Recension
 
Ragnar Hanås Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna
– Hur du blir expert på din egen diabetes
20% på ordinarie pris, dvs totalpris 250 kr till Diabetolognytts läsare och läsare av www.dagensdiabetes.se
fram till 19033, beställning via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och med betalning med faktura, ange dinditt namn och hemadress vid beställning
 
För dig med nyupptäckt T1DM, läkare, diab sköt, diab team
Ett fantastiskt pedagogiskt hjälpmedel till såväl föräldrar som barn och ungdomar unga vuxna med T1DM.
 
1995 kom första upplagan. Den var då relativt tunn i pappersformat. Den första utgåvan fick pris 1998 för bästa pedagogiska skrift av Svensk Förening för Diabetologi.
 
Nu 23 år senare har det blivit en omfattande lärobok. Upplaga 7 är en inbunden bok i lätthanterligt och lättläst format. En uppslagsbok där enstaka kapitel och sidor kan läsas för sig. Totalt är det 432 sidor. Det finns en ordlista på 10 sidor i slutet. För professionen finns det 1233 referenser att njuta av på 19 sidor. De senaste är uppdaterade 2018. Referenserna är till antal fördubblade jämfört med för 15 år sedan, ett eldorado för en diabetolog. Ett register underlättar och finns allra sist på 6 sidor.
 
Genomtänkt bok
Boken har en genomtänkt pedagogisk struktur, och blir på så sätt en mycket bra guide för föräldrar till diabetesbarn, till lite äldre barn med familjer men även till vuxna med diabetes. Alla problem, såväl stora som små, tas upp och diskuteras.
 
• ”Bli din egen expert och med samma kunskap som din personal”.
• ”Det måste kunna vara roligt även om man har diabetes”, skriver författaren. Lite längre fram står
• ”det är mycket viktigt att du redan tidigt bestämmer dig för att du fortsätter leva ditt liv som du själv vill”
 
Insulinpump diskuteras i detalj liksom rt-CGM och isCGM, också i detalj kolhydraträkning. Normalt eftersträvansvärt blodsocker anges vara 4-8 mmol/l, och högre värden kräver korrektionsdos. Normoglykemi eftersträvas. HbA1c mål är 48 eller lägre och druvsocker ges till blodsocker 4 mmol/l – annars föreligger risk för rekyl. Dessa mål följer svensk barndiabetologisk konsensus kring behandlingsmål, normoglykemi, dvs hög time in range (TIR).
 
Hypoglykemi-symtom tas upp i en tabell - och här har författaren fått ihop 23 olika inkl sängvätning under natten som uttryck för hypoglykemi. På sid 352 tas upp ett motiverande kapitel kring ”lönar det sig verkligen med ett normalt blodsocker”
 
Hudproblem vid CGM och pump diskuteras i detalj på en hel sida, hudvård med flödesschema och i en trappa. En ovärderlig sammanställning för såväl behandlande diabetesteamet som enskild patient-förälder.
 
Varje ämne presenteras på ett lättbegripligt sätt med teckningar, tabeller och kurvor, ofta finns flera på samma sida. Förståelsen ökar då påtagligt också av komplexa metabola problem.
 
Boken är levande och också lättläst även för yngre. Ett kapitel tar upp 6 kändisar med typ 1 diabetes – och hur dessa lever sitt normala liv, ofta med extrem idrott eller melodifestival-sångare.
 
Här finns med det mesta och uppdaterat inklusive diskussion kring det senaste som forskning kring SGLT2-hämmare vid typ 1 diabetes och  den senaste av pumpar, hybridpump, och allt uppdaterad till augusti 2018.
 
Alla områden
Boken täcker in områden från diagnos till behandling, också från forskning till tänkt bot. För tonåringen finns det rikligt med svar på vardagslivets olika frågor som ätstörningar, idrott, stress, skilsmässor hos föräldrarna, rökning, alkohol, sex, körkort och goda råd vad gäller val av yrke, det sociala vardagslivet och olika intyg och bidrag. Den omfattar även beskrivning av psykosociala utveckling hos barn.
 
Beundrar det enorma pionjärarbete som ensamförfattaren Ragnar Hanås måste ha lagt ned på att sammanställa boken. Det mesta i boken är förankrat i den svenska och internationella barndiabetesläkarkåren.
 
Ragnar är docent vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg, barndiabetesläkare vid Uddevalla och NÄLs barndiabetesenhet med många års klinisk erfarenhet av praktisk diabetologi, har varit såväl sekreterare som president i internationella barndiabetesföreningen, ISPAD, det senare 2014-2016.
 
Ragnar Hanås är en mycket uppskattad föreläsare för såväl kollegor som barn-ungdomar och föräldrar, nationellt och internationellt, och utgår då ofta från material från sin lärobok.
 
Gratulerar
Författaren gratuleras till sitt livsverk. Boken kan läsas också av dig som läkarstuderande, sjuksköterska under utbildning, eller AT, ST- och specialistläkare liksom diabetessköterska under utbildning. Erfaren diabetolog och diabetessköterska lär sig en hel del nytt. Mycket har hänt senaste året, bara under 2018. Det gäller att hänga med i utvecklingen.
 
Boken finns på engelska. Översättning har skett till totalt 13 språk inkluderande japanska, persiska, ryska, kinesiska och arabiska. I många av dessa länder har boken blivit en portalbok för föräldrar med typ 1 diabetes, också för diabeteskollegor.
 
Beställning via Internetbokhandel för privatpersoner pris 370 kr www.diabeticdesigned.se, www.adlibris.se
www.bokus.se  För företag, sjukhus, organisationer pris 315 kr beställning via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
10% vid beställning av 10 ex
 
Jul- och nyårspris
20% på ordinarie pris, dvs totalpris 250 kr till Diabetolognytts läsare och läsare av www.dagensdiabetes.se
fram till 190315, sparar 120 SEK. Då med beställning via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Med betalning efter erhållen faktura med boken, ange ditt namn, adress, postnr och ort vid beställning
 
Nyhetsinfo SA
www red DiabetologNytt