DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffe. Uppsala universitet forskning

Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffet på jobbet

Pressmeddelande – 13 Mars 2025 12:00

Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffet på jobbet

Kaffet från de flesta kaffemaskiner på arbetsplatser innehåller relativt höga nivåer av kolesterolhöjande ämnen. Det är stor skillnad i jämförelser med vanliga kaffebryggare med pappersfilter, som filtrerar bort det mesta av ämnena.

 

 

Det visar en ny studie ledd från Uppsala universitet, i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Studien publiceras i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet.

Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe.

Vi tolkar det som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet.

Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem.

Men problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater och koncentrationerna har också haft stora variationer mellan mättillfällen, säger David Iggman, forskare vid Uppsala universitet, som har lett studien.

 

 

Pappersfilter mest effektivt

Att kokkaffe innehåller höga halter av de kraftigt kolesterolhöjande ämnena diterpenerna cafestol och kahweol är redan känt.

Det nämns i de senaste nordiska näringsrekommendationerna, där rådet är att dra ner eller avstå från att dricka kokkaffe.

En vanlig kaffebryggare, som har ett pappersfilter, lyckas däremot nästan fullständigt filtrera bort de kolesterolhöjande ämnena.

Hittills har det inte undersökts i vilken utsträckning som kaffemaskiner, som finns i offentliga miljöer, filtrerar bort dessa ämnen. I studien har forskarna undersökt fjorton kaffemaskiner i fikarum på olika arbetsplatser. Kaffet har varit fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe.

 

De har tagit kaffeprover från maskinerna vid flera olika tillfällen och analyserat innehållet. Det var stor skillnad mellan maskinerna när det gäller nivåerna av cafestol och kahweol, men nivåerna kunde också skilja mellan olika provtillfällen.

 

 

Kan öka risk för hjärt-kärlsjukdom

Den vanligaste typen av kaffemaskin, i studien kallad bryggmaskin, är den som producerade kaffe med högsta koncentration av diterpener. I jämförande analyser har forskarna undersökt perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg. Kokkaffet innehöll de högsta nivåerna diterpener per kopp. Vissa espressoprover innehöll också höga nivåer, men med stor variation.

 

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom.

För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra.

 

För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet, säger David Iggman.

 

 

Artikel: Erik Orrje et al.; Cafestol and kahweol concentrations in workplace machine coffee compared with conventional brewing methods, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2025, 103933, ISSN 0939-4753, DOI: 10.1016/j.numecd.2025.103933

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475325000870

 

David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet,

 

 

Fakta

Två prover togs från varje maskin med två-tre veckors mellanrum. Kaffesorterna var både mellanrost och mörkrost av fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe. De flesta maskiner har färdigmalet kaffe, enstaka malde bönor men forskarna tror inte att det skulle påverka. De testade 14 maskiner varav 11 bryggmaskiner och 3 liquidmodeller (lägre nivåer, blandas från koncentrat). Som jämförelse gjordes samma analys med några andra tillagningsmetoder: perkolator, espresso, kaffepress, kokat kaffe och kokkaffe silat genom tyg. Allt kaffe analyserades på Chalmers tekniska högskola. Kaffeprover insamlades av läkarstudent Erik Orrje under våren 2024.

 

 

 

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Press info Uppsala Universitet

 

 

Nyhetsinfo

ABSTRACT

Cafestol and kahweol concentrations in workplace machine coffee compared with conventional brewing methods

Highlights

Abstract

Background and Aims

Unfiltered coffee contains high concentrations of cholesterol-raising diterpenes. We aimed to measure the levels of diterpenes in machine coffee.

Methods and Results

Coffee samples were collected from Swedish workplaces and compared with home-made coffee brews.
Concentrations of cafestol and kahweol were measured by liquid chromatography-mass spectrometry.
The median (range) cafestol and kahweol concentrations were 176 (24-444) mg/L and 142 (18-434) mg/L for brewing machines (n=11), 8 (2-343) mg/L and 7 (2-288) mg/L for liquid-model machines (n=3), and 12 (4-24) mg/L and 8 (3-19) mg/l for home-brewed, paper-filtered coffees (n=5).
Boiled coffee had high concentrations of cafestol and kahweol, 939 mg/L and 678 mg/L, but having it poured through a fabric filter reduced the concentrations to 28 and 21 mg/L. Other coffee brews (percolator, French press) contained intermediate levels of cafestol (∼90 mg/L) and kahweol (∼70 mg/L), with the exception of some espresso samples with high levels (up to 2447 mg/L cafestol).

Conclusion

Most coffees from workplace brewing machines contain higher diterpene concentrations than paper-filtered coffee, but lower than unfiltered coffee. Intake of insufficiently filtered coffee during working hours could be an overlooked factor for cardiovascular health due to its effect on plasma cholesterol concentrations.

 

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp