DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Brev till Socialdepartementet från diabetesprofessionen angående insulinpumpar och glukosmätare kontinuerligt

Lagändring är nödvändig, skriver SFSD (Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård) i brev 28/10 till Socialdepartementet för att säkra och bibehålla, att den nationella läkemedelsförmån också fortsättningsvis omfattar produkter som insulinpumpar, glukosmätare och utrustning för kontinuerlig glukosmätning.

Diabetesprofessionen vill liksom tidigare att det skall finnas en nationell myndighet för värdering av diabeteshjälpmedel

SFSD vill också att kvalitets- och säkerhetsaspekter skall värderas – och finnas med. På så sätt kan ny värdefull teknologi oberoende av folkbokföringsort säkras – och den kan då underlätta och hjälpa den enskilde personen med diabetes att kunna få leva ett normalt liv – samt dessutom tillfredsställa kraven på en god och säker vård.

En liknande skrivelse har tidigare också inskickats av diabetesläkarprofessionen, ordf SFD Mona Landin-Olsson och ordf BLFs barn-diabetesendo-sektion Svante Norgren, till Socialdepartmentet – se under tidigare inlägg på www.dagensdiabetes.se.

____

@font-face {
font-family: ”Cambria”;
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: ”Times New Roman”; }a:link, span.MsoHyperlink { color: blue; text-decoration: underline; }a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed { color: purple; text-decoration: underline; }strong { }p { margin-right: 0cm; margin-left: 0cm; font-size: 12pt; font-family: ”Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

Socialdepartementet

Socialminister Göran Hägglund

Regeringskansliet

103 33 Stockholm

 

Uppvaktning angående läkemedelsförmånssystemet

 

Definitionen av vad som kan anses vara en förbrukningsartikel inom läkemedelsförmånen har nyligen kommit att ändras från rådande praxis. Detta beror vad vi förstår på en otydlighet i lagtexten. Den nya definitionen har fått till följd att TLV nu aviserat att t.ex. insulinpumpar, smärtpumpar, nutritionspumpar inte längre kommer att ingå i förmånssystemet från 2013.

 

Syftet med läkemedelsförmånen är att ha ett nationellt system som tillförsäkrar patienterna en jämlik tillgång till förbrukningsartiklar oberoende av var de är bosatta. I regeringens Prop. 2008/09:145 konstateras att det inte framgår av lagen vilka beslutskriterier som skall gälla för förbrukningsartiklar. Vi finner det olyckligt att lagen saknar beslutskriterier för kvalitetsvärdering och att dess definition av förbrukningsartikel är otydlig vilket tyder på att en lagändring är nödvändig.

Utvecklingen går snabbt när det gäller olika tekniska hjälpmedel vid exempelvis diabetesbehandling. Att överlåta till landstingen att i varje enskilt fall bedöma och säkerställa att ny värdefull teknologi kommer alla patienter tillgodo är att ställa för höga krav och kan leda till ojämlik vård. Ett nationellt system med ansvar för värdering både av produkter för mätning, dosering och liknande som inte anses vara förbrukningsartiklar, och av tillbehören till dessa, skulle garantera en kvalificerad bedömning av nytta, effekt och kvalitet samt pris. Idag kan TLV inte ställa några andra krav på en produkt än CE-märkning

Problemet som vi tillsammans med övriga diabetesorganisationer lyfte i våras med en skrivelse till Socialdepartementet kvarstår alltså och har nu förstärkts genom otydligheten i lagtexten kring vad definitionen på en förbrukningsartikel är.

 

Undertecknade, som representerar sjuksköterskor inom diabetesvården tycker att intentionerna med ett nationellt förmånssystem är bra då det lägger grunden för en god, säker och jämlik vård för den enskilde patienten. Vi önskar därför att Regeringen ser över frågan i syfte att säkerställa ett nationellt system för förbrukningsartiklar inom läkemedelsförmånerna vilket även omfattar produkter som t.ex. pumpar och glukosmätare och som tar hänsyn till kvalitets- och säkerhetsaspekter, ny värdefull teknologi som kan hjälpa den enskilde personen att leva ett normalt liv samt personens behov av god och säker vård oberoende av folkbokföringsort.

 

För att belysa och diskutera frågan önskar vi ett möte.

 

Med vänlig hälsning

 

Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård SFSD

 

 

Britt-Marie Carlsson,

ordförande

Svensk Förening med Sjuksköterskor i
Diabetesvård (SFSD)

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp