Se webbinarium om tarmmikrobiota för studiedeltagare

– film är nu tillgänglig

FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Nyligen bjöd Wallenberglaboratoriet in alla deltagare i forskningsstudien IGT-Mikrobiotastudien till en digital föreläsning om forskningsområdet och de resultat som studien hittills lett fram till. Under webbinariet svarade Fredrik Bäckhed och Göran Bergström också på studiedeltagarnas frågor. 

De nära 2000 studiedeltagare som bjöds in att ta del av webbinariet ingår i den populationsbaserade studien IGT- Mikrobiotastudien som startades vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2013. Studien undersöker hur tarmmikrobiotan kan kopplas till ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

Göran Bergström

– Det är viktigt att ge något tillbaka till alla våra engagerade studiedeltagare som gett oss av sin tid.

Vi får också en chans att visa upp klinisk forskning och vad den kan åstadkomma, säger professor Göran Bergström, som också är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och huvudansvarig för genomförandet av IGT-studien.

Ett professionellt TV-program

Eventet var från början tänkt att ges i fysisk form, men när pandemin drog ut på tiden valde forskningsledarna att istället erbjuda återkopplingen i digital form.

Webbinariet producerades av Medieteknik på Göteborgs universitet och hade formen som ett professionellt tv-program.  Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt var programledare, och professorerna Fredrik Bäckhed och Göran Bergström medverkade som gäster och föreläsare.

Färre smörsyraproducerande bakterier

I augusti förra året publicerades resultat från studien i tidskriften Cell Metabolism, där forskarna beskrev att tarmmikrobiotan var förändrad hos personer som visade tecken på att börjat utveckla typ 2-diabetes.

Under webbinariet beskrev Fredrik Bäckhed olika bakterier i tarmen, bland annat de som producerar en kort fettsyra, smörsyra, som främjar hormonproduktion i tarmen och kontrollerar inflammation. Studien visade att dessa bakterier förekom i lägre utsträckning i tarmmikrobiotan hos studiedeltagare med prediabetes eller utvecklad typ 2-diabetes.

Fredrik Bäckhed

– Om vi kan hitta mönster och identifiera vilka beståndsdelar i tarmmikrobiotan som identifierar personer med förhöjd risk att utveckla typ 2-diabetes kan man kanske individanpassa kostförändringar, eller utveckla nya typer av probiotika som kan förebygga eller kanske till och med behandla sjukdomen, säger professor Fredrik Bäckhed, som är en världsledande forskare inom mikrobiologi med fokus på levande organismer i tarmen.

Drygt 150 deltagare såg direktsändningen, och nu finns också filmen från föreläsningen tillgänglig att se i efterhand via forskargruppens hemsida.

Publicering i Cell MetabolismThe gut microbiota in prediabetes and diabetes; a population-based cross-sectional study

Summary

The link between the gut microbiota and type 2 diabetes (T2D) warrants further investigation because of known confounding effects from antidiabetic treatment.

Here, we profiled the gut microbiota in a discovery (n = 1,011) and validation (n = 484) cohort comprising Swedish subjects naive for diabetes treatment and grouped by glycemic status.

We observed that overall gut microbiota composition was altered in groups with impaired glucose tolerance, combined glucose intolerance and T2D, but not in those with impaired fasting glucose.

In addition, the abundance of several butyrate producers and functional potential for butyrate production were decreased both in prediabetes and T2D groups.

Multivariate analyses and machine learning microbiome models indicated that insulin resistance was strongly associated with microbial variations.

Therefore, our study indicates that the gut microbiota represents an important modifiable factor to consider when developing precision medicine approaches for the prevention and/or delay of T2D.

Highlights

  • The overall gut microbiota shifts in parallel with glycemic status in humans
  • The shifts are observed in the absence of diabetes treatment
  • The variations strongly associate with insulin resistance, but not fasting glucose
  • Butyrate-producing bacteria are reduced in prediabetes and type 2 diabetes

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(20)30312-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413120303120%3Fshowall%3Dtrue

Press release Göteborgs Universitet

AV: ELIN LINDSTRÖM
BILDER FRÅN MEDIETEKNIKS SÄNDNING

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt