FacebookTwitterLinkedinDiggGoogle BookmarksRedditShare on Google+RSS Feed

Lex Maria: Fördröjd diagnos av diabetes

En person ringde sin hälsocentral för att få en bedömning av sina besvär men fick ingen kontakt. Samma dag sökte hen sig i stället till primärvårdsjouren på grund av trötthet, törst och misstankar om diabetes.

Hen togs inte in för bedömning utan avvisades. Kontakt med vårdpersonalen och bedömningen dokumenterades inte i hens journal.

Patienten tog senare kontakt med sin hälsocentral på nytt och fick en tid några dagar senare. Under besöket konstaterades mycket högt blodsocker och patienten skickades till sjukhus där det fastställdes att hen har diabetes.

På grund av den fördröjda utredningen och den fördröjda behandlingen utsattes hen för risk för allvarlig vårdskada.

___________________________________________________________________________

Region Västerbotten har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för regionen som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar Region Västerbotten också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.


Chefläkare
Region Västerbotten

Press release Region Västerbotten

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt