Lika vård för alla gäller inte den patientgrupp som drabbats av psykisk ohälsa. Ett exempel på detta är att patienter med schizofreni dör många år tidigare än befolkningen i allmänhet. Dominerande morbiditet för psykiska patienter är ofta åtgärdbar dödlighet, det vill säga dödlighet i sjukdomar som i särskilt stor utsträckning går att påverka med behandling.
– Gamla fördomar om dessa patientgrupper lever fortfarande kvar. De stigmatiseras. Många utgår från att patienter med psykisk ohälsa redan har en doktor, då de träffar psykiatriker. Men även om vi årligen tar blodprov och håller uppsikt över värdena innebär det inte att vi behandlar somatiska sjukdomar, säger Lena Flyckt, ordförande i Svenska Psykiatriska Föreningen.
Hon menar att man skulle kunna hjälpa dessa patienter att få en mer jämlik vård med hjälp av så kallad case management, det vill säga att en person med god utbildning får i uppdrag att planera patientens vård och följa med när denne träffar läkare.
– Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni skulle lösa många av de problem som finns. En ”skugg”-person med erfarenhet av att hantera personer med olika psykiatriska diagnoser skulle kunna följa med när patienten träffar läkaren, säger Lena Flyckt.
Fakta: I Sverige finns idag mellan 30 000 och 40 000 patienter med diagnosen schizofreni. Ungefär lika många har psykoser. Enligt rapporter från Socialstyrelsen löper diabetespatienter med psykisk sjukdom klart ökade risker att amputeras. De var dessutom genomgående yngre vid tidpunkten för död.
Titel: Somatisk vård vid Psykisk ohälsa
Tid: 5 december klockan 14:30
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt