Carina Sparud Lundin, professor i omvårdnad vid Göteborgs Universitet, driver forskningsprojektet Step-stones-Diabetes, som ska stötta unga med typ 1 diabetes i språnget från ungdoms- till vuxenvården.

Det är en studie som pågår vid Karolinska universitetssjukhusets barndiabetes mottagningar och man undersöker effekterna av ett övergångsprogram som ska stärka unga med typ 1 diabetes att ta över ansvaret och bli mer delaktiga i sin hälsa och vård när de byter från- till vuxenvården.

- Det är väl känt att unga mellan 18-25 år har då som högst HbA1c. Därför behöver de särskilt stöd under övergången för att minska problem både på kort och lång sikt.

En specialutbildad övergångskoordinater träffar ungdomarna när de är 16, 17 och 18 år. Då får de information om vuxenvården, vad de kan förvänta sig och vilka krav de kan ställa, men även stöd i hur de kan jobba med sin självständighet.
- Man erbjuder en ungdomskväll där de får träffa personal från vuxenvården och andra unga med diabetes och deras föräldrar.

Diabetesdelen av studien är inte klar än, men i en tidigare studie med ungdomar med medfött hjärtfel visade resultaten att de hade en högre grav av empowerment, eller egenmakt, de kände sig mer förberedda och hade större kunskap kring sin sjukdom när de fått del av samma överföringsprogram.
- Även föräldrarnas delaktighet hade minskat, vilket är positivt. Vi hoppas förstås på liknande resultat för de unga med typ 1 diabetes, säger Carina Sparud Lundin i en intervju med Karin Cedronius i tidskriften Allt om diabets nr 3 2023, Svenska diabetesförbundets patienttidskrift.

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt