Sänkta blodtrycksmål i USA
 
Enligt nya amerikanska rekommendationer räknas nu ett medelblodtryck över 130/80 mm Hg som hypertoni och det bör därför pressas ner under den gränsen. Bakgrunden är nyare studier som pekar på nyttan med mer intensiv blodtryckssänkning.
 
I Sverige har det debatterats om diabetespatienter med högt blodtryck ska ha tuffare målvärden, under 130/80 mm Hg. En expert som argumenterat för det är Staffan Björck, docent och medicinsk rådgivare vid registercentrum i Västra Götaland.
– Jag hoppas att de nya amerikanska rekommendationerna kan påverka den svenska debatten. Vi har nyligen visat i en mycket stor registerbaserad studie att blodtryck under det som är rekommenderat i dag är kopplat till lägst risk för nya kardiovaskulära händelser, säger han till Dagens Medicin.
 
– I USA har man en annan syn på kanske framför allt den omtalade Sprint-studien, vilken man har en mer skeptisk attityd till i Europa eftersom blodtrycksmätningen var okonventionell, kommenterar Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.
 
I de nya amerikanska rekommendationerna som ges ut av ett flertal vetenskapliga organisationer, bland annat de bägge kardiologisällskapen AHA och ACC, har det tidigare begreppet ”prehypertoni” tagits bort och ersatts med två begrepp – ”förhöjt blodtryck” och ”hypertoni i stadium 1”.
 
Förhöjt blodtryck definieras här som ett systoliskt blodtryck mellan 120 och 129 och ett diastoliskt tryck under 80 mm Hg. Hypertoni i stadium 1 kallas nu ett systoliskt blodtryck mellan 130 och 139 eller ett diastoliskt tryck mellan 80 och 89 mm Hg.
 
Den nya gränserna  innebär att nästan hälften av alla vuxna amerikaner har hypertoni.
Behandling med blodtrycksmediciner är dock inte rekommenderat för alla patienter med hypertoni i stadie 1. Har patienten en låg kardiovaskulär risk räcker det med livsstilsåtgärder, enligt den nya amerikanska rekommendationen.
 
I Sverige är den gällande rekommendationen att de flesta patienter med högt blodtryck bör ha ett medelblodtryck under 140/90 mm Hg.
– Det är bra att man diskuterar högt blodtryck för att det utgör ett allvarligt folkhälsoproblem. Jag ser dock ingen direkt anledning till att den svenska gränsen ska ändras, men det är möjligt att det kan komma mer individualiserade målvärden på sikt, säger Peter M Nilsson.
 
Carl-Magnus Hake www.dagensmedicin.se
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt