DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Insulinföretag slutar att producera flera insulin 2025

Insuliner som slutar säljas 2025

 

  • Actrapid – penfill
  • Insulatard – flexpen och penfill (alla former)
  • Levemir – flexpen, penfill och innolet (alla former)
  • Novorapid – Innolet
  • Fiasp – pumpcart och flextouch
  • Tresiba – flextouch U 100

 

Flera insulin och pennalternativ fasas ut under 2025, bland annat det vanligaste insulinet Insulatard vid T2DM.

Planen är att produkterna slutar säljas helt under kvartal 3 2025. Utfasningen har redan påbörjats i slutet av 2024.

 

 

Företaget anger som skäl att de vill ”optimera” produktionen och ”bättre möta patientefterfrågan”. Beslutet ska enligt utskick till patientorganisation inte tolkas som att företaget beslutat att dra sig ur insulinproduktion.

Det har spekulerats i om det är produktionstakten av själva pennorna som delvis orsakat senaste årets globala brist på företagets kioskvältare Ozempic och Wegovy som säljs som engångspennor, skriver Allt om diabetes, patientorganisationens tidskrift, Svenska Diabetesförbundet.

 

 

Främst gäller det insulinsorterna Fiasp och Tresiba, som används av patienter med typ 1 diabetes. Ampuller med Fiasp och Tresiba finns kvar liksom flergångspennor att byta till.

”Den stora skrällen är att basinsulinet Insulatard försvinner. Det är ett flaggskepp för Novo nordisk som de lägger i graven”, säger Peter Fors överläkare och ordförande för terapigrupp diabetes i VGRs Läkemedelskommitte.

 

 

Insulatard är det stora insulinet vid typ 2 diabetes. Förra året lade Sanofi ner produktion av Insuman. Nu är Lillys NPH insulin den enda ersättningsinsulinet som finns kvar.

Idag använder 23 000 patienter med T2DM Insulatard. Lilly anger att de har ett gott lager av sitt insulin och god kapacitet att växla upp, i nuläget.

 

 

För den som använder Levemir är ett byte till en annan insulintyp ett måste. Det finns inget alternativ att byta till. Därmed krävs också dosjusteringar från ansvarig läkare. Fiasp flextouch har redan varit restnoterat sedan länge.

”Så om ditt insulin finns med på listan är det lika bra att göra bytet redan nu”, säger Peter Fors i intervjun.

 

Utdrag ur text från skriften Allt om diabetes, Svenska Diabetesförbundet, Nr 1 2025

 

 

Kommentar

 

Mycket extra arbete krävs nu från barndiabetes- och vuxendiabetesvården, framförallt från primärvården. Behovet av byte uppkommer akut vid brist på apotek. Det kan vara svårt för många enheter att att hinna göra bytet elektivt vid ett ordinarie besök.

 

Från juni 2024 har företaget haft flera restnoteringar av insulin med extra arbete för vården. Restnoteringar av insulin skulle ha upphört i sept 2024 men har fortsatt.

 

Restnoteringar och indragning av insulin ger frustrerande stress för patienter, då de upptäcker att deras insulin saknas på apoteket.

 

Många läkare har kritiserat företagets åtgärder. Helt utan förståelse. Förlängd tid till 2026 önskades. Samma sak här. Allt är bestämt från företagets internationella ledning. Det skall skall gälla i alla länder world wide.

 

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

 

 

 

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp