FacebookTwitterLinkedinDiggGoogle BookmarksRedditShare on Google+RSS Feed

Nu får alla som utvecklar medicintekniska produkter en egen handbok som underlättar utvecklingsprocessen från idé till produkt

90 procent av alla bolag inom medicinteknik är små eller mycket små. De har såklart svårt att veta vilka regler och förordningar som gäller för deras produkter. Men även storföretag kan ha nytta av handboken.

Under lanseringseventet förra veckan informerades om att bolag med 40 000 anställda gjorden en miss som kostade dem uppåt 15 miljarder kr. Om den fadäsen hade kunnat undvikas med handboken må vara osagt men den ger alla som sysslar med medicintekniska produkter en handfast vägledning på 164 sidor. 

Boken är uppdelad på arbetsordning som normalt sker från idé till marknad och skriven av tekniker och personer som arbetar med de här frågorna. Författarnas ambition är att handboken ska fungera som ett stöd under utvecklingsarbetet, både för de som gör teknikutvecklingen men också för de som sysslar med det affärsmässiga. Även om utvecklingen går snabbare ska det inte äventyra patientsäkerheten.

Handboken har tagits fram av branschföreningen Svensk Elektronik tillsammans med innovationsprogram men Smartare elektroniksystem och Medtech4Sweden

Från Elektroniktidningen 9/24 Per Henricsson

 

Nyhetsinfo

Handboken kan laddas ner utan kostnad

https://www.swedishmedtech.se/nyheter/2024/lansering-av-handbok-for-effektivare-framtagning-av-medicintekniska-produkter

Populär handbok lanserades med fullsatt event

Lanseringen av ”Handbok för effektivare framtagning av medicintekniska produkter” fyllde ett efterlängtat behov. Eventet den 27 augusti 2024 blev helt fullsatt (inklusive en lång väntelista). Förutom ett fysiskt ex av handboken, möjlighet att mingla och knyta nya kontakter bjöd vi dessutom på ett seminarium med två talarpaneler.

Den första panelen modererades av Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health, här deltog Anna Lefevre Skjöldebrand, VD, Swedish Medtech​, Jeanette Edblad, Chef för LifeScience-kontoret Regeringskansliet​, Sofia Persson Björk, Ordförande, Svensk Elektronik​ och Eva Arlander, Enhetschef Hälsa, Vinnova.

Här diskuterades bland annat hur vi gemensamt kan stärka Sveriges position som stark medicintekniknation baserat våra konkurrensfördelar i form av stark forskning, näringsliv och en innovationsintresserad vård och omsorg. En del av lösningen kan vara ökat intresse för samarbete, mod och att tillsammans leta efter de möjligheter som faktiskt finns istället för att oroa oss alltför mycket för olika utmaningar.

I andra panelen som modererades av Anna Wibom, programchef för Smartare Elektroniksystem satt Lena Björk, Direktör Tillsyn, Läkemedelsverket​, Peter Löwendahl, QA & RA konsult, Hoff & Lowendahl, Ina Laura Perkins, VD, Scandinavian Real Heart​, Carina Levin, Product manager, Cardiolex och Kajsa Olsson Persson, Founder & CEO, VistaFeet.

Anna inledde med att fråga vilka råd panelen skulle vilja ge till sitt yngre jag och fick svar som handlade om att våga fråga, be om hjälp och att räkna med att allt tar längre tid och blir dyrare än vad du någonsin kan tro. Sedan lyftes vikten av att tänka utanför Sveriges gränser, både för samarbete och försäljning samt att värdesätta den kunskap som finns här.

Den nya handboken lyftes som ett konkret exempel på bra hjälp att få. Här är det bara att bläddra sig fram till rätt svar och råd kring struktur, reglering och rådgivning.

– För att nå målet med så hög patienthälsa som möjligt och skapa större patientsäkerhet är den nya handboken ett viktigt steg i rätt riktning. Nu kan vi med kunskap berätta VAD som behöver ske. HUR vi tar steget vidare och faktiskt får teori att bli praktik behöver vi lösa tillsammans, sa Lena Strömberg avslutningsvis.

https://medtech4health.se/popular-handbok-lanserades-med-fullsatt-event/

 

HÄR kan du ladda ner handboken DIREKT utan kostnad efter att skickat ett mail till medtech4health.se

https://medtecharena.se/handbok/

 

www red DiabetologNytt