Inledning
– NDR är ett verktyg för bättre diabetesvård
Nationella Diabetesregistret, NDR, är det största nationella kvalitetsregistret sett både till antalet personer med dia- betes vars vård registret vill vara ett stöd för, och sett till antalet sköterskor, läkare och annan vårdpersonal som bidrar till och som använder det. NDR är ett verktyg för bättre vård vid en sjukdom där en förbättring kan leda till stora hälsovinster i samhället.
Diabetes är en folksjukdom som drabbar många. De flesta har typ 2 diabetes, som oftast diagnostiseras hos medelålders eller äldre personer och är starkt relaterad till övervikt, fetma och fysiskt inaktivitet, men risken är också ärftlig. Typ 1 diabetes är en autoimmun sjukdom med okänd orsak och som oftast bryter ut i barn- eller ungdomsåren. Cirka 800 barn och ungdomar insjuknar varje år, vilket är bland den högsta förekomsten av typ 1 diabetes i världen.
Diabetes är en livslång, kronisk sjukdom där behand- lingsvalen är komplexa. Vid typ 1 diabetes har kroppens insulinproduktion upphört. Insulin måste tillföras, oftast flera gånger dagligen, med sprutor eller en insulinpump. Det krävs en ständig kontroll av blodsockret. Vid typ 2 är kroppen istället resistent mot insulin. Behandlingen kan vara läkemedel som påverkar insulinkänslighet eller insulinproduktion, men ofta krävs det också tillförsel av insulin för att personen med diabetes skall ha god blod- sockerkontroll.
Diabetes är en krävande sjukdom och det behövs ett bra samspel mellan egenvård och vårdteamets insatser för att livet skall fungera bra för personer med diabetes. Kost och livsstil är hörnstenar för en bra blodsockerkontroll. En stor del av behandlingen syftar till att minska effekten av övriga så kallade riskfaktorer, som högt blodtryck eller höga blodfetter. Behandlingen är därför ofta multifaktoriell och kan kräva täta kontakter med sjukvården.
Diabetes är slutligen en allvarlig sjukdom för den drab- bade. Dåligt kontrollerad diabetes ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar och andra diabeteskomplikationer såsom syn- och nervskador.
Diabetesvård med kunskaps- och registerstöd
Sverige har en lång och stolt tradition med diabetesteam. Välutbildade diabetessjuksköterskor är ofta navet i en väl fungerande diabetesvård. I Sverige bedrivs också världs- ledande forskning om diabetes. Den samlade erfarenheten understryker vikten av individualiserad behandling, men behandlingen vilar på klinisk kunskap som uttrycks i internationella behandlingsriktlinjer. I Sverige har vi Socialstyrelsens nationella riktlinjer som stöd för en god diabetesvård, det vill säga att hitta den bästa möjliga lösningen för varje individ.
Det starka intresset kring diabetes i Sverige har också lagt grunden till Nationella Diabetesregistret, NDR, som ger oss unika möjligheter att följa hur diabetesvården fungerar och framförallt ger oss ett verktyg för att för- bättra våden. Registret startades av diabetesprofessionen 1996 och är i dag en självklar del av svensk diabetesvård. Tack vare registret har vi god kunskap om hur behand- ling och riskfaktorer ser ut i hela landet. NDR har också bidraget till att resultaten är allmänt kända och diskuteras i förbättringssammanhang. Som verktyg för förbättring utvecklas registret kontinuerligt.
På nationell nivå är diabetesvården nu uppmärksammad på flera vis. 2013 bildade Sveriges Kommuner och Landsting ett nationellt programråd för diabetes, som pilot i en ny kunskapsorganisation med uppgift att ge ett praktiskt kunskapsstöd för landstingens hälso- och sjukvård. Under 2014 bildas råd för ytterligare sjuk- vårdsområden. Ett av flera initiativ från diabetesrådet var en jämförande studie med syfte att identifiera fram- gångsfaktorer – strukturer, processer och arbetssätt som hänger ihop med goda utfall i vården av patienter med diabetes typ 2 i primärvård.
Under 2014 pågår en uppdatering av de nationella rikt- linjerna för diabetes. Socialstyrelsen arbetar även med en ny nationell utvärdering av diabetesvården. I de öppna jämförelserna av landstingens sjukvård ingår diabetes och data från NDR sedan flera år. Många landsting och regioner arbetar med diabetesvårdens utveckling, och vill ha tillgång på uppgifter från NDR.Aktiviteter som dessa gör att förfrågningar om datauttag till NDR ökar, både från professionerna och från lands- tingen.
Man vill kunna använda resultat från NDR i de egna analyserna. För att möta detta behov har registret under 2014 lanserat ”Knappen”. Knappen är en funktion på NDRs hemsida som förenklar processen att hämta och analysera statistik i realtid och skall vara ett stöd för diskussioner och förbättringsarbeten, regionalt och lokalt.
Innehåll och nyheter i årets rapport
Knappen och även annan utveckling av NDRs hemsida skapar möjligheter att presentera mer information på hemsidan. Den tryckta årsrapporten innehåller inte alla de diagram och de beskrivningar av diabetesvården som den har brukat att göra, fler resultat finns på hemsidan. Årets rapport är dock ganska lik de tidigare årens, även om vissa förändringar skett.
Den mest synliga förändringen är landstingsdelen där olika data och uppgifter som belyser diabetesvårdens kvalitet tydligare formuleras som indikatorer för upp- följning och förbättringsarbete. För riket, landsting, vårdcentraler (enbart spridning), sjukhus visas resultatet för dessa indikatorer, tillsammans med en kort, beskri- vande text.
I rapporten visas resultatet för 14 indikatorer för primär- vård och 14 för patienter med typ 1 diabetes vid medicin- klinik. Motsvarande redovisning för patienter med typ 2 diabetes vid medicinklinik skall ske via Knappen. Uppgift om svarsbortfall för vissa variabler i NDR lyfts upp något mer än tidigare.
Landstingsprofilerna har utvecklats. Utöver redovis- ningen med hjälp av piltavlan visas per landsting en resultatbox, som överskådligt beskriver utfallet för alla indikatorerna, för primärvård och för medicinklinik vid typ 1 diabetes.
Urval och formulering av indikator kan förändras till nästa år. Synpunkter och förslag om detta välkomnas: Vilka indikatorer ger det bästa stödet för att följa upp och förbättra diabetesvården?
En annan förändring är att vissa patientgrupper särskilt beskrivs: Nydebuterade patienter med typ 2 diabetes och unga patienter med typ 1 diabetes. Skarpt fokus på risk- minskning är viktig för dessa. Vidare beskrivs femårs- risken för diabeteskomplikation för första gången även per landsting, för att illustrera effekten av en god kontroll av riskfaktorer.
Registret har fortfarande många utmaningar. En av de största är frågan om hur vi på bästa vis kan bygga in patientrapporterade kvalitetsmått, PROM (Patient Reported Outcome Measures) i NDR. En annan stor utmaning är att göra det möjligt för en person med diabetes att med hjälp av NDR kunna se sina egna resultat, när man vill.
Vi hoppas att årsrapporten inspirerar till vidare analyser och samtal och till en allt bättre diabetesvård.
Soffia Gudbjörnsdottir, registerhållare NDR Ann-Marie Svensson, biträdande registerhållare NDR
______________________
Gå in på www.ndr.nu
och en bit ner finns
”Årsrapport – 2013 års resultat
Klicka på denna och en pdf-fil komemr fram,
kan ta 15-20 sekunder innan denna laddas,
då rätt omfattande
– och sedan finns hela årsrapporten online på Din dator
Obs! Du behöver inte vara inloggad med anv namn eeller lösenord
för att kunna läsa årsrapporten
________________________________________________
Läs utdata för alla landsting, alla sjukhus
och övertgripande diabetesdata för primärvården.
_________________________________________________
Kolla gärna också in nedan – som är nytt för 2014,
online och utan lösenord och utan user word
Nationella diabetes Registret (NDR)
Nationella Diabetes registret (NDR) har nu lanserat on line utan lösenord ”Knappen” för jämförelse av utdata i realtid
ger nu möjlighet att ta del av förbättringsarbetet on line utan lösenord med utdata från 2010, 2011, 2012, 2013
• indikator över tid
• indikator på landstings/enhetsnivå
• indikatorsammanställning
• urval diabetestyp
• kön
• ålder från och ålder till
Du kan göra jämförelser mellan landstingen samt följa den egna kliniken över tid
och i jämförelse med andra kliniker inom landstinget.
NDR vill med den nya funktionen underlätta och möjliggöra för profession och landstingen liksom övriga att få omedelbar tillgång till data och också kunna ta läördom av varandra. Man kan också jämföra det egna landstinget med riket. Statistiken är självinstruerande och kan anpassas efter det lokala och regionala behovet av urval och presentation.
_________________________________________________
Barndiabetesrapporten, Swediabkids, kommer om 3-4 verckor, i maj.
Nästa år avses enligt uppgift båda rapporterna komma ut samtidigt i en och samma skrift
och också ut på www
Alla medlemmar i SFD får årsrapporten utskickad med posten om 10-14 dagar
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt