ERBJUDANDE

http://www.betamed.se/diabetolognytt.htm

Här finns en pdf på 2018 års upplaga av typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna.
"Allt" om diabetes typ 1 A-Ö, 39 kapitel

Den går att spara på den egna enheten men inte att skriva ut.
Internet-versionen tillhandahålls genom DiabetologNytt efter en donation till Life for a Child.

Klicka här för att komma till Internatboken
Kan ta 5-10 sekunder för att läsa boken 450 sidor,
och till din mobil tar det vid svag internatkontakt 10-20 sekunder

Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna

http://www.betamed.se/typ1/2018_Typ1_diabetes.pdf

När du är inne i boken;
Det kan vara långt att scrolla tillbaka till innehållsförteckningen om du är på ex sidan 400.
Gå då tillbaka till denna sida och öppna boken igen så kommer du till sidan 1.

Hör gärna av dig på email Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
om du hittar något i boken som du tycker behöver uppdateras eller ändras.

Om du vill ha en riktig tryckt bok
så finns den hos Internetbokhandlare som Diabetic Designed, Adlibris och Bokus

Företag, skolor och sjukvården kan beställa här


RECENSION
SENASTE NUMRET AV DIABETOLOGNYTT
http://www.dagensdiabetes.se/images/filer_att_ladda_ner/DN_nr_1-2-19_web_lowres.pdf

Recension av uppdaterad upplaga
Fin pedagogisk lärobok T1DM hos barn-ungdomar unga vuxna
– Hur du blir expert på din egen diabetes, av Ragnar Hanås

1995 kom första upplagan. Den var då relativt tunn i pappersformat. Den första utgåvan fick pris 1998 för bästa pedagogiska skrift av Svensk Förening för Diabetologi.

Nu 23 år senare har det blivit en omfattande lärobok. Upplaga 7 är en inbunden bok i lätthanterligt och lättläst format. En uppslagsbok där enstaka kapitel och sidor kan läsas för sig. Totalt är det 432 sidor. 

Det finns en ordlista på 10 sidor i slutet. För professionen finns det 1233 referenser att njuta av på 19 sidor. De senaste är uppdaterade 2018. Referenserna är till antal fördubblade jämfört med för 15 år sedan, ett eldorado för en diabetolog. Ett register underlättar och finns allra sist på 6 sidor.

GENOMTÄNKT BOK

Boken har en genomtänkt pedagogisk struktur, och blir på så sätt en mycket bra guide för föräldrar till diabetesbarn, till lite äldre barn med familjer men även till vuxna med diabetes. Alla problem, såväl stora som små, tas upp och diskuteras.

”Det måste kunna vara roligt även om man har diabetes”, skriver författaren. Lite längre fram står
”det är mycket viktigt att du redan tidigt bestämmer dig för att du fortsätter leva ditt liv som du själv vill”

Boken är en ovärderlig sammanställning för såväl behandlande diabetesteam som enskild patient eller förälder eller livskamrat.

Varje ämne presenteras på ett lättbegripligt sätt med teckningar, tabeller och kurvor, ofta nns era på samma sida. Förstå- elsen ökar då påtagligt också av komplexa metabola problem. Boken är levande och också lättläst även för yngre.

Ett kapitel tar upp 6 kändisar med typ 1 diabetes – och hur dessa lever sitt normala liv, ofta med extrem idrott eller melodifestival-sångare.

Här finns med det mesta och upp- daterat inklusive diskussion kring det senaste som forskning kring SGLT2-hämmare vid typ 1 diabetes och den senaste av pumpar, hybridpump, och allt uppdaterad till augusti 2018.

"ALLA" OMRÅDEN

Boken täcker in områden från diagnos till behandling, också från forskning till tänkt bot. För tonåringen finns det rikligt med svar på vardagslivets olika frågor som ätstörningar, idrott, stress, skilsmässor hos föräld- rarna, rökning, alkohol, sex, körkort och goda råd vad gäller val av yrke, det sociala vardagslivet och olika in- tyg och bidrag. Den omfattar även beskrivning av psykosociala utveck- ling hos barn.

Beundrar det enorma pionjärarbete som ensamförfattaren Ragnar Hanås måste ha lagt ned på att sammanställa boken. Det mesta i boken är förankrat i den svenska och internationella barndiabetesläkarkåren.

Ragnar är docent vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg, och diabetesläkare vid Uddevalla och NÄLs barndiabetesenhet med många års klinisk erfarenhet av praktisk diabetologi, har varit såväl sekreterare som president i internationella barndia- betesföreningen, ISPAD, det senare 2014-2016.

Ragnar Hanås är en mycket uppskattad föreläsare för såväl kollegor som barn-ungdomar och föräldrar, nationellt och internationellt, och utgår då ofta från material från sin lärobok.

GRATULERAR

Författaren gratuleras till sitt livsverk. Boken kan läsas också av dig som läkarstuderande, sjuksköterska under utbildning, eller AT, ST- och specialistläkare liksom diabetesskö- terska under utbildning. Erfaren di- abetolog och diabetessköterska lär sig en hel del nytt. Mycket har hänt senaste året, bara under 2018. Det gäller att hänga med i utvecklingen.

ÖVERSATT

Boken finns på engelska. Översättning har skett till totalt 13 språk inkluderande japanska, persiska, ryska, kinesiska och arabiska. I många av dessa länder har boken blivit en portalbok för föräldrar med typ 1 diabe- tes, också för diabeteskollegor.

VAD KAN BLI BÄTTRE?

I dessa tider då er och er läser digitala böcker, så bör detta medium nyttjas. Då kan den som köpt boken, kanske är på resa, och vill snabbt få svar på en fråga - få det från sin mobil www. Boken är för tung att ha med i en redan överfylld resväska. Framöver i nästa upplaga bör köparen kunna välja, enbart digital bok eller både analog och digital version.

Recension190116
Stig Attvall
www red DiabetologNytt

BESTÄLLNING

För dig med nyupptäckt T1DM, läkare, diab sköt, diab team. Ett fantastiskt pedagogiskt hjälpmedel till såväl föräldrar som barn och ungdomar unga vuxna med T1DM.

Beställning sker via Internetbok-handel för privatpersoner, pris 370 kr, www.diabeticdesigned.se, www.adlibris.se, www.bokus.se.

För företag, sjukhus, organisationer pris 315 kr beställning via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
10% vid beställning av 10 ex.


Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt