Världsdiabetesdagen den 14 november varje år startades av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetesär en sjukdom som ökar hela tiden i hela världen.
  Den 14 november 1891 föddes Frederick Banting, en av upptäckarna av insulin.
 
Världsdiabetesdagen
Symbolen för Världsdiabetesdagen är en blå ring
 
Peter Jihde leder Diabetesgalan 2018 på Världsdiabetesdagen
Den 14 november direktsänds Diabetesgalan klockan 20.00 på TV3. Programledaren Peter Jihde och artisten Molly Sandén leder galan. Båda två har själva av diabetes typ 1.
– Trots att diabetes är en av vår tids värsta folksjukdomar så är kunskapen kring sjukdomen allt för dålig, säger Peter Jihde.
 
- Fördomarna är däremot många. Därför känns det extra viktigt att få delta i Diabetesgalan i år och sprida viktig kunskap som kan rädda liv, säger Molly Sandén i ett pressmeddelande.
 
Förra året samlade galan in 5,7 miljoner kronor.
Svenska diabetesförbunder, patientorganisationen i Sverige ansvarar för världsdiabetesdagen. På sin www sida står det:
 
”Vi tycker att alla ska få leva ett långt och friskt liv. Ett liv som inte behöver kretsa kring enbart kost och motion, där inte allt i vardagen handlar om medicinering insulinsprutor och hjälpmedel. Ett liv som inte möts av fördomar och orättvisor.
 
Det finns inget botemedel mot diabetes idag. När sjukdomen griper tag är det för resten av livet. Vår vision är att utrota sjukdomen för gott. Men här och nu gör vi allt för att livet ska vara så rättvist och enkelt som möjligt.
 
I kampen mot vår tids folksjukdom har vi olika angreppsätt. Vi slår hål på myter och fördomar genom att sprida kunskap. I diabetesrelaterade frågor är vi en stark röst mot orättvisor. Via Diabetesfonden ger vi stöd till forskningen som letar efter ett svar på diabetesgåtan. 
 
Vi förenklar i vardagen hos dem som drabbats av diabetes genom att sprida inspiration om egenvård exempelvis om kost och motion.
Orättvisorna och fördomarna om diabetes är många. Till exempel ger olika kommuner och landsting olika typer av behandling. Vi tror inte att diabetes gör skillnad på var i Sverige man bor, utan drabbar lika hårt överallt. Tyvärr är det här bara en av många orättvisor i samhället för den som lever med diabetes. Tillsammans med våra medlemmar är vi en stark röst i diabetesrelaterade frågor. Vi påverkar beslutsfattare, kommuner och sjukvården.
Forskning
 
Vår vision är att utrota diabetes för gott. Vi är helt övertygade om att forskningen kommer hitta ett botemedel och lösa diabetesgåtan. Tack vare forskningen överlever allt fler, men vi har fortfarande en bit kvar. Via Diabetesfonden stödjer vi alla typer av diabetesforskning, för att förenkla livet med diabetes här och nu, och för en framtid utan sjukdomen.
—————-
Göteborgs Posten idag skriver
Diabetes – en osynlig sjukdom
VÄSTSVERIGE I dag uppmärksammas sjukdomen diabetes över hela världen.
– Det är en dag där vi bara pratar om diabetes. Det behövs, säger Diabetikerförbundets ordförande, Cajsa Lindgren.
 
I Sverige har ungefär en halv miljon människor diabetes, men även om det är en vanlig sjukdom som funnits länge är den relativt osynlig. Det är något som Världsdiabetesdagen ska ändra på. Det är en dag som ska ge bättre kunskap om den kroniska sjukdomen, som leder till att fem personer dör varje dag.
 
1991 startades Världsdiabetesdagen på initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO efter att sjukdomen drastiskt ökat i världen. Att det just är den 14 november som uppmärksammas beror på att Frederick Banting föddes den 14 november. Banting tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet 1921.
 
Cajsa Lindberg är ordförande för Diabetesförbundet.
– Som jag ser det så är en sådan här dag viktig eftersom det är en osynlig sjukdom, både för den som är sjuk men också för samhället i övrigt där det saknas mycket kunskap. Det är en dag där vi bara pratar om Diabetes, det behövs.
 
Tror du att det gör skillnad?
– Att fler fått kunskap om sjukdomen, säger Cajsa Lindberg.
 
Två typer av diabetes
Utöver de 500 000 som har diabetes så räknar Diabetesförbundet med att ytterligare 150 000 personer har sjukdomen utan att vet om det.
Både diabetes typ 1 och typ 2 innebär att man har för högt blodsocker, men orsaken till att man får det och hur det ska behandlas skiljer sig åt.
 
Vid typ 1 så tillverkar kroppen inget insulin alls eftersom diabetesen angriper immunsystemet i de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Från dag ett måste man därför tillföra insulin via injektioner och det finns i dag inget botemedel mot sjukdomen.
 
Diabetes typ 2 är vanligast. 85-90 procent av de med diabetes har typ 2 och den drabbas oftast äldre. Vid typ 2 så bilder kroppen fortfarande insulin men inte tillräckligt mycket. Övervikt, inaktiv livsstil, stress och hög ålder ökar risken för för att få typ 2.
Inte heller typ 2 kan botas än, men ändrad livsstil med fysisk aktivitet och ändrade matvanor kan blodsockret hållas på en normal nivå. Metformin behövs som första medicin tillsammans med livsstilsåtgärder. Sedan behövs fler mediciner inkl injektioner och sedan ofta också insulin i endos, sedan tvådos och många med typ 2 diabetes har i förlängning också behov av 4 dos insulin
 
På onsdag klockan 20.00 sänds diabetesgalan som både ska öka kunskap om sjukdomen men även samla in pengar till forskning.
 
Bra länkar om diabetes skriver TV4.se
Peter: När jag fick reda på att jag hade diabetes, blev jag först jätterädd och jag kände mig väldigt ensam. Och när jag googlade på diabetes kom jag in på massor av sidor som inte var till någon hjälp utan bara skrämde upp mig. Så ska ingen behöva ha det. Därför har jag samanställt några länkar som är bra att kolla in om du är drabbad eller känner någon som är det.
 
Bra länkar:
 
 
 
Hitta din lokalförening för stöd i din närhet:
http://www.diabetes.se/Foreningar1/
 
Diabetesförbundet, en ideell organisation som stöttar diabetessjuka och anhöriga:
http://www.diabetes.se/
 
För dig som är ung, mellan 15-30 år, och har diabetes:
http://www.diabetes.se/ungdiabetes
 
Tidning för dig som har diabetes:
http://www.diabetes.se/sv/Tidningen-Diabetes/
 
För dig som är intresserad av forskningen om diabetes:
http://diabetesportalen.se/
 
Hjärt- lungfondens information om diabetes:
https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Diabetes/
 
Testa om du är i riskzonen för typ 2-diabetes:
http://vilkentypardu.se/#/
 
 
Skänk en gåva till diabetesforskningen:
http://www.diabetes.se/diabetesfonden
 
För diabetesprofession med senaste nytt
Svensk Förening för Diabetologi
 
praktiskt om diabetes för vårdrn
 
Nationella riktlinjer för diabetes
Olika vårdprogram för diabetes
 
vårdprogram för typ 2 behandling okt 2017
 
Blå Bok skrift om diabetes
Röd Bok skrift om att förhindra hypoglykemi
Grön Bok skrift om kost för vuxna med diabetes
samtliga är utgivna av Nationella Diabetes Teamet
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt