3 JO-anmälningar mot TLVs beslut om upphörd subvention av tidigare fritt diabeteshjälpmedel
TLV JO-anmäld x 3
3 JO-anmälningar mot TLVs beslut om upphörd subvention av tidigare fritt diabeteshjälpmedel, från Storstockholms och Alingsås patientförening samt från en privatperson.
Anmälan från Alingsås patientförening som nedtill
Beskriv i korthet vad som hände och när det ägde rum
2011-06-27 beslutade TLV att minilinksändare, sen-serter och testplugg inte längre ska ingå i läkemedelsförmånerna. Beslutet träder i kraft 2011-09-01 i och med detta beslut omdefinierar TLV själva vad en subentionerad förbrukningsartikel är. TLV anser att elektroniska produkter eller de som kräver service inte längre är en förbrukningsartikel. TLV anser också att en produkt som på något vis kan användas av en annan person, trots risk för HIV, Hepatit C eller annan blodsmitta inte är en förbrukningsartikel.
Noterbart är att i TLV:s vägledning för företagen 2008, som fortfarande gäller, står att Förbrukningsartiklar är både enkla produkter för i huvudsak engångsbruk och tekniskt avancerade produkter som i vissa fall kan återanvändas och som kan kräva service och underhåll. Så sent som 2010-12-22 beslutade TLV att samma produkter skulle kvarstå i förmånssystemet. TLV anser att produkterna och systemet med kontinuerlig blodsockermätning är ur en hälsoekonomisk aspekt en bra och kostnadseffektiv behandling. TLV:s mission är att skapa mesta möjliga hälsa för pengarna.
Med hjälp av Minilink kan diabetespatienter få löpande information om blodsockervärdet. Minilink är ett system för kontinuerlig glukosmätning och möjliggör att blodsockret kan pressas ner mot normala nivåer utan risk för lågt blodsocker eller insulinkoma. Idag vet man att uppkomsten av sena komplikationer som blindhet, njursvikt, hjärtinfarkt, amputation m.m. är klart kopplat till blodsockernivån och dess reglering. Det är de sena komplikationerna som är dyra och resurskrävande för både individen och samhället. Blodsockret stiger på barn med diabetes när de börjar skolan pga. att föräldrarna känner oro för att barnet skall få en insulinkänning den inte klarar av och hamna i koma. Barnet får för lite insulin. Med kontinuerlig blodsockermätning kan denna oro förebyggas och barnet får en bra blodsockerkontroll och i förlängningen minska risken för sena komplikationer.
På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt?
TLV:s beslut innebär att patienterna kommer att få betala för Minilink ur egen ficka för att få tillgång till ett komplett och fungerande kontinuerlig glukosmätningssystem. Vissa landsting/regioner kan möjligtvis besluta att stå för kostnaden. Beslutet innebär också att myndigheten helt bortser från helheten utan fattar beslut på enskilda bitar av ett helt system som endast är funktionellt när alla delar är med. Konsekvensen för personer med diabetes är att de med sämre ekonomi undanhålls möjligheten till en bra blodsockerkontroll och därmed utsätts för ökad risk att få sämre hälsa.
Unga diabetiker har sämre inkomst jämfört med icke diabetiker enligt en stor svensk studie egen finansiering är endast möjlig för en liten del av personerna med diabetes. TLV har omtolkat lagen 2009:366 och definitionen av förbrukningsartiklar. i förarbetena (prop. 2008/09:145) till lagen (2009:366) om handel med läkemedel framgår inte av förmånslagen vilka beslutskriterier som skall gälla för förbrukningsartiklar. dessutom konstaterar TLV själva i sin Konsekvensutredning (2011-05-02) att det saknas en paragraf som anger hur de skall värdera förbrukningartiklarna. TLV har beslutat sig för att tillämpa 15§ i förmånslagen analogt. Något domstolsavgörande som visar att detta är möjligt, finns dock inte. TLV:s bemyndigande omfattar dock endast verkställighetsföreskrifter.
En verkställighetsföreskrift får dock inte innehålla sådant som för enskildas del innebär ett helt nytt åliggande eller ingrepp. I och med detta beslut kränker dessutom TLV och Sverige även Barnkonvention som ratisficerats av Sverige
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-07-17|