RÖD BOK

OM LÅGT BLODSOCKER VID DIABETES

Nationella Diabetesteamet

bestående av

Svenska Diabetesförbundet

Svensk Förening för Diabetologi

Barnläkarföreningens Delförening för Endokrinologi och Diabetes

Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård

Dietisternas Riksförbund, Referensgruppen för Diabetes

 

Nationella Diabetesteamet är en paraplyorganisation 

 för de föreningar som innefattar personer med diabetes och anhöriga

samt föreningar för deras professionella vårdgivare

Vi vill tillsammans verka för en bättre diabetesvårs i hemmet, samhället och inom sjukvården.

 

Denna folder är tryckt 160630 för Almedalen och är en preliminär kortversion.

En mer omfattande RÖD BOK kommer att presenteras vid Världsdiabetesdagen 14 nov 2016

 

  1. Hypoglykemi kallas det tillstånd när blodsockret är lägre än 4 mmol/l. Hos insulinbehandlade personer måste detta åtgärdas omgående för att inte bli farligt. Vid ytterligare lägre blodsockernivåer påverkas hjärnan alltmer av energibrist.
  2. För en person med diabetes är det en svår balansgång att hamna rätt i blodsocker. Detta beror på att flera faktorer utöver mängden insulin/andra blodsockersänkande mediciner såsom matintag, fysisk aktivitet och aktuell insulinkänslighet påverkar blodsockret
  3. En person med hypoglykemi kan bli orolig, darrhänt, får hjärtklappning, kan påverkas mentalt och även bli irriterad.
  4. Vid svårare hypoglykemi försämras omdömet och personen har svårt att själv hantera situationen. Det är då viktigt att ge druvsocker, söt dryck, eller annat ätbart som innehåller snabbt upptagna kolhydrater i lagom mängd.
  5. Läkemedlet Glukagon kan ges med spruta i låret till en person som är medvetslös eller krampar på grund av hypoglykemi. Många personer med diabetes har Glucagon hemma eller med sig, men måste ha hjälp att få det. Sjukvårdsperrsonal kan ge glukosdropp som behandling.
  6. Om personen inte får i sig socker (glukos) eller annat blodsockerhöjande vid hypoglykemi kan individen få kramper, bli medvetslös och riskerar i värsta fall att avlida. Hypoglykemier kan också ge symtom som orsakar nedsatt arbetsförmågan under efterföljande dygn.
  7. Personer med insulin och annan blodsockersänkande behandling behöver få undervisning om hur hypoglykemier undviks och behandlas. Denna undervisning behöver ges på ett sådant sätt att personen inte utvecklar irrationell rädsla för hypoglykemier. Sådan rädsla kan hindra personen från att våga lämpliga blodsockernivåer och delta i vardagliga aktiviteter.
  8. Genom att använda utrustning för kontinuerlig blodsockermätning (CGM/FGM) kan användaren få ett meddelande om att  blodsockret sjunker och kan bli lågt. Insulinpump vid typ 1 diabetes kan  ge mer stabilt blodsocker. Kombinationen av CGM och insulinpump utvecklas tekniskt för att kunna bidra till minskad risk för hypoglykemier

9. För personer med tablettbehandlad diabetes kan hypoglykemi bero på för hög dos av tabletter som frisätter insulin.

10. Nya mediciner för behandling av typ 2-diabetes finns som inte alls eller till mycket låg grad ger hypoglykemi.

 

Målet vid insulinbehandling av diabetes är att normalisera blodsockret. Hos en frisk person är blodsockret mycket jämnt och kroppen tillåter extremt små variationer. Sjukdomen diabetes innebär i sig för högt blodsocker vilket kan skada kroppen på kort och lång sikt.

Vid insulinbehandling är kroppens förmåga att finjustera blodsockernivåerna störd. Detta medför att risken för och konsekvenserna av lågt blodsocker är större vid insulinbehandlad diabetes än hos den friska personen.

Med aktiv egenvård, gott stöd från sjukvård och samhälle samt tillgång till moderna behandlingshjälpmedel såsom kontinuerliga glukosmätare och insulinpumpar ökar chansen att normalisera blodsockernivåerna för den som har typ 1 diabetes.

Normalt blodsocker hos en frisk person är 4-7 mmol/l. Det är denna nivå som eftersträvas vid insulinbehandling av typ 1 diabetes.

Blodsocker under 4 mmol/l kallas hypoglykemi och är en akut biverkan vid behandling med insulin eller annan blodsockersänkande behandling. Hypoglykemier måste åtgärdas omgående.

Risken för hypoglykemier kan minskas påtagligt med aktuell medicinsk teknik och med modern behandling. 

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt