Skriv ut
Kategori: Nyheter

Äntligen har man i Region Skåne enats politiskt att satsa på diabetesvården genom att anställa diabetessamordnare och certifiering av primärvårdens diabetesmottagningar.

Det kommer att anställas 3 diabetessamordnare på vardera 50 % och i skrivande stund är annonsen ute med sista ansökan i oktober. Vi har i expertgruppen för diabetes stridit för dessa tjänster i några år och är nu nöjda när beslutet äntligen är taget.

Organisatoriskt kommer de att tillhöra Centrum för primärvårdsforskning(CPF) i Skåne och främst arbeta mot hälsovalsenheterna i Skåne. Sökande till tjänsten bör ha minst 30 hp i diabetes och god kunskap om diabetes i primärvården. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Resterande procent bör man vara kliniskt verksam.

Uppdraget kommer bland annat att innebära:

Nästa stora satsning i Region Skåne är certifiering av hälsovalsenheternas diabetesmottagningar enligt nedanstående förslag:

Förslag på krav för certifiering av Hälsovalsenheternas diabetesmottagningar, Region Skåne f o m 2016-01-01

Stöd för certifiering finns i Blå bok, utarbetad av Nationella diabetesteamet. Där finns beskrivet hur ett diabetesteam bör vara sammansatt. http://www.diabetes.se/PageFiles/29904/Bl%C3%A5bok%20Sidor%202014.pdf punkt 5.

Agneta Lindberg

Ordförande i expertgrupp diabetes i Region Skåne

Ledamot i SFSD:s styrelse

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

Nyhetsinfo

wwww red DiabetologNytt

Träffar: 3989