Skriv ut
Kategori: Nyheter

Utdrag ur nyhetsbrev från Nationell kunskapsstyrning SKR

Nationellt programområde endokrina sjukdomar

Endokrinologi innefattar sjukdomar i kroppens hormonproducerande körtlar och metabolism samt diabetes.

Uppdrag

Generellt uppdrag för nationella programområden

Insatsområden

Insatsområde diabetes via NAGD Nationell Arbetsgrupp Diabetes

Diabetes omfattar flera sjukdomar med stora volymer av patienter, behandlingsinsatser och åtgärder som ges på flera vårdnivåer. Insatsområdet har särskilt fokus på äldre personer med diabetes samt barn och ungdomar i övergången till att bli vuxna.

Uppdrag

Aktuellt

Separat aktivitetsplan för insatsområdet tas fram årligen och stäms av gemensamt med det nationella programområdet.

Insatsområde diabetes med hög risk för fotsår

Med en åldrande befolkning förväntas diabetes med hög risk för fotsår bli allt vanligare. En nationell arbetsgrupp tar nu fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för sjukdomen. Vårdförloppet ska inkludera hela vårdkedjan, där bedömning vid multidisciplinär fotmottagning ingår.

Uppdrag

Arbetsgruppen ska ta fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för diabetes med hög risk för fotsår. I detta ingår:

Vårdförloppet ska göra det tydligt vilket ansvar patienten har i behandling av sin diabetes, och vilket ansvar vårdpersonalen har.

Arbetet med vårdförloppet utgår ifrån detta:

Aktuellt

Arbetsgruppen är i slutfas för arbetet. Vårdförloppet har varit ute på öppen remiss och är nu under bearbetning. Samverkan sker med andra vårdförlopp som rör sår för att uppnå samordning samt undvika parallella vårdflöden. Publicering och spridning av vårdförloppet förväntas ske under tidig höst.

Glukossänkande läkemedel vid diabetes typ 2

Insatsområde glukossänkande läkemedel diabetes typ 2

Utvecklingen av kunskapsläget inom området diabetes samt en ökad skillnad i användning av glukossänkande läkemedel vid typ 2 diabetes har skapat ett behov av en nationell behandlingsriktlinje för läkemedelsanvändning. Behandlingsriktlinjen i sig ska ge ökade förutsättningar för likvärdighet i vården.

Uppdrag

Aktuellt

Nomineringsprocess är i slutfas och arbetsgruppen planeras för uppstart så snart möjligt våren 2022.

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Träffar: 719