DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Bristen på kunskap om sjukdomen diabetes och hälsoekonomiska vinsterna för samhälle och individ hos myndigheter är ett stort problem, enligt ordf Patientorganisation Svenska Diabetesförbundet

Press release från ordförande vid patientorganisationen Svenska Diabetesförbundet kring CGM MiniLink

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt


Press release

Frågan om vad som är en förbrukningsartikel kommer att avgöras i högsta instans.

I augusti förra året meddelade kammarrätten en välmotiverad dom där MiniLink-sändare med tillbehör bedömdes som förbrukningsartiklar och därmed ska ingå i läkemedelsförmånen. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket överklagade domen och Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat prövningstillstånd.

MiniLink-systemet innebär att blodsockret mäts kontnuerligt med hjälp av en glukossensor som är placerad på patientens hud. Via sändaren skickas värdet vidare trådlöst till en insulinpump.

TLV godkände produkterna som subventionerade 2008, men med villkor och begränsningar. 2010 omprövades subventionen vilket resulterade i ytterligare begränsningar.

Under både 2011 och 2012 har ärendet varit uppe i rätten efter TLV’s beslut att produkterna inte längre ska ingå i läkemedelsförmånerna och nu kommer ärendet alltså att prövas i Högsta förvaltningsdomstolen.

Vår rädsla är att bristen på kunskap om sjukdomen diabetes och de potentiella hälsoekonomiska vinsterna för både samhälle och individ vid en god behandling med ett blodsocker i kontroll ska avgöra det här principiellt viktiga målet, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande i Svenska Diabetesförbundet.

Svenska Diabetesförbundet har även i samband med andra rättsfall reagerat starkt på den brist på kunskap om diabetes som kunnat konstateras i domstolar över hela landet och inom flera rättsområden. Exempel på detta är brottmål, socialförsäkringsmål och körkortsmål.

Enligt vad Diabetesförbundet kunnat erfara erbjuds domare idag inte någon utbildning som tar sikte på funktionshinder, och vad dessa innebär för individen och hur olika förmågor påverkas. Med anledning av detta har därför Diabetesförbundet skrivit en motion till Handikappförbundens kongress i maj med innebörd att Domstolsverket ska ordna en sådan utbildning för alla domare.

Vår förhoppning är att ökad kunskap också ska ge ökad förståelse och förbättrade möjligheter att fatta välgrundade beslut, säger Fredrik Löndahl.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp