Annons

Insulinpumparnas framtid avgörs inte av TLV - utan av domstol, skriver Fredrik Löndahl i sin ledare, Svenska Diabetesförbundet

Patientorganisationen, Svenska Diabetesförbundet, och dess nyvalde ordförande, Fredrik Löndahl, skriver i sin första ledare i tidskriften Diabetes nr 3/12 följande krfing TLVs beslut 26 april 2012 om att insulinpumpar skall ut ur nationell subvention från 1 dec 2013 för att livslängden blivit längre än 2 år enligt TLVs bedömning. Varje region ska enligt förslaget avgöra tillgänglighet och vilka insulinpumpar som ska vara ämnade för respektive region
"När det gäller pumparna har Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) nyligen, trots omfattande protester från Diabetesförbundet och många enskilda, beslutat att insulinpumparna ska tas bort från läkemedelsförmånen.
- Det är ett dåligt beslut av flera anledningar, men vad som är särskilt irriterande är att våra valda politiker inte velat ta i frågan och slå fast vad som är en förbrukningsartikel.
Istället har nu myndigheten TLV fått agera helt fritt och trots en drygt 15-årig praxis nu omtolkat detta begrepp.

TLVs beslut har redan överklagats, vilket innebär att det till slut är en domstol som ska avgöra pumparnas framtid. Det ärinte en önskvärd utveckling."
Nyhetsinfo

Sök i Dagensdiabetes 2064 sidor:

Sök:

Bla Bok