Socialstyrelsen. LMV och SBU får toppenbetyg.
Försäkringskassan och SKL får bottenbetyg av svenska läkare
Läkarnas förtroende för Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ligger i botten.
Läkemedelsverket och Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, får bra betyg.
Det visar en ny undersökning bland svenska läkare. Förtroendet för de politiska partierna när det gäller hälso- och sjukvårdspolitiska frågor är lågt. Sex av de åtta riksdagspartierna hamnar under nollstrecket.
Svenska läkare har stort förtroende för Läkemedelsverket, förtroendeindex 85,2 på en skala mellan plus 100 och minus 100. Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, kommer tvåa med förtroendeindex 78,7.
I förtroendebotten ligger Försäkringskassan med -43,7 och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med -24.8.
– Med tanke på den debatt som varit kring sjukskrivningar och annat är det inte konstigt att Försäkringskassan hamnar så illa till. Men vad har Sveriges Kommuner och Landsting gjort läkarna? Kanske är svaret ”ingenting” och därför är de också inte så populära, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Andra samhällsinstitutioner som rankas högt av läkarna är Socialstyrelsen 62,8, Svenska Läkaresällskapet 60,1 och Sveriges läkarförbund 46,5.
Lågt förtroende för partierna
Socialdepartementet har förtroendeindex 16,2, medan Kristdemokraterna som leder departementet har förtroendeindex -3,8.
De två partier som åtnjuter högst förtroende hos läkare är Moderaterna med 16,5 och Folkpartiet med 14,3. Övriga partier hamnar på minus. Sverigedemokraterna -83,2, Västerpartiet -53,3, Socialdemokraterna -23-5, Miljöpartiet -22,7 och Centerpartiet -9,3.
– Det är intressant att exempelvis Kristdemokraterna och Vänsterpartiet rankas så lågt av läkarna. Det är två partier som är kända för att vilja satsa på sjukvården. Men kanske är läkarna skeptiska därför att de har andra värderingar som inte går hem. Kristdemokraterna med sin kulturkonservativa hållning går inte helt hand i hand med läkarnas mer rationella vetenskapliga profil. Och Vänsterpartiet får vi anta att läkarna ogillar för att de är kommunister. Eller leker åtminstone med den ideologin. Därför betraktas de nästan lika illa som Sverigedemokraterna, säger Stig-Björn Ljunggren.
– När läkarna lyfter fram Moderaterna och Folkpartiet är det sannolikt inte främst för deras sjukvårdspolitik utan att de står för den övre medelklassens principer. Läkarna uppträder utifrån sina intressen som medborgare, skulle man kunna säga.
Fakta om Läkarnas Förtroendebarometer
Undersökningen är genomförd i samarbete mellan MedUniverse och Mix Public Relations under perioden 14 juni – 28 juni 2011. Antalet respondenter är 251 läkare.
Rapporten finns att hämta på MyNewsdesk:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/mix_public_relations/document/list
Kerstin Andersson, vd, Mix Public Relations,
Anna Omstedt Lindgren, vd, MedUniverse
Mix Public Relations är Sveriges ledande kommunikationsbyrå inom medicin och hälsa.
www.mix-pr.se
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-07-01|