FacebookTwitterLinkedinDiggGoogle BookmarksRedditShare on Google+RSS Feed

I en artikel i Dagens Medicin 29/9 intervjuas Helena Backman, obstetriker, överläkare, huvudförfattare till en något kontroversiell studien CDc4G. Den visade ”splittrat resultat om gränsen för graviditetsdiabetes” enligt Dagens Medicin.

Arbetet med nya riktlinjer från Socialstyrelsen kring cut-off gräns för P-Glukos för diagnos graviditetsdiabetes blir färdigt först andra halvåret 2025.

I refererad studie CDc4G sågs ingen effekt på det primära effektmåttet stort barn för graviditetslängden, definierat som en födelsevikt över 90 percentilen. Det anses, enligt Backman, ha flera orsaker. Kvinnor med väldigt högt BMI är inte så lätta att behandla, och den behandling som gavs kanske inte var så effektiv som ansvariga för studien trodde.

40 procent av kvinnor med BMI 30-35 har graviditetsdiabetes utan att de vet om det. 

  • Egentligen är det viktigaste att alla gravida erbjuds det här testet,och vilka sockernivåer man sedan agerar på är steg 2, säger Helena Backman i intervjun.

I en tidigare studie som Backman varit medförfattare till sågs vissa minskade risker för mammor och barn vid tidigt insatt behandling mot graviditetsdiabetes. Interventionen var enligt en senare utvärdering kostnadseffektiv.

LÄS MER OM AKTUELL STUDIE

https://www.dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/4448-farre-komplikationer-vid-lagre-glukos-vid-grav-diab-sv-studie-plos

LÄS MER OM STUDIEN

https://www.dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/4423-changing-diagnostic-criteria-for-gestational-diabetes-cdc4g-in-sweden-rct-plos-medicine

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt