety of sitagliptin when added to insulin therapy in patients with type 2 diabetes. diabetes Obes Metab 2010; 12: 167-77.
91. Barnett A, Charbonnel B, Donovan M, Flemming D, Chen R. Effect of saxagliptin as add-on therapy in patients with poorly controlled type 2 diabetes on insulin alone or insulin combined with metformin. Curr Med Res Opin 2012; 28: 513-23.
92. Aronson R, Riddle M, Home P, Marre M, Niemoeller E, Ping L, Rosenstock J. Efficacy and safety of once-daily lixisenatide in type 2 diabetes insufficiently controlled with basal insulin ± metformin: GetGoal L study. Diabetologia 2012; 66: suppl 1: S8.
93. Rosenstock J, Ahrén B, Chow F, Fonseca V, Gross J, Ratner R, et al.: Once-weekly GLP-1 receptor agonist albiglutide vs. titrated prandial lispro added on to titrated basal glargine in type 2 diabetes (T2D) uncontrolled on glargine plus oral agents: similar glycaemic control weight loss and less hypoglycemia. diabetes 2012; 61: suppl 1: A15.
94. DeVries JH, Bain SC, Rodbard HW, et al.: Sequential intensification of metformin treatment in type 2 diabetes with liraglutide followed by randomized addition of basal insulin prompted by A1c targets. diabetes Care. 2012;35:1446-54
95. Balena R, Hensley IE, Miller S, Barnett AH. Combination therapy with GLP-1 receptor agonists and basal insulin: a systematic review of the literature. diabetes Obes Metab in press, 2013.
96. Berlie H, Hurren JM, Pinelli NR, Glucagon-like peptide-1 receptor agonists as add-on therapy to basal insulin in patients with type 2 diabetes: a systematic review. diabetes Metab Syndr Obes 2012; 5: 165-74.
97. Aschner P, Katzeff HL, Guo H, et al.: Efficacy and safety of monotherapy of sitagliptin compared with metformin in patients with type 2 diabetes. diabetes Obes Metab 2010;12:252-61.
98. Schweizer A, Couturier A, Foley JE, et al.: Comparison between vildagliptin and metformin to sustain reductions in HbA1c over 1 year in drug-naïve patients with type 2 diabetes. Diabet Med 2007;24:955-61.
99. Pfutzner A, Paz-Pacheco E, Allen E, et al.: Initial combination therapy with saxagliptin and metformin provides sustained glycaemic control and is well tolerated for up to 76 weeks. diabetes Obes Metab 2011;13:567-76.
100. Garber A, Henry R, Ratner R, Garcia-Hernandez PA, Rodriguez-Pattzi H, Olvera-Alvarez I, et al.: Liraglutide versus glimeperide monotherapy for type 2 diabetes (LEAD-3 mono): a randomized, 52-week, phase III, double-blind, parallel-treatment trial. Lancet 2009:373:473-81.
101. Fonseca V,A, Alvarado-Ruiz R, Raccah D, Boka G, Miossec P, Gerich JE: Efficacy and safety of the once-daily GLP-1 receptor agonist lixisenatide in monotherapy: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in patients with type 2 diabetes (GetGoal-Mono). diabetes Care 2012;35:1225-31.
102. Lukashevich V, Schweizer A, Shao Q, Groop PH, Kothny W. Safety and efficacy of vildalgiptin versus placebo in patients with type 2 diabetes and moderate or severe renal impairment: a prospective 24-week randomized placebo-controlled trial. diabetes Obes Metab 2011; 13:947-54
103. Arjona Ferreira JC, Marre M, Barzilai N, Guo H, Golm GT, Sisk GM, et al.: Efficacy and safety of sitagliptin versus glipizide in patients with type 2 diabetes and moderate-to-severe chronic renal insufficiency. diabetes Care 2013; in press
104. Nowicki M, Rychlik I, Haller H, Warren M, Suchower L, Gauyse-Nilsson I, Schutzer KM. Long-term treatment with the dipeptidyl peptidase-4 inhibitor saxagliptin in patients with type 2 diabetes mellitus and renal impairment: a randomized controlled 52-week efficacy and safety study. Int J Clin Pract 2011;65:1230-9
105. Paolisso G, Monami M, Marfella R, Rizzo MR, Mannucci E. Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors in the elderly: more benefits or risks? Adv Ther 2012; 29: 218-33.
106. Mathieu C, Bollaerts K, Antihyperglycaemic therapy in elderly patients with type 2 diabetes: potential role of incretin mimetics and DPP-4 inhibitors. Int J Clin Pract 2007; 154: 29-37.
107. Sisson EM. Liraglutide: clinical pharmacology and considerations for therapy. Pharmacother 2011; 31: 896-911.
108. Inzucchi SE, Bergenstal RM, Buse JB, Diamant M, Ferrannini E, Nauck M, et al. Management of hyperglycaemia in type 2 diabetea: a patient-centered approach. Position statement of the American diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of diabetes (EASD). Diabetologia 2012; 55: 1577-96.
109. Gantz I, Chen M, Mirza A, et al., Effect of MK-3102, a novel once-weekly DPP-4 inhibitor, over 12 weeks in patients with type 2 diabetes mellitus. Diabetologia 2012; 55. Suppl 1: S51
110. Issa CM, Azar ST. Possible role of GLP-1 and its agonists in the treatment of type 1 diabetes mellitus. Curr Diab Rep 2012; 12: 560-7.
111. Farngren J, Persson M, Schweizer A, Foley JE, Ahrén B. Vildagliptin reduces glucagon during hyperglycemia and sustains glucagon counterregulation during hypoglycemia in type 1 diabetes. J Clin Endocrinol Metab 2012; 97: 3799-806.
112. Astrup A, Carraro R, Finer N, Harper A, Kunesova M, Lean ME, et al. Safety, tolerability and sustained weight loss over 2 years with the once-daily human GLP-1 analog, liraglutide. Int J Obes 2012; 36:843-54.
113. Lønborg J, Kelbaek H, Vellstrup N, Bøtker HE, Kim WY, Holmvang L, et al.: Exenatide reduces final infarct size in patients with SY-segment-elevation myocardial infarction and short-duration of ischemie. Circ Cardiovasc Interv 2012;5:288-95.
114. Harkavyui A, Whitton PS. Glucagon-like peptide 1 receptor stimulation as a means of neuroprotection. Br J Pharmacol 2010; 159: 495-501.
115. Drucker DJ, Rosen CF. Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptor agonists, obesity and psoriasis: diabetes meets dermatology. Diabetologia 2011; 54: 2471
116. Ahrén B. The incretin-based therapy: novel avenues – novel targets. Diabet Obes Met 2011; 13: suppl 1: 158-66.

Tabell 3 Överväganden vid inkretinbehandling som ett alternative till annan glukossänkande läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes
Överväganden Klinisk information av betydelse
Vad är patientens önskemål?
Oral behandling eller subkutana injektioner
Administration en/två gånger per dag, en gång per vecka
Hur stor är patientens risk för hypoglykemi?

Ökad risk vid njurinsufficiens
Ökad risk vid hög ålder,
Särskilt viktigt för vissa yrkesgrupper samt vid tidigare erfarenhet och därför oro för hypoglykemi
Hur hög är behovet av farmakologisk viktreduktion GLP-1 receptor agonister sänker kroppsvikten; DPP-4 hämmare ger glukossänkning utan viktuppgång
Behöver patienten glukossänkande farmakologisk behandling och metformin är olämpligt? DPP-4 hämmare är indicerade som monoterapi
Behöver patienten något tillägg till metformin?  Inkretinbehandling har bra glukossänkande effekt med liten risk för hypoglykemi och  ingen viktuppgång
Behöver patienten något tillägg till exogen insulinbehandling?  Tillägg av inkretinbehandling ger förbättrad glukoskontroll utan att insulindosen behöver höjas med liten risk för hypolgykemi eller viktuppgång
Behöver patienten farmakologisk glukossänkande behandling och det föreligger njurinsufficiens? Inkretinbehandling har bra glukossänkande effekt vid njurinsufficiens som tillägg till annan behandling, och ger inte någon försämring av njurfunktionen
Behöver glukossänkande behandling sättas in eller intensifieras till äldre patienter Inkretinbehandling ger bra glukossänkande effekt utan att öka risken för hypoglykemi även vid behandling av äldre patienter

Tabell 4. Potentiella kostnadsbesparande konsekvenser av inkretinbehandling jämfört med annan behandling
• Enkelhet  Ingen dostitrering, färre kontakter med sjukvården, ingen krav på glukosmonitorering
• Minskad risk för hypoglykemi Minskar kostnadsdrivande konsekvenser av hypoglykemi
• Ger inte någon viktuppgång  Reducerar därmed graden av fetma
• Kan sättas in tidigt vilket motverkar klinisk tröghet  Minskad risk för utveckling av kostnadsdrivande komplikationer

Figurtexter
Figur 1: Översiktlig skiss rörande pankreasöarnas roll för glukoshomeostasen och förändringen i glukoskontrollen vid typ 2 diabetes. Bilden visar att glukagon frisätts från alfa-cellerna och har som främsta effekt att öka glukosproduktionen i levern, medan insulin frisätts från beta-cellerna och har som främst funktion att öka glukosupptaget i lever, fett och muksler och samtidigt bromsa glukosproduktionen i levern. Vid diabetes finns en (i förhållande till behovet) minskad insulinsekretion och en ökad glukagonsekretion. De infällda bilderna visar schematiskt förändringar efter oral glukostillförsel där insulinnivåerna ökas men försenat och fördröjt vid typ 2 diabetes medan den normala sänkningen av glukagon som man har efter oralt glukostillförsel vid typ 2 diabetes är paradoxalt ökad. Konsekvensen av dessa förändringar vid typ 2 diabetes är en förhöjd blodglukosnivå.

Figurer, tabeller och illustrationer finns med i artikeln i kommande nr av DiabetologNytt juni 2013. Detta är en preprint version av artikeln.

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp