FacebookTwitterLinkedinDiggGoogle BookmarksRedditShare on Google+RSS Feed

Blodtryck

Utdrag från ESC rapport London aug 2024
Europpeiska cardiolog mötet
 

Avseende hypertoni introducerade man en ny grupp som benämns ”elevated blood pressure” som innebär individer med blodtryck i övre normalreferensen, från 120-139 systoliskt och 70-89 diastoliskt. Den nya gruppindelningen kommit till för att belysa att blodtryck inte är binärt och att individer med många riskfaktorer som hamnar i elevated-klassen kanske ändå ska övervägas att medicineras. Dessutom justerades gränserna för rekommenderat blodtryck hos individer som behandlas mot hypertoni, där 120-129 mmHg är målet numer och det inkluderar patienter upp till 85 års ålder (!) som inte klassas som sköra. 

Patienter med diabetes

Även patienter med diabetes har fått nya gränser där man rekommenderar att trycket högst ligger på 130/90, och är det över detta ska man försöka med livsstilsinterventioner i högst tre månader innan läkemedelsbehandling sätts in, och då gäller det nya målet på 120-129 mmHg för systoliskt tryck även här. Den samlade evidensen visar på att man uppnår minskad risk för kardiovaskulär sjukdom med dessa nya gränser. Bland läkemedelsrekommendationerna förlorade betablockare sin roll i de blodtrycksmediciner som benämns som mest effektiva.

Läs mer och hela rapporten från kardiologkollega

https://www.netdoktorpro.se/kardiologi/artiklar/esc-2024-senaste-nyheterna-inom-kardiologi-kongress-esc-2024/?utm_campaign=ND_24_09_PRO_Riktat_utskick_kongress-2024-ESC&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&details=ND_24_09_PRO_Riktat_utskick_kongress-2024-ESC

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt