Nu rekommenderas landstingen att erbjuda vissa personer med typ 2-diabetes en medicinteknisk mätare, skriver Petra Hedbom 180207 på www.dagensmedicin.se och fortsätter aom nedtill
 
Med så kallade CGM-system kan diabetiker mäta sina blodsockernivåer flera hundra gånger per dygn via en sensor på huden, utan att behöva sticka sig vid varje tillfälle. Redan i dag rekommenderas tekniken vid typ 1-diabetes.
 
Nu utökar NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting sin rekommendation för systemet Freestyle Libre, till att för första gången gälla vissa patienter med typ 2-diabetes.
 
De patienter som berörs är de som behandlas med en kombination av bas- och måltidsinsulin och som har svårt att få sin blodsockernivå under kontroll trots ansträngningar. Dessa ska erbjudas kontinuerlig glukosmätning med systemet.
 
Mona Landin Olsson, professor och endokrinolog vid Skånes universitetssjukhus i Lund som forskat på effekterna av kontinuerlig glukosmättning av gravida, tycker att den utökade rekommendationen är positiv.

– För den här gruppen som har svårt att komma till rätta med sin behandling trots att de sticker sig i fingret ofta, är kontinuerlig mätning bra. Med tanke på kostnaderna är det också rätt att inte låta rekommendationen gälla alla med typ 2-diabetes, säger hon.
 
Rekommendationen grundas på en hälsoekonomisk utvärdering som gjorts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Hela rekommendationen finns här
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt