DIABETES I JAPAN
Japan är Asiens rikaste och mest utvecklade samhälle. Ändå ökar antalet diabetespatienter med över en halv miljon varje år. Diabetolognytt söker svaret på varför, genom ett besök vid föreningen Japan Diabetes Society, som följt diabetes i Japan sedan 1958.
I en undersökning från landets hälsoministerium uppskattades 8,9 miljoner japaner ha diabetes 2007, vilket var en ökning med över en miljon på bara fem år. Räknar man även in antalet patienter som enligt samma undersökning ”möjligen har diabetes”, så har det sammanlagda antalet gått från 13,7 till 22,1 miljoner under perioden 1997-2007.
Det är en utveckling som liknar den i många andra asiatiska länder. Men i Japan är inte ändrade levnadsvanor den främsta anledningen till ökningen:
– Själva risken att få diabetes ökar inte, men ändå stiger utbredningen som aldrig förr, säger Naoko Tajima, ansvarig för internationella kontakter och affärer vid Japan Diabetes Society.
Organisationen som nu har 16 000 medlemmar etablerades redan 1958, långt innan diabetes var en börda i Japan eller andra asiatiska länder. Man är störst av sitt slag i Japan och representerar ofta landet i internationella sammanhang.
– Den främsta anledningen till diabetes allt större utbredning är vår demografi. Medellivslängden i Japan är nu högst i världen [med 82,6 år], förklarar Naoko Tajima.
Det är en ökning med tiotals år på en enda generation. Men än värre så har landet också länge dragit med ett av världens lägsta födelsetal. Antalet japaner som är 65 år eller äldre är i dag över 23 procent, vilket är en fördubbling sedan 1989. Medelåldern stiger alltså betydligt snabbare än den förväntade livslängden.
Och mycket riktigt visar också en undersökning från 2007 att över två tredjedelar av landets diabetespatienter är över 65 år gamla:
– Antalet diabetiker i åldersgruppen 70+ har också ökat kraftigt i procent, då allt fler blir uppemot 80 eller 90 år gamla, säger Naoko Tajima.
Det gör att siffran på diabetes utbredning i Japan blir väldigt annorlunda beroende på vilka kriterier som används i mätningen. Enligt Världshälsoorgansationens kriterier undersöks endast personer i åldersgruppen 40-64. Då har cirka 5,5 procent av Japans befolkning diabetes.
– Men ser man i stället till hela befolkningen över 20 år, då har över 10 procent av alla japaner diabetes, säger Naoko Tajima.
En sådan undersökning av myndigheterna från 1997 som innefattade 5 000 personer visade att 6,8-6,9 procent av befolkningen hade diabetes. Samma siffra hade 2007 ökat till 8,9-13,2 procent. Under samma tid steg även såväl landets förväntade livslängd som medelålder. Cirka 94 procent av patienterna beräknas ha typ 2 diabetes.
Ljuspunkter
Då diabetes här infaller i en allt senare ålder, leder det också till allt fler komplikationer. Samtidigt har nya mediciner inneburit en ökad kostnad för behandlingen av diabetes, säger Naoko Tajima, och uppskattar ökningen till ”10-30 procent” de det senaste årtiondet. Enligt hälsoministeriets uppgifter har kostnaden för behandling sexfaldigats 1979-2006.
– Men japaner som omfattas av sjukförsäkring betalar bara 30 procent av vårdkostnaden. Och under en viss inkomst betalar man inte något, säger Naoko Tajima.
Japans föredömliga sjukvårdssystem har lett till att en stor andel av landets diabetespatienter uppsöker läkare. Detta, liksom högre förväntad livslängd, är givetvis något positivt, även om det får den officiella statistiken av diabetiker att se hög ut. Det finns ännu fler ljuspunkter som får Naoko Tajima att tro att antalet diabetiker kan börja sjunka redan 2012. Studier visar till exempel att andelen studenter i grundskolan med diabetes är låg internationellt sett, och har de senaste åren sjunkit stadigt.
Japan Diabetes Society får årligen nästan två miljoner kronor från myndigheterna för sitt arbete. För pengarna har man bland annat sedan 1989 tränat 3 700 ”certifierade diabetologer”. År 2000 startade man även ett program tillsammans med två andra organisationer, för att utbilda personal i syfte att öka kunskap och förbättra miljön för behandling. Programmet har nu utbildat 12 000 farmaceuter, dietister, sköterskor och annan personal.
Till skillnad mot många andra asiatiska länder har Japan heller inget problem med patienter som försöker bota diabetes med traditionell medicin som örter eller akupunktur.
– Japan är ett litet land till ytan, där tv och radio når ut till nästan alla och är väldigt måna om att utbilda i folkhälsliga frågor, säger Naoko Tajima.
Det finns dock märkligt nog ingen nationell databas över Japans diabetespatienter. I stället har varje sjukhus sin egen databas som inte är synkade med varandra. Men Naoko Tajima säger att Japan Diabetes Society arbetar på att skapa en sådan nationell databas, och redan har en egen mindre databas bestående främst av föreningens medlemmar.
Japans regering har dessutom tagit till en rad egna åtgärder. ”Health Japan 21” var ett omfattande projekt 2000-2010, där diabetes var ett av nio områden i fokus. Andra områden – som rökning, fysisk aktivitet och övervikt – är också direkt relaterade till diabetes.
Man mätte också HbA1c hos över 40 000 patienter i vad som kallas ”Diabetes Barometer”. Medelvärdet som presenterades 2007 var 6,88 procent. Över en tredjedel hade ett värde lägre än 6,5 procent. Projektet ska uppmuntra folk att mäta HbA1c för bättre behandling i ett tidigt skede, och blev samtidigt landets största databas med patienter. Enligt Japan Diabetes Societys kriterier går HbA1c från ”good” till ”acceptable” vid 6,5 procent, och till ”unacceptable” vid 8,0 eller högre.
Japan skiljer sig
För att förbättra behandlingen av komplikationer pågår sedan flera år tillbaka ”Japan Diabetes Complication Studies”. Över 2 000 diabetespatienter ingår i studien, som syftar till att kartlägga kost, vanor och särskild behandling för patienter från Japan och Asien. Studien har kunnat visa på stora skillnader mellan patienter i öst och väst.
Bland japanska patienter ses en lägre utbredning av hjärt- och kärlsjukdomar. Västerländska diabetespatienter är också ofta fetare, och har oftare metaboliskt syndrom än patienterna i Japan. Andelen fett i dieten var också lägre bland japanska än hos västerländska diabetespatienter, och kommer främst från fisk och sojabönor. Resultaten i denna forskning ska användas för att förse japanska diabetespatienter med den slags vård de behöver.
Det finns givetvis även i Japan ett samband mellan ökad diabetes och mer stillasittande jobb samt ändringar i kosten. Fett står i dag för över en fjärdedel av japanernas energiintag, jämfört med drygt 7 procent 1946. Men Japan har redan passerat det i Asien vanliga fenomenet ”ekonomisk diabetes”, som innebär att ökad konsumtion bringar diabetes till en nyrik medel- och överklass.
– Idag är snarare problemet tvärtom, att bra mat ju kostar mer pengar, säger Naoko Tajima.
Japan hade sin ”ekonomiska diabetes” strax efter andra världskriget, och får nu rikta in sig på att avhjälpa komplikationerna hos en allt äldre befolkning. Man ligger på så vis steget före många andra länder i regionen, och Japan Diabetes Society spelar därför en ledande roll i regionala möten och forum som ”Asia Pacific Congress of Diabetes Education” och ”Annual Scientific Meeting of the Asian Association for the Study of Diabetes”.
Fakta / Japan Diabetes Society
* Grundades som en volontärorganisation 1958, då Japans ekonomi var i återhämtning efter kriget och diabetes inte fick mycket uppmärksamhet.
* Övertygade om att diabetes skulle stiga i takt med landets utveckling, studerade medlemmarna texter om sjukdomen och översatte dem till japanska.
* Efter ökad diabetes blev JDS 1985 en förening, som då hade 3 500 medlemmar.
* I dag har föreningen över 16 000 medlemmar, och är en viktig aktör globalt och internationellt.
Jojje Olsson, frilansjournalist
Master of Journalism, University of Hong Kong
skrivet på uppdrag från DianbetologNyt
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-07-22|