Hur många gram kolhydrater behöver en individ i relation till det energibehov man har baserat på de koster som presenteras i Socialstyrelsens riktlinjer vid diabetes.
Sträcker sig från 30-60 energiprocent av det totala energiintaget. Det är denna rekommendation som legitimerade dietister måste förhålla oss till för evidensbaserad vård. Alla studier är baserade på populationsdata
Behov av mängden kolhydrater per dygn beror på vederbörandes energibehov.
Det finns olika sorters lämplig kost för den med diabetes. De koster med starkast evidens rekommenderar ett kolhydratintag som står för 30-60 % av totala energiintaget.
Sifforna är tagna från Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården framtagen av socialstyrelsen som också finns att ladda ner på socialstyrelsens hemsida.
Energibehov (kcal) Kolhydratbehov (g)
1500 110 – 225
2000 150 – 300
2500 185 – 375
3000 225 – 450
3500 260 – 525
Var finns kolhydrater?
Kolhydrater finns i många livsmedel, till exempel:
- Potatis
- Bröd
- Pasta
- Mjöl
- Gryn, ris etc.
- Frukt, bär och rotfrukter
- Baljväxter
- Läsk/saft/godis/bakverk
Referens Kost vid diabetes – en vägledning till hälso och sjukvården av Socialstyrelsen
http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf
Nyhetsinfo
www red DiabetiologNytt