IDEAS AND OPINIONS
Allt fler patienter får råd om hur de kan förbättra sin hälsa, men oftast saknas vetenskapligt stöd för att råden verkligen leder till en livsstilsförändring. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Gå ner i vikt, sluta röka, äta bättre kost och motionera mer. Forskare bakom en ny studie menar att det här är exempel på råd som är bra för hälsan. Däremot saknas vetenskapliga bevis för att patienterna faktiskt ändrar sin livsstil.
– Det saknas ofta forskning som visar att rådgivning till patienter får effekt. Sannolikt är det sällan som råden faktiskt hjälper människor, säger Minna Johansson som är allmänläkare och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Få råd har positiv effekt
Det internationella forskarlag som står bakom studien har tidigare analyserat medicinska rekommendationer från National Institute for Health and Care Excellencei Storbritannien. Organisationen står bakom 379 rekommenderade råd och insatser som vårdpersonal ska ge till patienter för att få dem att ändra livsstil.
Men i bara tre procent av fallen fanns studier som visade att råden har positiva effekter i praktiken. För ytterligare 13 procent av råden fanns visst, men svagt, vetenskapligt stöd.
Forskarna har också gått igenom riktlinjer från andra inflytelserika institutioner i världen. De fann att riktlinjerna ofta överskattar den positiva effekten av råden och sällan tar hänsyn till nackdelar.
Slukar resurser
Studien lyfter också fram att det är en mycket tidskrävande uppgift för vårdpersonal att ge alla råd som rekommenderas.
– I Storbritannien skulle fem gånger så många sjuksköterskor behöva anställas jämfört med idag för att klara uppgiften, visar forskarnas beräkningar.
– Det är både dyrt och ineffektivt att försöka förbättra folkhälsan genom att ge livsstilsråd till en person i taget. Sannolikt vore det bättre att lägga resurserna på samhällsinriktade interventioner som gör det lättare för oss alla att leva hälsosamt, säger Minna Johansson.
Guide för bättre insatser
Studien presenterar även en guide där till exempel beslutsfattare kan få stöd att bedöma fördelar och nackdelar med en insats innan den rekommenderas.
– Guiden består av ett antal nyckelfrågor, som visar vägen för hur man på ett adekvat sätt kan utvärdera sannolikheten för att livsstilsinterventionen kommer att leda till positiva effekter eller inte, säger medicinprofessorn Victor Montori vid Mayo Clinic i USA.
Vetenskaplig studie:
Guidelines Recommending That Clinicians Advise Patients on Lifestyle Changes: A Popular but Questionable Approach to Improve Public Health,Annals of Internal Medicine.
Från www.forskning.se press release
LÄS ABSTRACT OCH DEL AV ARTIKEL FREE
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/ANNALS-24-00283
Guidelines Recommending That Clinicians Advise Patients on Lifestyle Changes: A Popular but Questionable Approach to Improve Public Health
Authors: MinnaJohansson, MD, PhDhttps://orcid.org/0000-0001-9132-0410, AmandaNiklasson, MD, LoaiAlbarqouni, MD, PhD, Karsten JuhlJørgensen, MD, DrMedScihttps://orcid.org/0000-0001-8554-0388, GordonGuyatt, MD, MSc, and Victor M.Montori, MD, MSchttps://orcid.org/0000-0003-0595-2898Author, Article, & Disclosure Information
Publication: Annals of Internal Medicine
https://doi.org/10.7326/ANNALS-24-00283
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt