Under 2012 opererades 7900 personer, att jämföra med 8600 året innan, uppger det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi.
Den vanligaste typen av operation är gastric bypass, som står för över 95% av samtliga fetmaoperation, enligt TT 130410
Varför är det så?
Det är svårt att få svar från ansvariga. Ingen vet helt.
Kanske är det så enheterna opererat sig igenom ett ”berg” med uppdämt behov och börjar närmar sig steady state, behovet balanserat mot tillgänglighet. Köerna är nu betydligt kortare.
”Antalet operationer minskade något 2012 jämfört med 2011.”
Frågan är om operationsvolymerna kommer att stabiliseras kring 8 000/år, eller om minskningen är tillfällig eller om den kommer att fortsätta?
Det är ingen som vet vad det exakta behovet av obesitaskirurgi är, men en expertkommitté bedömde för ett par år sedan att behovet var drygt 10 000 op/år under en 5-10 års period, varefter antalet skulle kunna minskas till cirka hälften för att ta hand om nyinsjuknandet (NIOK 2007 och 2009).
Det är uppenbart att flera kliniker erfar en ökad konkurrens mellan prioriterad cancervård och kirurgi för s.k. benigna sjukdomar till vilket obesitaskirurgi räknas.
För några år sedan var väntetiderna för obesitaskirurgi ett stort problem med flera års väntan. Detta är nu ett i stort sett eliminerat problem och flera av de kliniker som haft stort inflöde av s.k vårdgaranti-patienter och patienter som själva betalar operationen rapporterar minskande efterfrågan.
Nyhetsinfo
www red DiawbetologNytt