Skriv ut
Kategori: Nyheter

Medicinteknik finns nu på Janusinfo

På janusinfo.se finns information om läkemedel, riktad till läkare och sjukvårdspersonal.

Nu finns även rekommendationer om hur medicintekniska produkter ska införas i hälso- och sjukvården. Detta kallas ”nationellt införande av medicintekniska produkter”.

Målet är en jämlik, kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning att medicintekniska produkter.

Rekommendationer av MTP-rådet

Det medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) är en expertgrupp som ger nationella rekommendationer om vissa nya medicintekniska produkter. MTP-rådet utser vilka medicintekniska produkter som ingår i nationell samverkan efter framtagna prioriteringskriterier och ger rekommendationer om hur de bör införas och användas.

I likhet med NT-rådet (nya terapier) beslutar MTP-rådet om rekommendationer grundat på den etiska plattformen för prioritering i hälso- och sjukvården.

Regionernas samverkansmodell för medicinteknik koordineras och förvaltas av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på uppdrag av samtliga regioner och arbetet sker i samarbete med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Rådets ledamöter är nominerade av sjukvårdsregionerna för hälso- och sjukvård och är utsedda av den nationella samverkansgruppen för läkemedel och medicinteknik i kunskapsstyrningssystemet, som rådet också rapporterar till.

Från nationell kunskapsstyrning vård www 2020 05 19

MTP-rådets ledamöter

Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) är en nationell expertgrupp med sjukvårdsregional och extern representation, vilken ingår i samverkansmodellen för medicinteknik. SKR är värd för rådet.

MTP-rådet beslutar om vilka medicintekniska produkter som ska omfattas av den nationella processen för ordnat införande. Regionerna har gett mandat till MTP-rådet att ge rekommendationer om dessa produkter ska användas eller inte.

Ordförande

Jan Liliemark
professor i farmakoterapi, avdelningschef SBU
adjungerad ledamot NT-rådet

Koordinator

Sofia Medin, civilingenjör, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Ledamöter

Ulrika Fjärstedt

Sjukhusingenjör, sektionschef medicinsk teknik Region Uppsala, Uppsala Örebro samverkansregion

Elvar Theodorsson

Professor, ordförande sydöstra metodrådet, Sydöstra samverkansregionen

Kristina Tedroff

Docent pediatrik, medicinsk rådgivare Region Stockholm, Stockholm-Gotlands samverkansregion

Anette Lövefors Daun

Legitimerad sjukhusfysiker, verksamhetschef Medicinsk Fysik och Teknik Västra Götalandsregionen, Västra samverkansregionen

Ulf Malmqvist

Läkare, verksamhetschef Skånes universitetssjukhus, Södra samverkansregionen

Sven-Göran Öhlén

Certifierad medicinteknisk ingenjör, verksamhetschef Medicinsk Teknik Region Västernorrland, Norra samverkansregionen

Maria Kinderås

Hälsoekonom, Region Stockholm

Erik Gustavsson

Universitetslektor, Centrum för tillämpad etik, Linköpings universitet

Andreas Hager

Jurist, rådgivare patientmedverkan

Info www Febr 2020

____

Uppdragsbeskrivning för MTP-rådet

Temporär uppdragsbeskrivning i syfte att stödja nomineringsprocessen

Bakgrund och syfte

Samverkansmodellen för medicinteknik syftar till att positionera regionerna som en samlad handlingskraftig sektor och företrädare för kunskapsbaserad och jämlik vård med stort etiskt ansvarstagande inom det medicintekniska området.

MTP-rådets funktion är att vara samlad företrädare för regionerna i komplexa beslutssituationer runt introduktion av nya och ekonomiskt utmanande medicintekniska produkter.

Uppdragsgivare

Den nationella samverkansgruppen för läkemedel och medicinteknik, NSG LM/MT, är uppdragsgivare för MTP-rådet. MTP-rådet återrapporterar till samverkansgruppen omkring två gånger per år.

Uppdrag

MTP-rådet ska stötta alla regioner i frågor kring användning av nya medicintekniska produkter, för att möjliggöra en jämlik vård för patienter i hela landet.

MTP-rådet ska avlämna rekommendationer på samma medicinska grund och utifrån samma etiska plattform som NT-rådet för läkemedel och i förekommande fall TLV:s Nämnd för läkemedelsförmåner, men med de nödvändiga hänsyn som behöver tas utifrån medicintekniks förutsättningar. En rekommendation från MTP-rådet ska vara starkt vägledande för hanteringen av nya medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården.

MTP-rådets rutiner och arbetssätt ska präglas av förutsägbarhet och transparens, så att hälso- och sjukvård, företag och patienter vet hur och när och enligt vilka principer MTP-rådet fattar rekommendationsbeslut.

MTP-rådets uppgifter är att

Uppdragsbeskrivningen är densamma som för NT- rådet, med anpassning för medicinteknik.

regionernas HTA-enheter och övriga funktioner inom systemet för kunskapsstyrning. MTP-rådet kan också lägga uppdrag till beredningsfunktionen.

kommunala hälso-och sjukvårdsperspektivet kan företrädas, utan direktkontakter med alla kommuner.

MTP-rådets ledamöter ska läsa in sig och ge synpunkter på underlag mellan möten och vara förberedda för att fatta beslut under möte. Ledamöterna behöver vara tillgängliga mellan MTP-rådets möten för dialog, granskning av yttranden inför publicering av rekommendationer, andra dokument eller för att ta ställning till frågor som förmedlas via projektplatsen.

MTP-rådets ledamöter ska vid behov medverka i gemensamma möten med NT-rådet.

Ledamöterna ska kunna avsätta tid inte bara för möten utan också mellan möten för att hantera MTP-ärenden. Uppskattningsvis åtgår omkring en heldag per månad för ordinarie möten, samt ytterligare tid för inläsning och ev. övriga möten. Arbetsinsatsen kan dock variera betydligt över året.

För MTP-rådets ordförande uppskattas 25 procent av en heltidstjänst åtgå.

Utvärdering

Utvärdering av MTP-rådets arbete ska ske samordnat med utvärderingen av hela samverkansmodellen.

Uppdragsbeskrivningen är fastslagen av den nationella samverkansgruppen för läkemedel och medicinteknik.

Stockholm, maj 2019

Johan Bratt, ordförande
Nationella samverkansgruppen för läkemedel och medicinteknik

____________________________

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Träffar: 1824