Från TT 170320

Föräldrar som mixtrar med sina barns insulinpumpar varnas av läkare:

— Vi ser en stor medicinsk risk; en bugg i syste­met skulle kunna göra att barnet i värsta fall får fel insulindos, vilket kan vara livsfarligt, säger barnläkaren Frida Sundberg till Dagens Medicin.

Helautomatiska insulinpumpar finns ännu inte på den svenska marknaden, men halvautomatiska pumpar kan manipuleras och "uppgraderas" med hjälp av nedladdad programvara. Enligt företrädare för Barnläkarföreningen, som slagit larm till Läkemedelsverket, finns föräldrar till diabetessjuka barn som bygger om pumparna så att insulintillförseln helt automatiseras.

Läkemedelsverket har dock inga lagliga möjligheter att ingripa mot hanteringen. Inte heller Inspektionen för vård och omsorg säger sig kunna förhindra att föräldrar använder insulinpumpar på annat sätt än avsett.

Men inspektionen för vård och omsorg IVO påminner om att sjukvårdspersonal har skyldighet att anmäla till kommunen om man bedömer att ett barn är i fara.



Från www.dagensmedicin.se Katrin Trysell

Föräldrar hackar insulinpumpar

Föräldrar som manipulerar sina barns insulinpumpar är ett nytt och ökande problem – det hävdar barnläkare som nu slagit larm till Läkemedelsverket.

– Det här är något som vi inte ens i vår vildaste fantasi kunnat tänka oss att folk skulle ge sig in på. Medicinteknisk utrustning måste vara säkerhetsgranskad och patientsäker, säger Frida Sundberg, barnläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Läkemedelsverket avråder starkt patienter och föräldrar från att bygga egna insulinpumpsystem. Men varken de eller Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kan stoppa det hela.

– Vi ser allvarligt på det här. De här patienterna och föräldrarna till patienter använder sig av algoritmer som inte har något vetenskapligt stöd eller klinisk evidens. Det kan påverka pumpens funktion på ett sätt som man inte känner till, säger Karin Hampus, utredare på Läkemedelsverket.

Patienter med typ 1-diabetes har länge längtat efter en så kallad closed loop, eller helautomatisk insulinpump, där en kontinuerlig blodsockermätare kopplas till en insulinpump för att göra det möjligt att justera tillförseln av insulin automatiskt.

Snart lanseras det hittills första systemet på allvar i USA. När tekniken når den svenska marknaden är inte helt klart. Men nu varnar företrädare för Barnläkarföreningens delförening för endokrinologi och diabetes för att föräldrar till barn med typ 1-diabetes bygger sin egen closed loop, eftersom de inte har tålamod att vänta.

Inspirationen kommer bland annat från nätverket OpenAPS som startade i USA och nu har användare i hela världen, och som på sin hemsida ger instruktioner om hur man bygger sitt system och den programvara som behövs för att styra systemet.

På Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg har personalen upplevt detta på nära håll. Frida Sundberg ser med oro på den nya trenden.

– Vi ser en stor medicinsk risk; en bugg i systemet skulle kunna göra att barnet i värsta fall får fel insulindos, vilket kan vara livsfarligt.

Delföreningens ordförande Anna Olivecrona framhåller att det inte finns någon tvekan om att föräldrarna som bygger sina egna system vill det allra bästa för sina barn.

– Men vi som läkare kan inte stötta att föräldrar kopplar loss CE-märkningen och bygger egna system.

Anna Olivecrona har å delföreningens vägnar skrivit ett brev till Läkemedelsverket för att få råd och stöd i hur man som hälso- och sjukvårdspersonal ska hantera den här frågan. I ett skriftligt svar beskriver myndigheten det som en patientsäkerhetsrisk att använda medicintekniska hjälpmedel utanför CE-märkningen. Dessutom faller tillverkarens ansvar om man använder en CE-märkt insulinpump utanför dess avsedda användningsområde.

 

– Men hur gärna vi än skulle vilja göra någonting så har vi inte lagrum för det, säger Karin Hampus på Läkemedelsverket. 

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt