FacebookTwitterLinkedinDiggGoogle BookmarksRedditShare on Google+RSS Feed

Karin Mannerstål: ”Typ 1-diabetes är en sjukdom som man får lära sig att leva med dygnet runt, året om”

Den 14 november är det världsdiabetesdagen och Sverige och världen färgas blå. I Sverige lever nästan 60.000 personer, både vuxna och barn, med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes.

Det är en livshotande sjukdom som kräver otaliga insulininjektioner och blodsockerkontroller, dygnet runt, livet ut. Ingen vet varför man drabbas och ingen botas. Det är fortfarande en olöst knut. Därför är den blå knuten Barndiabetesfondens symbol i kampen att besegra typ 1-diabetes. Knuten är komplex, men inte omöjlig att lösa.

Karin Mannerstål designar årets Blå Knuten-pin till förmån för Barndiabetesfonden 

Designern och formgivaren Karin Mannerstål, även känd från tv-programmet ”Äntligen hemma” på Tv4, ligger bakom designen av Barndiabetesfondens officiella Blå Knuten-pin.

Karin har själv erfarenhet av att leva nära typ 1-diabetes, då hennes son Alan drabbades av sjukdomen som 13-åring.

– Det kom väl som en chock får man lov att säga. Jag hade aldrig hört talas om sjukdomen och det fanns inte i släkten, berättar Karin

Idag är Karins son vuxen, men hon tycker fortfarande att det kan vara svårt att hantera oron

– Det är en sjukdom som man får lära sig att leva med dygnet runt året om. Jag trodde att det skulle bli lättare att hantera med åren, men blir blodsockret för farligt lågt spelar det ingen roll om man är 13 eller 26 år. Det är som det är, och man får göra det bästa av situationen - stötta, hjälpa och rycka ut när det behövs, berättar Karin. 

Karin hoppas att med sitt engagemang för Barndiabetesfonden kunna bidra till mer forskning mot typ 1-diabetes.

– Om jag kan bidra med något på ett litet hörn så känns det otroligt meningsfullt. Det är en väldigt opraktisk svårmanövrerad sjukdom som jag önskar att alla skulle få slippa, säger Karin.

Antalet insjuknade ökar i Sverige

Antalet insjuknade barn, upp till 17 år, har generellt stigit de senaste åren. 2018 insjuknade till exempel 806 barn i Sverige. År 2021 insjuknade 979 barn. Det är en viss ökning i incidens, alltså ett ökat antal insjuknade per hundratusen invånare, om man tittar på de senaste tio åren.

Vad det beror på finns det dock inget svar på. Bara forskning kan lösa gåtan kring typ 1-diabetes och därför jobbar Barndiabetesfonden hårt för att sprida kunskap om typ 1-diabetes och samla in mer pengar till forskningen. Typ 1-diabetes är näst Finland vanligare i Sverige än i något annat land i världen.

Största finansiären av forskning kring typ 1-diabetes i Sverige

Barndiabetesfonden är Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes och under världsdiabetesmånaden november arbetar vi hårt för att fler ska bidra till en framtid utan sjukdomen. Genom insamlings- och informationskampanjen #dagsattdela uppmanas alla som kan att sprida kunskap om typ 1-diabetes i sociala kanaler, synliggöra sjukdomen genom att berätta om sitt liv med typ 1-diabetes och bidra till forskningen. Vi uppmanar även landmärken att lysa upp i blått för att stötta kampen mot sjukdomen, något som både Ullevi och Friends Arena valt att göra den 14 november.

 

 

Om BarndiabetesfondenBarndiabetesfonden grundades 1989 av professor Johnny Ludvigsson och är idag Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes, och den enda aktören med enskilt fokus på sjukdomen. Genom att stötta forskning som syftar till att förebygga, bota eller lindra typ 1-diabetes hos barn, ungdomar och vuxna är vårt mål att besegra sjukdomen till år 2040. Barndiabetesfonden har 90-konto och är medlem i Giva Sverige. Förutom insamling till forskning så driver vi projekt som syftar till att ge hjälp och stöd till drabbade barn, ungdomar och deras familjer. Barndiabetesfondens beskyddare är H.K.H. Kronprinsessan Victoria.Om typ 1-diabetesTyp 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angripit cellerna i bukspottskörteln och förstört dem så att de inte längre kan tillverka insulin. Varför detta sker vet man inte och man vet heller inte varför typ 1-diabetes ökar. Idag lever över 50 000 barn och vuxna i Sverige med typ 1-diabetes. Det är den absolut vanligaste, livshotande och obotliga sjukdomen som drabbar barn och unga i Sverige. Trots modern teknik och bättre behandling leder typ 1-diabetes ofta till följdsjukdomar och förkortad livslängd.

Press release
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt