- a) TLV tog beslut 28 juni att dra in Minilink som del i kontinuerlig glukosmätning, CGM-utrustning, dvs ingen subvention – patienten skulle betala själv eller landstinget stå för detta
-
b) detta beslut som andra beslut träder i kraft det datum som TLV bestämmer dvs i detta fall 1 september
- c) Medtronic överklagade beslutet i Förvaltningsdomstolen – och det kommer upp där kanske om 2-3 mån
-
d) Medtronic begärde samtidigt att Förvaltningsdomstolen skulle inhibera (stoppa) för TLV att deras beslut skulle träda i kraft 1 sept
- e) Förvaltningsdomstolen beviljade 12 augusti Medtronic inhibition, dvs TLVs beslut kan ej träda i kraft utan TLV måste invänta på Förvaltningsdomstolens beslut om 2-3 mån
-
f) TLV överklagade detta beslut hos Kammarrätten
Beslut nu från Kammarrätten
Kammarrätten tog beslut 111010 att inhibitionsbeslutet ligger kvar.
Kammarrätten finner att skäl att meddela prövningstillstånd inte har kommit fram. TLVs klagan avslås. ”Förvaltningsrättens avgörande står därför fast”
Kommentar
Minilink kan skrivas ut tills vidare på hjälpmedelskort för de diabetespatienter där det finns indikation enligt tidigare beslut kring diabeteshjälpmedel
Ett lagbrott
Förvaltningsdomstolens beslut på punkt c kommer om några månader. Bifaller domstolen Medtronics överklagande så har TLV gjort ett lagbrott. Det kommer i så fall också påverka andra tidigare TLV-beslut liksom kommande beslut kring diabeteshjälpmedel inkl insulinpumpar.
Redan nu 2011 är det infört som skulle införas först 2013
Enligt TLV skulle eventuellt beslut tas först 2013. Som det är nu sedan i somras har inte TLV godkänt några nya insulinpumpar, men de tidigare godkända får vara kvar. Det innebär att TLV har frångått sin tidigare information om att ändringen skall gälla först 2013 – den gäller redan nu 2011.
TLV svårgör för landsting, f.öretag – och för diabetesvården
TLV skriver i en info; ”Den praxis som emellertid är rådande för tillfället är att produkter som är elektriska, som kan återanvändas av annan och som har lång livslängd kan inte klassas som en förbrukningsartikel – och därmed inte komma med i förmånssystemet. Det är nämnden som fattar beslut i enskilda ärenden, vilket därmed skapar en praxis, något policybeslut finns således inte. – Med den nuvarande praxis vi har blir det svårt för en ”traditionell” insulinpump att bli klassad som en förbrukningsartikel. Detta upplevs som ett problem av de flesta företag och även en del landsting som upphandlar (däribland VG-region), dels för att konkurrensen kan bli snedvriden, dels för att det blir svårare att upphandla. Detta är TLV/nämnden medvetna om.”
TLV som en fortsatt Nationell Ackrediteringsmyndighet
Diabetesprofession och patientorganisation vill att TLV som tidigare ska ta sitt ansvar kring diabeteshjälpmedel – och är det så att de behöver mer medicinteknisk kompetens så får TLV skaffa sig denna kompetens som de haft tidigare. På samma sätt som TLV expanderat sin personalstyrka med jurister.
En nationell plattform för ackreditering för diabeteshjälpmedel behövs liksom tidigare, också för att ta fram godkända indikationer för nya medicintekniska utrustningar. Detta för att ge en jämlik vård – annars är risk att enskilda landsting sparar på bekostnad av att patienter som enligt exempelvis Nationella Riktlinjer för diabetes skulle ha Insulinpump nu får vänta. Detta gäller också inom andra sjukvårdsgrupper, smärtpumpar, infusionspumpar och inhalationsutrustningar.
Ojämnlik diabetesvård
I synnerhet är det en risk för ojämlik vård i landsting med sämre ekonomi. 111015 gav Anders Knape, SKL, en press release och intervju.I Sverige väntas inför 2012 kommunerna klara sig bättre än landstingen och kommunerna kommer att gå med en vinst på 5 miljarder, medan landstingen går med en förlust på 3 miljarder, dvs SKL går i dec 2012 med en vinst på 2 miljarder SEK – jämfört med dec 2010 då SKL hade ett överskott på 18 mijarder SEK.
Ett ekonomiskt underskott väntas enligt SKL i sex landsting under 2012 – Bleking, Värmland, Dalarna, Västerbotten, Jämtland och Skåne.
”En viktig förklaring är att de ståra årskullarna av 40-talister börjar belasta sjukvården i högre grad genom att fler lever längre och erbjuds vård högt upp i åldrarna”, avslutar Anders Knape
Nyhetsinfo
www red DiabetoilogNytt