Det nationella diabetesregistret har uppdaterat möjligheterna att ta fram dagsfärsk statistik och nu är även alla barnkliniker med på tåget via Swediabkids, skriver Lotta Fredholm 180411 www.dagensmedicin.se.
 
Det nationella diabetesregistret, NDR, fyller 22 år i år och firar med en uppdaterad funktion – ”Knappen 2.0”. Via denna kan vem som helst ta fram jämförelsedata
 
NDR knappen 2.0 "Ett knapptryck för förbättring"
 
– Vårt register är unikt eftersom det är öppet, och det går att jämföra på flera olika nivåer – från hela landskap till enskilda vårdcentraler – och det ger också dagsaktuella siffror, inte några ”yesterdays news”, säger Soffia Gudbjörnsdottir, adjungerad professor vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och registerhållare för NDR.
 
Det går också att filtrera på offentliga och privata vårdgivare och verktyget används av ungefär 500 personer om dagen. När Soffia Gudbjörnsdottir ska lista de mest relevanta indikatorerna för vuxen­diabetes lyfter hon fram tre mått: andel patienter med bra blodsockernivå, HbA1c<52, andelen med blodtryck under 140 och andel som får statiner.
 
– Här går det snabbt att konstatera att det ser väldigt olika ut i landet, säger hon, och gör en sökning.
Den visar att bland de med diabetes typ 1 i landet som är över 40 år, får i genomsnitt 60 procent statiner, men andelen varierar mellan 45 och 77 procent i olika landsting.
 
– En annan viktig sak är möjligheten att använda kontinuerliga blodsockermätare som kan underlätta livet något oerhört. Bland dem med typ 1-diabetes har 79 procent detta hjälpmedel i Kronoberg, men bara 12 procent i Norrbotten, så det är väldigt orättvist!
 
Data finns tillgängliga för vem som helst att plocka fram.
– De kan man sedan använda för att visa svart på vitt hur det ser ut. Den vetenskapliga forskning som bygger på NDR-data visar tydligt på vikten av god riskfaktorkontroll, men här finns stora förbättringsmöjligheter, säger Soffia Gudbjörnsdottir.
 
Även i Swediabkids går det nu att söka och jämföra data med hjälp av Knappen 2.0.
– Vi har också gått igenom våra variabler, för att registrera det som skapar värde för patienterna och vården. Vi vet att metabol kontroll som barn är viktigt för att få vara frisk som vuxen, säger Karin Åkesson, överläkare vid barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Ryhovs sjukhus och registerhållare för Swediabkids.
 
Därför finns möjlighet att exempelvis registrera hur stor del av dygnet som de som mäter kontinuerligt blodsocker ligger inom målområdet. Nytt är också att registret kan ta emot data direkt från digitala journaler.
 
– NDR registrerar livskvalitetsvariabler, något som även vi ska börja med inom en snar framtid, säger Karin Åkesson.
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt