Idag hade AFA en hearing om ”Diabetes och arbete”, en nyutgiven kunskapsöversikt i skriftserien arbete och hälsa, som utges av Arbets-och Miljömedicin, Göteborgs Universitet.
Där deltog en av redaktörerna, prof Bengt Järvholm, Yrkes- och Miljömedicin, Umeå samt författarna prof Anders Knutsson och överläkare Anders Kempe.
Bland deltagare fanns bl.a representanter från AFA, AMV, olika fackförbund, företagsläkare, distriktsläkare och yrkesmedicinare.
Från distriksläkarhåll framkom betydelsen av tydligare yrkesanames, gärna även dokumenterad i NDR, där frågor om grad av riskarbete, ev risker vid hypoglycemi borde tillföras.
Vidare var det viktigt att upplysa både företagsläkare och distriktsläkare om möjligheten att använda icke hypoglykemiska preparat, ex Metformin och olika inkretiner, till patienter med diabetes typ 2 där patienter har riskarbeten.
Det ansågs också viktigt att möjligheten till kontinuerlig glukosmätning, s.k CGM, utnyttjades oftare vid övergång till skiftarbete eller riskarbete.
Läsarna till dokumentet är t ex företagsläkare, men dokumentet kommer att läsas med stort intresse på olika myndigheter såsom Arbetsmiljöverk, Trafikverket, Socialstyrelsen.
I övrigt konstaterades bland auditioriet den slutsats som författarna framfört att forskningen avseende diabetes och arbete, är mycket bristfällig och öppnar ett stort och viktigt forskningsfält.
Den enda slutsats som i nuläget kan göras och som har medelstark evidens är ökad risk att få diabetes Typ 2 vid skiftarbete, framförallt i kombination med nattarbete.
Rapportör Anders Kempe, överläkare och författare, styrelseledamot i Svensk Förening för Diabetologi SFD
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt