RECENSION
”Obesitas. En lärobok om obesitas hos vuxna”.
Björn Eliasson, Ingrid Larsson. Utgiven 28/10 2024. Häftad. Något större än A 5, Studentlitteratur, bästa pris 359 kr, direkt från förlaget, eller via internethandlare till något högre pris
Författarna är välkända nationellt, uppskattade och kunniga frekvent anlitade föreläsare. Under åren har de deltagit i flera nationella myndigheters behandlingsriktlinjer. De arbetar båda kliniskt med obesitas, har också deltagit i flera forskningsstudier inom området obesitas.
Ingrid Larsson var författare till kapitel om energibalans redan 2007 (Fetma. Från gen- till samhällspåverkan. Stephan Rössner redaktör, slut på förlaget), en mycket omfattande bok på 386 sidor. Ingrid har själv skrivit en egen bok med legendariske Stephan Rössner om Fetma i primärvård utgiven 2015, utgiven i 2 upplagor, en uppskattad kursbok (166 sidor, finns fortfarande på förlaget 215 kr). Ingrid är vetenskaplig sekreterare i Svensk Förening för obesitasforskning och sitter också med i arbetsgruppen kring kliniskt kunskapsstöd SKR för obesitas.
Författarna behärskar ämnet väl. De skrev tillsammans en bok 2023 ”Behandling av övervikt och fetma; en uppdaterad manual”. Den vill inspirera, enligt förlaget Affecta, till ett vetenskapligt baserat omhändertagande. Den finns tillgänglig för 249 kr på www.
Aktuell bok är up-to-date i ämnet. Samtidigt är den betydligt mer koncentrerad, lättläst, än sina föregångare. Mycket kring avancerad fysiologi är bortskalad till förmån för en aktuell handbok/kursbok. Studentlitteratur annonserar redan på sin hemsida att den är kursbok för internmedicin för läkare.
Obesitas är en komplex sjukdom – ordet ”komplex” nämns i boken på ett 10-tal ställen i olika kapitel, fysiologi, behandling etc. Boken tar upp i första kapitlet 10 sidor för att medvetandegöra läsaren om alla de stigmatisering och myter som finns kring obesitas liksom på flera sidor om förbättrat bemötande i mötet med individen. Evidens i behandling liksom aktuell vetenskap diskuteras ingående med optimal mängd referenser efter varje kapitel. De senare är uppdaterade fram till 2024, även någon referens finns från 1956. Socialstyrelsens och Sveriges första nationella riktlinjer från 2022 med uppdaterad version 2023 ger ett eget kapitel. Levnadsförändringar tas upp ingående, läkemedel och obesitaskirurgi (i boken nämns att Sverige har flest gjorda operationer per invånare)) illustreras med patientfall. Det diskuteras att det första kliniska kunskapsstödet för fetma från SKR är ute på remiss och väntas bli antagit i början av 2025. Den intresserade kan fram till 15/2 lämna egna remiss-synpunkter. Läs remiss-dokumentet på nedan www. Här står vid ICD koder, att nu ska ordet ”fetma” ändras till ”obesitas”. Fortfarande 4 ggr mer sidor om kirurgi jämfört med läkemedelsbehandling.
https://kunskapsstyrningvard.se/kunskapsstyrningvard/kunskapsstod/remisserkunskapsstod/remisserpagaende/obesitas.84914.html
Boken levandegör ämnet på ett högst pedagogiskt sätt, rikligt med figurer, tabeller och flödesschema, gjorda med fin layout, och 10-tal patientfall med utförliga kommentarer.
75 sidor tar upp obesitas, dess orsaker och konsekvenser. Andra halvan av boken, 125 sidor, handlar om olika behandlingsalternativ. Alfabetisk innehållsförteckning allra sist underlättar. Den är korrekturläst noggrant.
Vad kan bli bättre till nästa upplaga?
- Individer med olika etnicitet kan få högre sjukdomsrisk vid lägre BMI jämfört med andra etniciteter, särskilt gäller detta för asiater jämfört med kaukasier. Detta skulle kunna ha tagits upp.
- Vi har många, i vissa områden över 50%, i Sverige födda utanför Europa, där kultur och tradition finns kring kost, etc. Hur hantera detta vid obesitas; det saknas i boken.
- Referenslista skulle kunna ha länkats med en siffra till den mening den avser i texten.
- Många referenser finns numera som artiklar i www och skulle ha underlättat för läsaren.
- Internetadresser förekommer i dagsläget i de flesta böcker. Det blir säkert fler då boken kommer som en e-bok som förlaget möjligen planerar.
- Under läkemedel finns angivet om de ingår med eller utan subvention, dvs i förmånssystemet. I texten om dubbel-agonister saknas denna uppgift. De ligger i nu-läget utanför subvention, både för typ 2 diabetes och obesitas, i Sverige.
Boken är korrekt skriven. Författarna är solidariska med Socialstyrelsen, då det gäller information om att enbart orlistat har subvention för obesitas. Det blev skarp kritik mot myndigheten för detta, från flera obesitologer och andra experter, både i Dagens Nyheter och Dagens Medicin. Nu måste patienter med egna dyra pengar betala för moderna effektiva läkemedel. 2025 kan bli ett bättre år.
Denna bok är en fin julklapp. Författarna gratuleras till ett framgångsrikt arbete.
Målgrupp är sjukvårdspersonal på sjukhus och primärvård, innehåller ett strukturerat avsnitt om primärvård och obesitas, även studenter inom flertal vårdyrken, nutrition och omsorg, administrativa beslutsfattare inom vården.
______
Lite kuriosa; vad säger Chat-GPT 4,0 om obesitas
På sidan 2 i boken skriver förlaget ”användning av detta verk för text- och datautvinningsändamål medges ej”, dvs den ska inte användas för gernerativ AI. I dessa tider med mycket diskussion kring AI och en igår överlämnad utredning kring nationell strategi om AI till regeringen;
Vad säger Chat-GPT 4.0 om obesitas? Svar inom efter 0,1 sek
”Obesitas, eller fetma, är ett tillstånd där en person har en överdriven mängd kroppsfett, vilket kan påverka hälsan negativt. Fetma mäts ofta med hjälp av Body Mass Index (BMI), där ett BMI på 30 eller högre anses vara fetma. Fetma är associerad med flera allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck, sömnapné, och vissa former av cancer.
Utredning av obesitas
Utredning vid obesitas innefattar både medicinska och livsstilsrelaterade aspekter:
- BMI-mätning – För att fastställa graden av fetma.
- Mätning av midjemått – Ett mått på bukfetma, som är kopplat till högre risk för sjukdomar.
- Anamnes – En detaljerad bedömning av patientens livsstil, kostvanor, fysisk aktivitet, samt familje- och sjukdomshistoria.
- Blodprover – För att kontrollera nivåer av exempelvis blodfetter, blodsocker, och hormoner (t.ex. sköldkörtelhormoner).
- Hälsokontroller – För att identifiera eventuella följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck eller hjärtsjukdom.
Behandling av obesitas
Behandlingen av obesitas bör vara individuell och omfattande. Några av de vanligaste behandlingsalternativen inkluderar:
- Livsstilsförändringar:
- Kostråd – En hälsosam och balanserad kost är grundläggande. Minska på kaloriintaget och öka andelen näringsrik mat, som grönsaker, frukt, fullkorn och magra proteiner.
- Fysisk aktivitet – Regelbunden träning är viktig för att öka energiförbrukningen och förbättra hälsan. Rekommendationen är minst 150 minuter måttlig aerob aktivitet varje vecka.
- Beteendeterapi – För att hjälpa till med viktminskning genom att ändra matvanor, minska emotionellt ätande och öka fysisk aktivitet.
- Medicinering:
- Vid svår fetma eller när livsstilsförändringar inte ger tillräcklig effekt, kan läkemedel övervägas. Dessa läkemedel kan hjälpa till att minska aptiten eller hindra absorptionen av fett.
- Vanliga läkemedel inkluderar orlistat (som hindrar fettabsorption) eller läkemedel som påverkar aptitreglering som liraglutid och naltrexon-bupropion.
- Kirurgi:
- Bariatrisk kirurgi (exempelvis gastric bypass eller gastric sleeve) kan övervägas för personer med svår obesitas, särskilt om andra behandlingsmetoder inte har varit effektiva eller om det finns allvarliga hälsokomplikationer. Kirurgi innebär att kirurgiskt minska magsäcken eller ändra matsmältningssystemet för att begränsa matintaget eller absorptionen.
- Stöd och uppföljning:
- Långsiktig uppföljning är viktig för att upprätthålla viktminskning och för att hantera eventuella biverkningar av behandlingar. Stödgrupper eller individuell rådgivning kan vara användbara.
Förebyggande åtgärder
För att förebygga obesitas är det viktigt att tidigt införa hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet. Detta inkluderar att äta en balanserad kost, minska på socker- och fettintaget, samt att främja en aktiv livsstil från ung ålder.
Sammanfattningsvis är behandling av obesitas ofta en långsiktig process som kräver en kombination av livsstilsförändringar, medicinsk behandling och ibland kirurgi.”
________________
Recension
Stig Attvall, docent, Sahlgrenska Akademin, Göteborg
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt