Skriv ut
Kategori: Nyheter
Sannolikt dricker många personer med övervikt och/eller diabetes läsk som är sötad med konstgjort sötningsmedel. Det är ett enkelt sätt att minska intaget av socker och därmed av kalorier. Men nu visar en stor undersökning att det kanske ändå inte är en så god idé.
 
De som regelbundet dricker light/zero-drycker har en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt jämfört med de som sällan eller aldrig dricker den sortens läsk. Dessutom har flera tidigare undersökningar visat att zero-dryckerna kan öka risken för både övervikt och typ 2-diabetes.
 

en burk coca cola light

Även om sötningsmedlen inte innehåller socker reagerar kroppen som om vi åt socker. Bild: Sara Liedholm

Det är amerikanska forskare från Albert Einstein Collage of Medicine, New York, som publicerar sin undersökning i tidskriften Stroke. De har analyserat drygt 80 000 kvinnor i åldrarna 50-79 år (i den så kallade Women's Health Initiative study) och deras dryckesvanor när det gäller konstgjort sötade drycker.


Den ansvarige författaren till studien, Yasmin Mossavar-Rahmani, påpekar att detta är en observationsstudie, att den visar på ett statistiskt samband men säger ingenting om orsaken till sambandet. Vidare kan forskarna inte säga något om yngre kvinnor eller om män. Kvinnorna rapporterade själva hur stor deras konsumtion av dryckerna var.


- Vi vet inte vilken typ av konstgjort sötningsmedel kvinnorna har konsumerat så vi kan inte säga vilka som kan vara skadliga eller vilka som kan vara harmlösa, säger Yasmin Mossavar-Rahmani och fortsätter:
- Många, särskilt de med övervikt, använder lågkaloridrycker för att minska ned på antalet kalorier. Vår forskning och andra observationsstudier har visat att de konstgjort söktade drycker kanske inte är så harmlösa och att en hög konsumtion har ett samband med ökad risk för både stroke och hjärsjukdom, säger Yasmin Mossavar-Rahmani till Science Daily.

 

Kraftigt förhöjd risk

När forskargruppen jämförde de kvinnor i Women's Health Initiative study som konsumerade konstgjort sötade drycker färre än en i veckan eller aldrig med kivnnor som drack två eller fler varje vecka framstod mönstret tydligt.

Risken för både stroke och hjärtsjukdom bland högkonsumenterna var nästan 30 procent högre.

Bland överviktiga kvinnor (BMI över 30) var risken att drabbas fördubblad.

Lurar kroppen och stimulerar insulinfrisättning

För några år sedan rapporterade forskare från Washington University School of Medicine om en undersökning i tidskriften Diabetes Care där sötningsmedlet sucaralose var satt under lupp.


17 kraftigt överviktiga personer som inte konsumerade artificiella sötningsmedel och som inte hade diabetes deltog i studien.


- Våra resultat visar att sucaralose inte är neutral, det har effekter på ämnesomsättningen, sager Yanina Pepion, försteförfattare till studien.


Deltagarna fick antingen vatten eller sucaralose att dricka innan en sockerbelastning utfördes, det vill säga de fick dricka en bestämd mängd glukos och deras blodsockernivåer mättes för att få ett mått på hur de kunde hantera sockerdosen.


Forskarna vill ta reda på om insulin- och blodsockernivåerna påverkads av sötningsmedlet.
- Så var det, säger Yanina Pepion. När deltagarna hade druckit sucaralose innan sockerbelastningen ökade deras blodsockerhalter och den utsöndrade insulinmängden var cirka 20 procent högre.

Länk till artikeln i tidskriften Stroke:
Artificially Sweetened Beverages and Stroke, Coronary Heart Disease, and All-Cause Mortality in the Women’s Health Initiative

Länk till artikeln i tidskriften Diabetes Care:
Sucralose Affects Glycemic and Hormonal Responses to an Oral Glucose Load

 

Frtån www.diabetesportalen.se 

förf Sara Liedholm

Publiceras med tillstånd av www och förf

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt
 

Träffar: 35807