Pressrelease
En tidig upptäckt och behandling av fotkomplikation vid diabetes är A och O för att förhindra fotsår och det är högprioriterat av Socialstyrelsen. Samhället kan spara 1 miljard SEK om året samtidigt som människors livskvalitet bevaras.
Innovatörerna bakom patient-appen “MyFoot Diabetes” vill nu ge patienterna ett kraftfullt eHälsoverktyg. Genom att själv undersöka sina fötter med ”MyFoot Diabetes” vill skaparna ge alla 400 000 diabetiker i Sverige en chans att påverka sin egen fothälsa. Med detta enkla test kan även familjmedlemmar eller vänner med diabetes testas för att ligga steget före.
MyFoot Diabetes
I dag den 22 april släpps vår(d)ens först app för bättre fothälsa för privatpersoner med diabetes genom webbapplikationen MyFoot Diabetes ( www.myfootdiabetes.se ). Den riktar sig till personer med diabetes och erbjuder självscreening av fötterna i enlighet med de nationella riktlinjerna. Med ett enkelt test kan personer med diabetes få information om sina riskfaktorer för att utveckla fotsår. De får personligt anpassade råd för att bibehålla fothälsa, de får skoråd och rekommendation om läkare bör uppsökas.
Bakom appen ligger ett nära samarbete mellan diabetesorganisationen, ortopedingenjörer, programmerare och grafiska designers. Vid ett hackathon, som anordnades av Forum för Välfärd i höstas, vann appen MyFoot Diabetes. Tävlingen APPlicera Hälsa utsåg appen till Sveriges friskaste app. John Alnemo från Ortopedteknik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset har lett arbetet och kommer att presentera appen på den internationella konferensen ”International Symposium On
The Diabetic Foot” i Haag i maj.
Vi frågar John varför det behövs en app för självscreening av fötter?
-Alla diabetesfötter ska riskgraderas enligt de nationella riktlinjerna. Studier visar att om personer med diabetes riskgraderas och behandlas därefter, med fotvård, skor och/eller inlägg och årliga kontroller så minskar diabetesrelaterade sår och amputationer med 50 %. Med detta enkla test hoppas vi att ännu fler personer med diabetes får sina fötter riskgraderade enligt de nationella riktlinjerna och att de får sina personliga riskfaktorer förklarade och vad de kan göra för att minimera risken för sår. Med MyFoot Diabetes kan du testa en familjemedlem eller vän som har diabetes som du är orolig över för att de ska få hjälp i tid. Utöver detta så får de även en
PDF-rapport som sammanfattar deras riskfaktorer som de kan ta med till läkare för vidare bedömning. Testet tar ca 5 min och är kostnadsfritt.
Vi frågar Leif Sundberg som själv har diabetes varför det behövs en app för självscreening av fötter?
-Det är uppenbart att det finns ett behov av att få bättre behandling och registrering av fotproblem hos personer med diabetes. Det är alldeles utmärkt att det nu finns en app MyFoot diabetes för självscreening. Det är ett utmärkt hjälpmedel för att kunna kommunicera sin fotstatus med sjukvårdspersonal och för att själv få kunskap om hur man ska ta hand om sina fötter.
Likvärdig behandling
Tre av fyra diabetesfotsår saknas idag i nationella register. Långvariga fotsår ökar risken för att såren blir infekterade och svårläkta och leder till amputation. Trots att behandling och prevention av fotsår sedan 2010 varit prioriterat i nationella riktlinjer från Socialstyrelsen så finns det fortfarande stora regionala skillnader. Vi ser tecken på att registreringen är bristfällig och att vårdkedjorna har briser vilket kan vara en av anledningar till de stora regionala skillnader av andelen personer med diabetes som genomgår amputation. Förutom att fotsår och amputation kostar hälso-och sjukvården ca 2 miljarder årligen så påverkas livet dramatiskt för individen
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt