Skriv ut
Kategori: Nyheter

Ett ägg om dagen är nästan lika farligt som att röka 20 cigaretter - när det gäller att öka risken för åderförkalkning. Studien har dock fått kritik.

Drygt 1 200 personer i 60-års åldern fick bland annat svara på hur mycket ägg de åt och många cigaretter de rökte per dag. Tre eller flera ägg per vecka ökade risken väsentligt för åderförkalkning i halspulsådern – något som kan leda till stroke. Bland de riktiga äggfantasterna var riskökningen nästan lika stor som för personer som röker ett paket cigaretter om dagen.

– Det har visats i flera studier att äggula kan öka kolesterolnivåerna hos människor. I värsta fall kan du utveckla hjärt- och kärlsjukdomar på sikt, säger Kjetil Retterstøl vid Oslo universitet till Dagbladet.

https://www.dagbladet.no/nyheter/ett-egg-daglig-er-nesten-like-ille-som-a-royke-en-20-pakning-om-dagen/63109221

Kritik mot resultatet

Den kanadensiska studien 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021915012005047

som publicerades i tidskriften Atherosclerosis i juli har delat forskarvärlden i två läger. Den ena är förbluffade över resultatet medan andra kritiserar studien för att vara osäker. Steven Novella skriver på bloggen Science-Based Medicine att studien snarare visar att äggätande inte höjer kolesterolhalterna alls. 

– Ägg har många fina egenskaper så jag tycker att det är lite missvisande att jämföra det med rökning, säger Kjetil Retterstøl

Article Eggs and Atherosclerosis

https://sciencebasedmedicine.org/eggs-and-atherosclerosis/

 

 

Article

Egg yolk consumption and carotid plaque

J. DavidSpenceaDavid J.A.JenkinsbJeanDavignoncde

Atherosclerosis

Volume 224, Issue 2, October 2012, Pages 469-473

 

Abstract

Background

Increasingly the potential harm from high cholesterol intake, and specifically from egg yolks, is considered insignificant. We therefore assessed total plaque area (TPA) in patients attending Canadian vascular prevention clinics to determine if the atherosclerosis burden, as a marker of arterial damage, was related to egg intake. To provide perspective on the magnitude of the effect, we also analysed the effect of smoking (pack-years).

Methods

Consecutive patients attending vascular prevention clinics at University Hospital had baseline measurement of TPA by duplex ultrasound, and filled out questionnaires regarding their lifestyle and medications, including pack-years of smoking, and the number of egg yolks consumed per week times the number of years consumed (egg-yolk years).

Results

Data were available in 1262 patients; mean (SD) age was 61.5 (14.8) years; 47% were women. Carotid plaque area increased linearly with age after age 40, but increased exponentially with pack-years of smoking and with egg-yolk years. Plaque area in patients consuming <2 eggs per week (n = 388) was 125 ± 129 mm2, versus 132 ± 142 mm2 in those consuming 3 or more eggs per week (n = 603); (p < 0.0001 after adjustment for age). In multiple regression, egg-yolk years remained significant after adjusting for coronary risk factors.

Interpretation

Our findings suggest that regular consumption of egg yolk should be avoided by persons at risk of cardiovascular disease. This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference.

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

 

 

Träffar: 3577