Arkiv alla nyheter

Dagens Nyheter diskuterar på första sidan ”Metformin-Förgiftningar” 130627; seriöst?

Dagens Nyheter på första sidan 130627

Dagens Nyheter skriver, Diabetiker riskerar att förgiftas av sin medicin, och fortsätter

Metformin är världens mest använda diabetesläkemedel och förstahandsval vid typ 2-diabetes. Totalt i riket behandlas 255 871 personer med metformin.

Antalet förgiftningar av metformin har mångdubblats de senaste åren i takt med att fler har fått diagnosen diabetes. Några av dem har fått dödlig utgång.

Medicinen ökar bildningen av mjölksyra och kan öka kroppens surhetsgrad. Då uppstår störningar i kroppens känsliga syra­basbalans som kan leda till förgiftning.

Källa: Socialstyrelsen och Giftinformationscentralen

Foto: Magnus Hallgren Gunilla Enocksson äter en diabetsmedicin som man kan bli förgiftad av. Ändå informerar inte läkarna om riskerna.

Sedan millennieskiftet har tio gånger fler diabetiker förgiftats av den vanligaste diabetes­medicinen, enligt över­läkare på Giftinformationscentralen. Det handlar om helt normala doser av medicinen som kan leda till livshotande tillstånd. Men alternativ till medicinen saknas.

Fallen av mjölksyraförgiftning i samband med metformin, medicinen mot typ 2-diabetes, har ökat från 13 fall per år i början av 2000-talet till 158 fall det senaste året. Det uppger Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen.

– Det som är speciellt och lurigt med dessa förgiftningar är att de inte handlar om överdosering, utan drabbar människor som medicinerat normalt enligt läkares förskrivning, säger Mark Personne.

Medicinen ökar påslaget av mjölksyra i kroppen, och kan orsaka en brist i syrebalansen som i värsta fall alltså kan leda till livshotande förgiftning. Men det här är något som få diabetiker känner till. Problemet är att symtomen är så diffusa att diabetikern själv kan ha svårt att upptäcka dem, så som vag omtöckning och förvirring.

Sedan kan man bli så pass dålig att man inte kan söka sjukvård själv, enligt Mark Personne, som tycker att läkare ofta försummar att varna patienten för den allvarliga risken.

– I och med att diabetiker i regel bara träffar sin läkare någon gång i halvåret, är det sällan läkarna tänker på det, säger han.

Gunilla Enocksson har typ 2-diabetes och tar dagligen metformin i form av sex tabletter om dagen.

Hon har med sig medicinen till sitt arbete i centrala Stockholm och visar de vita tabletterna som ligger prydligt packade i dosetten.

– Att de här riskerna finns är något helt nytt för mig. Läkaren borde absolut ha informerat mig, säger hon.

Diabetiker har ofta nedsatt njurfunktion vilket gör att de har svårt att utsöndra det påslag av mjölksyra som medicinen bildar. Uttorkning är därför en riskfaktor för metforminförgiftning.

Men diabetiker kan inte sluta med medicinen. Det finns helt enkelt inte något alternativ.

– Poängen med metformin är att det inte orsakar lågt blodsocker som andra liknande läkemedel, säger Mark Personne.

Hur vet man när normaldosen riskerar förgiftning?

– Det är inte lätt att svara på. Det är där problemet ligger. Det finns inga speciella ledtrådar mer än försämrat allmäntillstånd. Diabetikern blir trött, förvirrad och saknar ork. I det akuta läget får man en flåsig andning. Då krävs intensivvård och behandling med dialys.

Har man dåligt vätskeintag under ett dygn på grund av exempelvis maginfluensa är det inte lämpligt att ta medicinen. Då bör man kontakta läkare och diskutera en paus i medicineringen, tycker Mark Personne.

– Visst finns då risken för att blodsockret stiger. Men det är ändå mind­re farligt än förgiftning, säger han, skriver Ebba Blume avslutningsvis i sin artikel i Dagens Nyheter

http://www.dn.se/nyheter/sverige/diabetiker-riskerar-att-forgiftas-av-sin-medicin/

 

Kommentar www red DiabetologNytt

Maria Sjöström, kommunikationsansvarig vid Storstockholms diabetesförening har förtjänstfullt tagit fram mer uppgifter från GIC

1. Vederbörande på Giftinformationscentralen har inga siffror på hur många av de 158 ”förgiftningarna” förra året som hade dödlig utgång. Oklart varifrån siffran om att patienter 2012 avlidit i samband metformin-laktacidos har kommit ifrån

 

2. Han tycker att ökningen av antalet tfnförfrågningar står i proportion till ökning av antalet patioenter med typ 2 diabetes som nu har metformin

3. Enligt Socialstyrelsen behandlades förra året 255 871 patienter med metformin

 

Kommentar från www red DiabetologNytt

1. Självklart och viktigt att än en gång påminna om att alla patienter med metformin ska få information om att sluta med metformin om de får magsjuka eller annan uttorkning/dehydrering och också ta tfnkontakt eller besöka akut vederbörande patientansvarig läkare eller jourcentral – för att möjliggöra tidig sjukhusvård och förebygga behov av intensivvård och dialys

2. Före insättning av metformin och vid årskontroll tas S-kreatinin och estimerat GFR uträknas och utsättning av metformin vid clearance under 60. Flertalet laboratorier i Sverige kommer i höst automatiskt också ge GFR till ansvarig läkare i samband med inskickade blodprov till lab. Rutiner finns kring utsättning av metformin i samband med kontrastundersökningar liksom utsättning av metformin, när kontraindikationer finns. 

3. Vid varje årsbesök ska patienter med metformin få en påminnelse av ansvarig läkare om vilka åtgärder som gäller vid dehydrering avseende utsättning och kontakt med sjukvården, både muntligt och skriftligt. Speciellt pappersblad med info finns framtaget och används av de flesta regioner – och par exempel av dessa har publicerats i DiabetologNytt vid två tillfällen sista 3 åren

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp