Skriv ut
Kategori: Nyheter

Leif C Groop-priset för framstående diabetesforskning tilldelas Niels Grarup vid Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns universitet.

I sin forskning har han bland annat visat att det finns en genetisk förklaring till ökningen av typ 2-diabetes på Grönland.

Priset på 100 000 kronor sponsras av läkemedelsföretaget Novo Nordisk Scandinavia och delas ut i samband med Diabetesforskningens dag som arrangeras av Lunds universitets Diabetescentrum den 11 februari.

Årets pristagare forskar om genernas betydelse för utvecklingen av fetma och typ 2-diabetes.

Andelen typ 2-diabetes på Grönland har ökat dramatiskt de 25 senaste åren. En del av förklaringen ligger i generna. I en studie som publicerades i tidskriften Nature 2014 visar Niels Grarup tillsammans med andra danska forskare att en specifik genvariant ökar risken för typ 2-diabetes markant. Genvarianten finns bara hos grönländare och inte i den europeiska befolkningen i övrigt. Genvarianten förklarar 15 procent av all diabetes på Grönland.

– Detta beror på att inuiterna på Grönland härstammar från människor som har bott isolerat i Nordatlantiska området i tusentals år. Under denna period förändrades den genetiska sammansättningen av inuitpopulationen, vilket kan hända relativt snabbt och drastiskt om en population är liten och lever isolerade från andra populationer, säger Niels Grarup.

I studien ingår 4 500 grönländare, nästan fem procent av hela befolkningen på sammanlagt omkring 57 000 invånare. Utifrån deras blodprover kunde forskarna med hjälp av avancerad teknologi kartlägga deltagarnas DNA som innehåller alla deras gener. Metoden gör det även möjligt att kartlägga variationer i de enskilda generna, och det var särskilt en specifik variant av genen TBC1D4, som kontrollerar glukosupptaget i muskelceller, som tilldrog sig forskarnas intresse.

Bärare av den specifika genen har ett försämrat glukosupptag i muskelcellerna vilket gör individerna insulinresistenta, dvs musklernas förmåga att ta upp näringen (glukos) efter en måltid är försämrad, som i sin tur leder till förhöjda blodsockernivåer och i förlängningen typ 2-diabetes.

Nästan en fjärdedel av Grönlands befolkning, 23 procent, är bärare av genvarianten.

Om man ärver genvarianten av båda sina föräldrar är risken att utveckla typ 2-diabetes extremt hög. 60 procent av individerna i studien som var 40 år eller äldre som ärvt genvarianten av både sin mamma och sin pappa hade fått typ 2-diabetes. Bland individer som var 60 år eller äldre var siffran 80 procent.

– Vi känner till ett antal andra genvarianter i den europiska befolkningen som också ökar risken för att utveckla diabetes, men den här genvarianten har en mycket starkare effekt än vad vi någonsin sett tidigare, säger Niels Grarup.

I sin motivering skriver priskommittén:
"Årets mottagare av Leif C Groop-priset är Niels Grarup vid Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns universitet. I fokus för hans forskning står genetisk variation och typ 2-diabetes där han studerar genetiska variationer och deras roll för sjukdomsutveckling. Priskommitténs intresse fångades särskilt av hans banbrytande forskning av inuitbefolkningen på Grönland. Grarup och hans kollegor identifierade en genetisk variation i ett protein som är viktig för insulinsignalering, vilket leder till försämrad funktion och insulinresistens. Sällan har väl så väl genomförda studier bidragit till ökad förståelse av sådan betydelse för patienten." Länk till den vetenskapliga artikeln: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25043022

P
ress release
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt

Träffar: 1385