
I experiment på möss har danska forskare visat att om gluten utesluts ur kosten under dräktighetsperioden får ungarna inte typ 1 diabetes. Detta trots att de själva fick en normal kost som innehöll gluten.
Sjukdomarna glutenintolerans, celiaki, och typ 1 diabetes har mycket gemensamt. De är båda autoimmuna, det vill säga något går fel och immunförsvaret angriper egna kroppsvävnader.
I fallet celiaki är det tarmluddet som angrips och förstörs, i fallet typ 1 diabetes de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.
Ungefär vart tionde barn med celiaki har också typ 1 diabetes, vilket är mycket vanligare än bland barn som inte har celiaki. I regel får barnen först diagnosen typ 1 diagbetes, sedan celiaki.
Det nära släktskapet mellan de både sjukdomarna ligger bakom intresset för att undersöka gemensamma bakomliggande sjukdomsmekanismer. En av dem är just gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn.
Musmodell för typ 1 diabetes
De danska forskarna vid universitetet i Köpenhamn använde i sin undersökning så kallade NOD-möss (non-obese diabetic mouse). En sort som på grund av avel spontant utvecklar en form av autoimmun typ 1 diabetes som liknar människans.
Forskargruppen jämförde 30 ungar från honom som ätit gluten under dräktigheten och diperioden med 30 ungar vars mödrar hade ätit en glutenfri kost.
Floran av bakterier i tarmen hos de båda grupperna, såväl honorna som ungarna, skiljde sig markant åt och det har länge spekulerats i om vissa matvaror kan utlösa immunsystemets attack på de insulinproducerande cellerna.
Det har i tidigare undersökningar visats att bakteriefloran i tarmen skiljer sig åt mellan friska barn och barn med typ 1 diabetes. Detta gällde även bland mössen i de båda grupperna i den nu publicerade undersökningen.

Ungarna slapp diabetes
Vanligtvis insjuknar NOD-möss i typ 1 diabetes när de är ungefär 13 veckor gamla. Det gjorde också mössen i undersökningen till de honor som fått gluten. Men inte mössen i den andra gruppen, detta trots att ungarna åt samma kost med gluten som de andra.
Den gluten-fria kosten reducerade i den första generation möss förekomsten av typ 1 diabetes från 64 procent till 15 procent. I den andra generationen var skillnaden än större, enbart sex procent av avkomman till de honor som inte hade ätit gluten insjuknade I typ 1 diabetes.
Skillnad möss och människor
NOD-möss har använts som en diabetesmodell i mer än tre decennier och de danska forskarna menar att trots att det är skillnad på möss och människor kan resultaten av deras undersökning vara betydelsefulla.
– Vi hoppas att en glutenfri kost under graviditeten och amningsperioden även för människor kan vara ett sätt att skydda barn med förhöjd genetisk risk för typ 1 diabetes, säger professor Camilla Harmann Friis Hansen, en av forskarna som genomfört undersökningen till Medical News Today.
En sådan undersökning på människor har forskargruppen ännu inte haft möjlighet att starta.
Text: Tord Ajanki www.diabetesportalen.se
Publiceras med tillstånd av förf
Abstract på nedan www från tidskriften Diabetes
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/early/2014/03/31/db13-1612.full.pdf+html
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt