I Dagens Medicin rapporterades nyligen om en nystartad universitetskurs, Diabetes i ett mångkulturellt perspektiv, vid Uppsala Universitet.
I reportaget intervjuas kursledare Janeth Leksell och deltagare på kursen Shadan Vesterback. I artikeln påtalas att det är bara någon procent av vårdcentralerna som erbjuder kulturanpassad diabetesutbildning.
Tre aspekter tas upp som mest centrala i mötet med personer från andra kulturer. En aspekt är att alla människor har sin egen referensram, oavsett om personen kommer från en liten by eller storstad såväl i Sverige som i Kurdistan.
Den andra aspekten är att skaffa kompetens om hur information och utbildning ska delges personer som är analfabeter.
För det tredje använder människor olika uttryckssätt för att beskriva innebörden av att ha drabbas av diabetes. Följande citat belyser på ett bra sätt ett exempel på uttrycksätt:
Låt dig inte hindras när patienten säger att det är Guds vilja att hon blivit sjuk.Jag vet att det oftast bara betyder att man har respekt för ödet. Jag lirkar och frågar vidare tills jag får veta hur patienten verkligen mår, säger Shadan Vesterback från Vallentuna.
Andra aspekter som belyses i kursen är ramadan och diabetes, om detta ämne har Anders Frid skrivit i Läkartidningen. Fasta under sommartid kan ge ökade risker – kompetent rådgivning behövs
Fasta under ramadan möjligt för en del diabetiker – men inte alla
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16737
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt