ATTD (Advanced Technologies and Treatment for Diabetes) febr 2015, Paris
Förväntansfulla åkte vi till ATTD i Paris, där insulinpump- och CGM-teknik stod i centrum.
Mycket som presenterades handlade om att sluta cirkeln, den artificiella bukspottkörteln, closing the loop.
Först kom CGM integrerat i insulinpump och därefter en pump med insulinstopp vid lågt glukosvärde. Nu går man ytterligare ett steg och mycket fokus låg på möjligheten att ha en pump, som med hjälp av kalkylator, automatiskt kan ge mer eller mindre insulin beroende på glukosvärden. Flera studier redovisades, där man har en god glukos precision nattetid, men svårare att få det att fungera dagtid – och framför allt vid måltiderna. Det behövs ett snabbare insulin och olika försök att få fram det redovisades.
25 utställare visade sina olika diabetes-hjälpmedel, appar och webb-baserade verktyg. Vanliga glukosmätare för kapillärt blod saknades – om de inte samtidigt gick att tanka över till en mobiltelefoner.
Stort fokus låg givetvis på Medtronics nya pump Minimed 640G.
Pumpen har stopp vid lågt glukosvärde, men det nya är att insulintillförseln stoppas automatiskt innan glukosvärdet är lågt – och sedan automatiskt startas insulintillförseln igen vid normaliserat glukosvärde. Smart SmartGuard ger enligt föreläsare Batlelino 50% minskning av hypoglycemier.
Ny sändare gör att vävnadsglukosvärdet bättre ska följa plasmaglukos värdet. Det finns möjlighet att ha varierande målområde för glukos över dygnet och det finns också fem olika insulinkänslighetskvoter. Glukos-kalibreringskravet kvarstår, vilket ger en ytterligare kontroll på att systemet läser korrekt.
Det är av stor vikt att ta plasma-glukos på rätt sätt, dvs ha en bra mätare som håller hög standard med hög glukos-precision och ha icke utgångna stickor samt tvättade händer.
Animaspumpen får en efterföljare. Den nya plattformen ligger färdig i väntan på bl.a. nya sensorer från Dex Com G5.
Vi fick se Roche Diagnostics med Accucheck Insight pump som redan finns i Sverige. Det är den enda insulinpumpen, som har en förfylld ampull. Det är Novo Nordisk med NovoRapid som tagit fram en special anpassad ampull som endast passar för detta ändamål. Pumpen har ny design. Positivt är att det nu går att lägga in basaldoser i perioder istället för timma för timma – men den möjligheten kvarstår för den som föredrar det. Som tidigare används fjärrkontroll nu med touchfunktion. Företaget jobbar för att få fram ett integrerat CGM-system utan någon närmare presentation.
Jewel pumpen fanns med som nu är integrerad med smartphone. Den har fem olika basaldoser och en ampullstorlek på 500 E insulin. Det finns boluskalkylator, P-glukosmätare – men ännu ingen återförsäljare i Sverige.
Cellnovo har vi sett i många är nu. Den går att koppla till mobiltelefon där 100 användare finns i USA och 20 i Frankrike. Det finns en intressent i Sverige men tidigast nästa år.
Vi fick se PaQ patchpump i monter och föreläsning. Denna pump kan endast ge en konstant basdos under dygnet och marknadsförs som en insulinpump för patienter med typ 2 diabetes. Det finns kassett för att ge 16-20-24-32-40-50 eller 60 E/24timmar. Behöver basdosen ändras får man byta ut kassetten. Pumpen har inge fjärrkontroll utan bolusdoser ger man genom att trycka på en knapp som då ger 2 E /tryck. Det känner vi igen från en av de första insulinpennorna – och hur blir det när man tappar räkningen på antal tryck!
Data Pen är en insulinpenna som kan dosera i mindre insulin-enheter och har minne som det går att tanka ur. Så efterlängtad! Pennan ska passa till alla insuliner som finns på marknaden. Ytterligare en avtankningsbar penna kommer troligen inom snar framtid.
Diasend finns nu i 15 länder och har 350 000 patienter i systemet. Brukaren är numera uppkoplad till en app.
Nu till CGM
De integrerade systemen har redan nämnts. Nytt var Dex Com med ny sensor och monitor som verkade befinna sig i startgroparna.
Hur tillförlitliga är CGM-systemen? I ett test har försökspersoner fått bära två sensorer samtidigt från samma företag – och glukosresultaten skiljer sensorerna emellan. Det finns felkällor mellan sensorerna som har visat för låga respektive för höga glkosvärden. Resultatet kan leda till beslut om fel dos.
Vid flera olika tillfällen tog föreläsarna upp problemet med att om CGM inte används dagligen gav detta ett sämre resultat än om CGM var inkopplat årets alla dagar.
Användarna kan ha haft stor nytta av CGM såsom vid unawareness med allvarliga hypoglykemier men patienten vill emellanåt koppla bort CGM. Det kan bero på att det kan var störande med mycket larm både för bäraren men även för övriga familjen. Det tar tid innan sensorvärdet vänder vid hypoglykemi samtidigt som plasma-glukos visar att insulinkänningen är hävd.
Det kan vara svårt att finna lämpliga platser att sätta sensorn och hud-irritationer kan också påverka så att sensorn inte används dagligen. Viktiga faktorer för att systemen ska fungera är ju att den planerade insulinmängden verkligen kommer in i kroppen. Vi ställer oss frågan hur vanligt är det egentligen med problem från läckande eller stopp i penkanyler, infusionset, tekniska fel på pumpar – vi hörde en siffra på att 30% av pumparna bytes ut under garantitiden. Säkert ett stort mörkertal på material som inte fungerar tillfredställande och som även kan vara handhavande-fel.
Tekniken utvecklas snabbt nu. Det gäller att vårdpersonalen utbildas i samma takt.
Några föreläsare talade om framgången att använda internet för patienter med mail, telemedicin, facebook och appar. Tänk så mycket enklare att bara knappa in ”ketoner – åtgärder” istället för att minnas var man lagt sina informations- eller pappers-PM.
Det finns mycket att ta till sig under konferensen och det tar tid att samla alla intryck. Den nya tekniken, som anpassas individuellt, kan hjälpa oss att nå ut till många.
Agneta Lantz, Ingela Kristensson, diabetessjuksköterska
Nyhetsinfo
www red DiabetiologNytt